Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, ανακοίνωσε επισήμως τη συνεργασία της σύμπραξης πέντε ελληνικών επιστημονικών ιδρυμάτων, Science Agora, με την Google.

O κ. Δήμας, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, έκανε την εναρκτήρια ομιλία σφραγίζοντας την συνεργασία της Google και του Science Agora, την Δευτέρα 20 Ιουνίου στο Innovathens στην Τεχνόπολη.

«Όταν 5 κορυφαία ελληνικά επιστημονικά ιδρύματα ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Google το αποτέλεσμα μόνο θετικό μπορεί να είναι» δήλωσε ο υπουργός, αναφερόμενος στη συνεργασία του κολοσσού της τεχνολογίας με το Ερευνητικό Κέντρο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ACEin – ΟΠΑ, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο,το Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών – ΕΠΙΣΕΥ).

Στόχος του Science Agora είναι η δημιουργία ενός κεντρικού κόμβου μεταφοράς τεχνολογίας. Η Google υποστηρίζει οικονομικά αυτή την πρωτοβουλία με το πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης για ομάδες που θα υλοποιήσουν καινοτόμες ιδέες στον τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το Science Agora φιλοδοξεί να ενθαρρύνει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι 20 πρώτες επιχειρηματικές ομάδες που έχουν προεπιλεγεί στην πρώτη φάση. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην τόνωση της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, και στην δημιουργία λύσεων που μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση ενέργειας στην Ελλάδα.

Οι πέντε καλύτερες νεοφυείς επιχειρήσεις θα λάβουν ποσό 40.000 ευρώ τον Ιούλιο 2022 για την υλοποίηση των ιδεών τους (proof-of-concept grant), προκειμένου να μπορέσουν να διεκδικήσουν στη συνέχεια περαιτέρω χρηματοδότηση μέσω Venture Capitals.

«Η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία»

Ο υφυπουργός δήλωσε: «Οι νεοφυείς επιχειρήσεις και τεχνοβλαστοί σε συνεργασία με τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν αμοιβαία επωφελείς συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα και τεχνολογικές εταιρείες όπως η Google προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας. Η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στηρίζει έμπρακτα αυτές τις πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ακόμα μεγαλύτερη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.»