Σε ένα νέο μέτρο χρηματοδοτικής ενίσχυσης στους λογαριασμούς της ενέργειας, που θα καλύπτει το μεγαλύτερο κόστος από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Καστοριά.

Ο κ. Σκέρτσος δήλωσε ότι «τον Ιούλιο θα έρθει ένα νέο σχήμα που καλύπτει το 85% των αυξήσεων της ενεργειακής κρίσης για κάθε νοικοκυριό και περίπου το 60% των αυξήσεων για κάθε επιχείρηση».

Σκέρτσος: «Η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει κάνει το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης στην ενέργεια»

Τόνισε ότι «με αυτόν τον μηχανισμό αδρανοποιούμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής και αποζημιώνουμε τους παραγωγούς για το πραγματικό και όχι το χρηματιστηριακό κόστος, όπως συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα». Επισήμανε ότι το σχέδιο «έχει εγκριθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή», τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να καλύψουμε όλο το κόστος που είναι πολύ μεγάλο, καθότι δεν υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα, αφού δεν το έχει κάνει καμιά χώρα στην Ευρώπη».

Ο κ. Σκέρτσοςανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει κάνει το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης στην ενέργεια» και τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την ενίσχυση της επιδότησης μέσω του Fuel Pass, καθώς και την παράταση του προγράμματος.

Αναφερόμενος σε θέματα Περιφερειακής και τοπικής Οικονομίας, τόνισε ότι από την καταγραφή των μεγάλων έργων και δράσεων από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ΕΣΠΑ, Ταμείο ανάκαμψης, πρόγραμμα Α. Τρίτσης, «έχουν έρθει ή θα έρθουν στην περιοχή άμεσα πάνω από 265 εκατ. ευρώ, και αυτό είναι σημαντικό για την οικονομία γενικότερα».

Σκέρτσος: «Το πανεπιστήμιο αποτελεί στρατηγικό εταίρο στον σχεδιασμό που κάνουμε»

Στον απόηχο της επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στην Καστοριά, δήλωσε ότι για την κυβέρνηση «το πανεπιστήμιο αποτελεί στρατηγικό εταίρο στον σχεδιασμό που κάνουμε, ώστε να συνδεθεί καλύτερα η τοπική οικονομία με τα τμήματα και τις σχολές του». Υπογράμμισε ότι «υπάρχει διάλογος και συνεχής συνεργασία με τον πρύτανη του ιδρύματος για όλα τα θέματα που τρέχουν με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης».

Τέλος, ο κ. Σκέρτσος απηύθυνε πρόσκληση σε ανοικτό διάλογο στους φορείς, τους πολίτες και την κοινωνία της περιοχής, με στόχο «να φτιάξουμε ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο, που θα δώσει ελπίδα όχι μόνο να μείνει κόσμος στην περιοχή, αλλά να προσελκύσει και άλλους».

Η περιοδεία του κυβερνητικού κλιμακίου έκλεισε αργά το απόγευμα με ομιλία του Άκη Σκέρτσου και της Ζέτας Μακρή σε συγκέντρωση των μελών της εκλογικής περιφέρειας της Νέας Δημοκρατίας Καστοριάς.