Συνεχίζονται οι επισκέψεις κλιμακίων της Νέας Δημοκρατίας, σε ολόκληρη τη χώρα, με βασικό στόχο την προβολή του κυβερνητικού έργου και την επικοινωνία του σε τοπικό επίπεδο.

Επόμενη στάση, ήταν ο νομός Καστοριάς. Σε αυτή την επίσκεψη ο επικεφαλής του κλιμακίου, Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας & Πρόεδρο της Enterprise Greece Γιάννης Σμυρλής, συνοδευόμενοι από το Βουλευτή του νομού κ. Ζήση Τζηκαλάγια και τους Βουλευτές κ.κ. Κωνσταντίνο Μαραβέγια, Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα και Βασίλη Γιόγιακα καθώς και την Επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κ. Μαρία Αντωνίου, επισκέφθηκαν έργα, συναντήθηκαν με εκπροσώπους και φορείς των τοπικών αρχών και αναφέρθηκαν στο κυβερνητικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή.

Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Ακης Σκέρτσος συνοδευόμενος από το κυβερνητικό κλιμάκιο και τα κομματικά στελέχη της περιοχής, επισκέφθηκε το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Άργους Ορεστικού, συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους φορείς της γούνας στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας, παρακολούθησε τη εξέλιξη του έργου κατασκευής Δικτύων Φυσικού Αερίου που εκτελεί η ΔΕΔΑ, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Παραρτήματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αλλά και το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς καθώς και το κτίριο του πρώην Ξενία που παραχωρήθηκε από την ΕΤΑΔ στο Υπουργείο Πολιτισμού για επέκταση του Βυζαντινού Μουσείου και συνάντηση με την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Καστοριάς κα. Ανδρομάχη Σκρέκα.

Ο ίδιος προήδρευσε σε διαδοχικές συσκέψεις με φορείς του πρωτογενή τομέα καθώς και με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς.

Αναφερόμενος σε θέματα Περιφερειακής και τοπικής Οικονομίας τόνισε ότι από την καταγραφή των μεγάλων έργων και δράσεων από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ΕΣΠΑ, Ταμείο ανάκαμψης, πρόγραμμα Α. Τρίτσης, «έχουν έρθει ή θα έρθουν στην περιοχή άμεσα πάνω από 265 εκατ. ευρώ και αυτό είναι σημαντικό για την οικονομία γενικότερα». Στον απόηχο της επίσκεψης του στις εγκαταστασεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά, δήλωσε ότι για την κυβέρνηση «το πανεπιστήμιο αποτελεί στρατηγικό εταίρο στον σχεδιασμό που κάνουμε, ώστε να συνδεθεί καλύτερα η τοπική οικονομία με τα τμήματα και τις σχολές του». Υπογράμμισε ότι «υπάρχει διάλογος και συνεχής συνεργασία με τον Πρύτανη του ιδρύματος για όλα τα θέματα που τρέχουν με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης». Τέλος, ο κ. Σκέρτσος απηύθυνε πρόσκληση σε ανοικτό διάλογο στους φορείς τους πολίτες και την κοινωνία της περιοχής, με στόχο «να φτιάξουμε ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο που θα δώσει ελπίδα όχι μόνο να μείνει κόσμος στην περιοχή, αλλά να προσελκύσει και άλλους».

Παράλληλα η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέτα Μακρή πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων, στο Νεστόριο όπου και συνομίλησε με πολίτες, στη Μονή Ταξιάρχου Τσούκα- Αγία Άννα, στις εγκαταστάσεις του Παραρτήματος στην Καστοριά του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς και στη Μητρόπολη Καστοριάς όπου και συναντήθηκε με το Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Καλλίνικο. Στις δηλώσεις της η ίδια τόνισε: «Μαζί με τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, ως επικεφαλής Υπουργοί του κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή και του ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννη Σμυρλή, πραγματοποιήσαμε ένα ταξίδι στον Νομό Καστοριάς, που αποτέλεσε ευκαιρία για ουσιαστική επικοινωνία με την τοπική κοινωνία, αφορμή για εποικοδομητικό διάλογο με φορείς, επαναπροσδιόρισε τη βάση της συνεργασίας και ανανέωσε την διαρκή μέριμνα της Κυβέρνησης στα ζητήματα που τέθηκαν, στα επόμενα σχέδια που θα υλοποιηθούν, στις προοπτικές που ανοίγονται και οφείλουμε να στηρίξουμε.

Επενδύουμε στην σταθερή και στοχευμένη προσέγγιση των θεμάτων που αναδεικνύουν οι τοπικές κοινωνίες, αναλαμβάνουμε συντονισμένη δράση, επιβραβεύουμε τις τοπικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που αξιοποιούν τον πρωτογενή τομέα, φέρνουμε στο προσκήνιο κάθε γωνιά της Ελλάδας, προωθούμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και κάνουμε πράξη την εκπαίδευση για την αειφορία μέσα από τους τέσσερις πυλώνες της, την οικονομία, το περιβάλλον, την κοινωνία και τον πολιτισμό».

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννης Σμυρλής, στις παράλληλες συναντήσεις του επισκέφθηκε τη Γεωργική Εταιρία Οπωροκηπευτικών Καστοριάς ενώ νωρίτερα συνομίλησε με πολίτες στο Άργος Ορεστικού. Ο ίδιος δήλωσε: «Επισκέφτηκα για 2η φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα το νόμο Καστοριάς κι αυτή τη φορά ως μέλος Κυβερνητικού κλιμακίου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου είχα την ευκαιρία να επιβεβαιώσω με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Γούνας τα αποτελέσματα της επιχειρηματικης αποστολής Κορεατικών εταιριών το προηγούμενο διάστημα και να συζητήσουμε προβλήματα που απασχολούν συνολικά τον κλάδο της γούνας. Στη ΓΕΟΚ (Γεωργική Εταιρεία Οπωροκηπευτικών Καστοριάς) συζητήσαμε για τις αναπτυξιακές προοπτικές του πρωτογενούς τομέα της Καστοριάς και τις δυνατότητες ανοίγματος νέων αγορών σε χώρες στόχους. Επιπλέον είχα την ευκαιρία να συζητήσω με πολίτες όλων των ηλικιών στο Άργος Ορεστικό και να και αφουγραστώ τις αγωνίες και τα προβλήματα που απασχολούν την τοπικη κοινωνία.»

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή των μελών του κλιμακίου στην ανοιχτή Νομαρχιακή Συνέλευση της ΔΕΕΠ Καστοριάς της ΝΔ, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό το συντονισμό του Προέδρου της Βασίλη Δελίδη και με την παρουσία και στελεχών από όλο τον νομό.