- Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αιολικής Ενέργειας, η Enel Green Power δημοσιεύει έναν απολογισμό του αιολικού τομέα με στόχο την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης
- Η Enel Green Power, ηγείται της παραγωγής αιολικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ στη χώρα η οποία φτάνει συνολικά τα 368.20 MW
Η 15η Ιουνίου, καθορίστηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινωνίας, αναφορικά με τα οφέλη που προκύπτουν για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα του πλανήτη από τη χρήση της Αιολικής Ενέργειας αλλά και την ανάγκη διασφάλισης της ποιότητας του αέρα. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC).
Η Enel Green Power, η κορυφαία εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στον κόσμο, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εδώ και 14 χρόνια, ηγείται της παραγωγής αιολικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ στη χώρα η οποία φτάνει συνολικά τα 368.20 MW. Κορωνίδα της παραγωγής αποτελεί το πρότυπο σύμπλεγμα αιολικών πάρκων στον Καφηρέα στη Νότια Εύβοια, το μεγαλύτερο στη χώρα με συνολική ισχύ 154,1 MW. Περιλαμβάνει 7 αιολικά πάρκα με 67 ανεμογεννήτριες και θα είναι σε θέση να παράγει περίπου 480 GWh ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα κατά 315.000 τόνους το χρόνο.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Ένωση Αιολικής Ενέργειας (WWEA):
- Η ισχύς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική εγκατεστημένη σε όλο τον κόσμο ξεπερνάει τα 840 GW,
- Η λειτουργία ενός αιολικού πάρκου ισχύος 10 MW μπορεί να τροφοδοτήσει με ηλεκτρικό ρεύμα περισσότερα από 7.000 νοικοκυριά και να εξοικονομήσει την κατανάλωση περίπου 7.000 τόνων πετρελαίου.
Ο δρόμος προς την αιολική ενέργεια
Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός με στόχο την ενεργειακή μετάβαση:
- Τα σχεδόν 60 GW που εγκαταστάθηκαν το τελευταίο έτος, μπορούν να καλύψουν περισσότερο από το 6% της παγκόσμιας ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια.
- Για πάνω από το 60% του πληθυσμού, ο άνεμος είναι η πιο προσιτή επιλογή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, ο δρόμος για την πλήρη ενεργειακή αυτονομία από πράσινη ενέργεια είναι μεγάλος και η Enel Green Power εργάζεται συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο πλαίσιο της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης και με στόχο την επίτευξη της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το πακέτο REPowerEU, με τους παρακάτω τρεις κύριους πυλώνες:
- Διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού
- Εξοικονόμηση ενέργειας
- Επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης
Σύμφωνα με το REPowerEU, οι ΑΠΕ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την επίτευξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας, μέσω της επέκτασης της χρήσης τους στην παραγωγή ενέργειας, τη βιομηχανία, τις μεταφορές και τα κτίρια.
Το REPowerEU θέτει τον νέο ευρωπαϊκό δεσμευτικό στόχο για τις ΑΠΕ στο 45% για το 2030, ενώ παράλληλα αυξάνονται σημαντικά οι στόχοι ΑΠΕ στους τομείς των μεταφορών και της βιομηχανίας.
Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του REPowerEU, πρέπει η προβλεπόμενη εγκατεστημένη ισχύς αιολικής ενέργειας να φτάσει τα 510 GW μέχρι το 2030 (από τα 189 GW το 2021). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, η αιολική ενέργεια, εμμέσως, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τους πλέον ενεργοβόρους τομείς.
Αέρας: Ένας προσιτός πόρος
Η Ελλάδα είναι ο ιδανικός τόπος για χρήση αιολικής (και ηλιακής) ενέργειας καθώς ο άνεμος και ο ήλιος είναι σε αφθονία τις περισσότερες ημέρες του έτους. Η αιολική ενέργεια ενισχύει την οικονομική ανάκαμψη και την περιβαλλοντική ευημερία, ενώ ήδη συμβάλλει καθοριστικά και με αυξανόμενο ρυθμό στη:
- Δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας
- Παροχή ενέργειας με πιο προσιτό κόστος
- Σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
Επίσης, τα επόμενα 10 χρόνια, χάρη στη μείωση του κόστους της τεχνολογίας (από το 2010 η τιμή των ανεμογεννητριών μειώθηκε κατά 40%) σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση λόγω απανθρακοποίησης, το 70% της νέας εγκατεστημένης ισχύος θα προέρχεται αποκλειστικά από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ έως το 2050 το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από τον άνεμο και τον ήλιο.
Επένδυση στην αιολική ενέργεια
Για να υποστηριχθεί η πράσινη μετάβαση, η Enel Green Power επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας άνω των 2.5GW στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια, εξοικονομώντας χιλιάδες τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα, αξιοποιεί νέες ευκαιρίες ανάπτυξης για βιώσιμη ενέργεια σε όλο τον κόσμο, επιβεβαιώνοντας τον ηγετικό της ρόλο στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση.
Το επενδυτικό σχέδιο της Enel Green Power για το μέλλον της αιολικής ενέργειας περιλαμβάνει καινοτόμα έργα για την επαναχρησιμοποίηση ή/και την ανακύκλωση των ανεμογεννητριών όταν φτάσουν στο τέλος της ζωής τους, αποφεύγοντας τη χρήση χωματερών. Χάρη σε αυτά και άλλα έργα καινοτομίας που στοχεύουν στη χρήση βιώσιμων υλικών στις εγκαταστάσεις της, η Enel Green Power είναι έτοιμη να ηγηθεί της προσπάθειας για πλήρη χρήση των πράσινων ενεργειών με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα.
Ο άνεμος και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανοίγουν το δρόμο για:
- Ένα πλήρως βιώσιμο μέλλον
- Ανάπτυξη που σέβεται περισσότερο το περιβάλλον και σε ανθρώπινη κλίμακα
Η Enel Green Power, ο παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της πράσινης ενέργειας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βιώσιμη πρόοδο του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παγκοσμίως, ενσωματώνοντας τις πιο καινοτόμες τεχνολογικά λύσεις στη λειτουργία των συστημάτων της, με στόχο τη βελτιστοποίηση του κόστους ενέργειας και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Enel Green Power:
Η Enel Green Power, είναι η εταιρεία του ομίλου Enel, που είναι αφιερωμένη στην ανάπτυξη και λειτουργία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παγκοσμίως, με παρουσία στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Ωκεανία. Η Enel Green Power είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της πράσινης ενέργειας, με εγκατεστημένη ισχύ 54GW με ένα μείγμα παραγωγής, από αιολική, ηλιακή, γεωθερμική και υδροηλεκτρική ενέργεια, και είναι πρωτοπόρος στην ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογιών σε ανανεώσιμα έργα παραγωγής ενέργειας.