Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου σημείωσαν άνοδο έως και 19%, που ήρθε να προστεθεί σε εκείνη κατά 44% αυτή την εβδομάδα. Οι περικοπές από την Gazprom προκαλούν σημαντικό πλήγμα σε ομίλους ανά την Ευρώπη, όπως οι Engie SA, Uniper SE και OMV AV, που δέχονται κατά δήλωσή τους μικρότερες ποσότητες. Η Γερμανία, διά στόματος του υπουργού Οικονομίας και Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, κάνει λόγο για πολιτικά παιχνίδια της Ρωσίας με το φυσικό αέριο, που αποβλέπουν στην πρόκληση αναταραχής στις αγορές, αμφισβητώντας τη δήλωση της Gazprom ότι η διακοπή των ροών οφείλεται σε τεχνικά ζητήματα.

Η Ευρώπη φοβάται εδώ και μήνες ότι η Ρωσία θα κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου σε αντίποινα για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για την εισβολή στην Ουκρανία και η νέα κρίση μπορεί να πλήξει σημαντικές βιομηχανίες από χημικά εργοστάσια μέχρι χαλυβουργίες – ένα μεγάλο πλήγμα για μια ήπειρο που ήδη αντιμετωπίζει έναν καλπάζοντα πληθωρισμό και αναιμική ανάπτυξη. Η κίνηση της Ρωσίας – που επιμένει ότι οι περικοπές «δεν είναι σκόπιμες», έρχεται την ώρα που οι ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας βρίσκονται στο Κίεβο για συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Η Γερμανία έχει ήδη ενεργοποιήσει το πρώτο από τα τρία στάδια ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τη διασφάλιση του εφοδιασμού της σε φυσικό αέριο και πιθανώς θα αναγκαστεί να προχωρήσει νέα βήματα. Το Βερολίνο έχει πει, πάντως, ότι μπορεί να εξασφαλίσει προς το παρόν εναλλακτικές προμήθειες.