Ταλέντο, παιδική δημιουργία, ελπίδα και χαρά, σε δύσκολους καιρούς: Όλα τα είχε το 25ο Παιδικό Φεστιβάλ του Δήμου Αχαρνών «Μάριος –Δημήτριος Σουλούκος» που ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία την Τρίτη 14 Ιουνίου, στο κατάμεστο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στο λόφο του Προφήτη Ηλία. Η αυλαία έπεσε με τη θεατρική παράσταση «Ειρήνη του Αριστοφάνη» που παρουσίασαν το 24οΔημοτικό Σχολείου Αχαρνών και τα Μοντεσσοριανά Σχολεία Αχαρνών.

Για εννέα ημέρες τα παιδιά μας κέρδισαν το πιο ζεστό χειροκρότημα κάνοντάς μας όλους περήφανους και γεμίζοντάς μας με αισιοδοξία και ελπίδα. Η προσέλευση του κόσμου ήταν τεράστια, οι δημότες μας αδημονούσαν για τη διοργάνωση του φεστιβάλ που δεν είχε πραγματοποιηθεί τα δυο τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Tο θέαμα που παρουσίασαν μαθητές και εκπαιδευτικοί φέτος ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Από την 1η έως την 14η Ιουνίου ο Δήμος μας γέμισε με χαρά και παιδικά χαμόγελα δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να εκφράσουν τα ταλέντα τους σε πολλά και διαφορετικά είδη τέχνης. Θέατρο, χορός και μουσική σε ένα πλούσιο πρόγραμμα που αποτελεί πλέον, θεσμό για τις Αχαρνές. Φυσικά, δεν έλλειψε και η συγκίνηση για τον άδικο χαμό του Μάριου- Δημήτριου Σουλούκου, αλλά και τα μηνύματα κατά της βίας και της παραβατικότητας.

Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ άνοιξαν τα παιδιά του Δημοτικού Ωδείου Αχαρνών, ο Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κατοίκων Αχαρνών, Αγ. Κωνσταντίνος και οι Σχολές χορού Grease και The Dance Club. Τη ίδια μέρα, στην πλατεία Δημαρχείου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση των δημοτικών παιδικών σταθμών της ΔΗΦΑ με τίτλο «Τα παιδιά «ταξιδεύουν»… Στη χώρα της φαντασίας, των χρωμάτων και του παιχνιδιού» με ποικίλες δημιουργικές και ψυχαγωγικές δράσεις.

Τη δεύτερη ημέρα, 2 Ιουνίου, το φεστιβάλ συνεχίστηκε με το πολυθέαμα: «12ο Δημοτικό Σχολείο έχεις ταλέντο». Τα θεατρικά δρώμενα των μαθητών και οι χορευτικές φιγούρες τους κέρδισαν τις εντυπώσεις. Παράλληλα, οι σχολές χορού Bailar con Maria, Dance moments και Κώνστα Μαρία μάγεψαν το κοινό με το θέαμά τους.

Την τρίτη ημέρα του 25ου παιδικού φεστιβάλ «Μάριος-Δημήτριος Σουλούκος», 3 Ιουνίου, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και να μας χαρίσουν τη θετική τους ενέργεια.  Η σκηνή του θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης» γέμισε με Ελλάδα: Παραδοσιακές φορεσιές και χοροί που ζωντάνεψαν την παράδοση. Συμμετείχαν τα παιδικά χορευτικά των πολιτιστικών συλλόγων: Λύκειο Ελληνίδων (Παράρτημα Αχαρνών), το τμήμα παραδοσιακών χορών της ΔΗΚΕΑ, το κέντρο διάδοσης παραδοσιακών χορών «Χορού Ενθύμισης», το χορευτικό της Εύξεινου Λέσχης Αχαρνών και Αττικής «Καπετάν Ευκλείδης», του Συλλόγου Κρητών Αχαρνών, του Συλλόγου Πελοποννησίων Αχαρνών «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» και του Λαογραφικού Συλλόγου Αχαρνών, «Ο Κόκκινος Μύλος».

Μήνυμα ελπίδας και ομόνοιας έδωσαν τα παιδιά των 13ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών, την τέταρτη ημέρα της διοργάνωσης, 6 Ιουνίου, παρουσιάζοντας το υπερθέαμα «Τα παιδιά για την Ειρήνη» και κερδίζοντας τις εντυπώσεις του κοινού.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την πέμπτη ημέρα της διοργάνωσης, 7 Ιουνίου, όπου παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από τα 16ο, το 5ο,  το 10ο και το 22ο Δημοτικά Σχολεαο Αχαρνών καθώς και η θεατρική παράσταση: «Ειρήνη του Αριστοφάνη» από το 1ο δημοτικό σχολείο Αχαρνών.

Αφιερωμένη στον αδικοχαμένο μαθητή Μάριο Δημήτριο Σουλούκο ήταν η έκτη ημέρα, 8 Ιουνίου, του  25ου Παιδικού Φεστιβάλ του Δήμου Αχαρνών. Το 6ο Δημοτικό, το σχολείο του μικρού Μάριου τίμησε τη μνήμη του παρουσιάζοντας μια μουσικοθεατρική παράσταση με μηνύματα ενάντια σε κάθε μορφή βίας και παραβατικότητας. Ανήμερα του θανάτου του που προήλθε από σφαίρα, την ώρα της σχολικής γιορτής, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου τραγούδησαν για το παιδί που χάθηκε άδικα, πριν από πέντε χρόνια, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και αγάπης.

Την έβδομη ημέρα, 9 Ιουνίου, το 25ο Παιδικό Φεστιβάλ «Μάριος Δημήτριος Σουλούκος» φιλοξένησε δυο εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις από το 14ο  Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών και το 18ο Δημοτικό Σχολείο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες εντυπωσίασαν με τις ερμηνείες τους και απέσπασαν το δυνατό και θερμό χειροκρότημα του κόσμου.

Οι ιστορικές μνήμες ξύπνησαν την όγδοη ημέρα των εκδηλώσεων, 10 Ιουνίου, στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» Το 15ο Δημοτικό Αχαρνών παρουσίασε ένα συνδυαστικό πολυθέαμα τραγουδιού, χορού, εικόνων και ιστορικών -πολιτισμικών αναφορών με τίτλο «1922-2022. Μια ματιά στον Μικρασιατικό Ελληνισμό τα τελευταία 200 χρόνια».  Η αυλαία του 25ου Παιδικού Φεστιβάλ Αχαρνών έπεσε την ένατη ημέρα, στις 14 Ιουνίου, σε κλίμα ενθουσιασμού με την παρουσίαση του πολυθεάματος «Πάμε μια βόλτα», από το 24ο Δημοτικό Σχολείο.

Με αφορμή την ολοκλήρωση του φεστιβάλ ο Δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός ευχαρίστησε τους συντελεστές ενός εκ των σημαντικότερων παιδικών φεστιβάλ του λεκανοπεδίου, που αποτελεί θεσμό για τον Δήμο, προάγει τον πολιτισμό και δίνει τη δυνατότητα στη νέα γενιά να εκφραστεί και να ξεδιπλώσει το ταλέντο της.

Το «παρών» στις  εκδηλώσεις έδωσαν ο Δήμαρχος Αχαρνών, αντιδήμαρχοι και μέλη της Δημοτικής Αρχής.