«Να καταστήσουμε σαφές ποιος είναι ο επιτιθέμενος» σε όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επισήμανε ο Μπομπ Μενέντζεζ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ καταδίκασε τη διαρκή τουρκική προκλητικότητα κατά της χώρας μας και σε συνέντευξή του παραχώρησε στην εφημερίδα Real News και αποσπάσματα μετέδωσε ο ΑΝΤ1δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και να μην σέβεται την Ελλάδα».

Ο γερουσιαστής του Νιού Τζέρσει ανέφερε ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, «είναι ικανός να παρέμβει, αλλά όταν πρόκειται για σύγκρουση τότε θα είναι αργά», ενώ έστειλε ξανά το μήνυμα ότι «πρέπει να αποφύγουμε μια σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας».

Σε ερώτηση που έγινε στον κ. Μενέντεζ σχετικά με το γεγονός ότι η Toυρκία συνεχίζει να προκαλεί στο Αιγαίο με υπερπτήσεις και με μια κλικακούμενη επιθετική ρητορική και εάν φοβάται ένα θερμό επεισόδιο, απάντησε: «Ένας από τους πολλούς λόγους που πιστεύουμε ότι οι τουρκικές υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο δεν είναι μόνο προκλητικές, αλλά και επικίνδυνες γιατί η Ελλάδα, όπως κάθε άλλη χώρα, έχει το δικαίωμα να προστατεύει τον εναέριο χώρο και τα χωρικά της ύδατα, και έχει δείξει μεγάλη εγκράτεια. Υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είμαι αντίθετος στο να πουληθούν στην Τουρκία πιο προηγμένα F-16, καθώς στην πραγματικότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ και να μην σέβεται τον γείτονά της, στην προκειμένη περίπτωση την Ελλάδα, (με ένα τρόπο που αναγνωρίζει τη διεθνή τάξη), επομένως πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό».

Μενέντεζ: «Πρέπει να αποφύγουμε μια σύγκρουση»

Ζητώντας την εκτίμησή του για το εάν θα υπάρξει παρέμβαση Μπάιντεν σε περίπτωση θερμού επεισοδίου μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας, τόνισε: «Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι πολύ ικανός να παρέμβει, αλλά όταν πρόκειται για σύγκρουση είναι ήδη πολύ αργά. Πρέπει να αποφύγουμε μια σύγκρουση και πρέπει να καταστήσουμε σαφές ποιος είναι ο επιτιθέμενος εδώ. Μερικές φορές το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά και από τις δύο πλευρές να ηρεμήσουν. Εάν η μία πλευρά είναι αυτή που εισβάλλει συνεχώς στον εναέριο χώρο σας, εάν η μία πλευρά είναι αυτή που εισβάλλει στα χωρικά σας ύδατα, εάν η μία πλευρά είναι αυτή που μιλά απειλητικά, τότε είναι ξεκάθαρο. Δεν καλούνται και οι δύο πλευρές, καλείται η πλευρά που δρα με αυτό τον τρόπο και σε αυτήν την περίπτωση είναι η Τουρκία».