θετική στον κορωνοϊό διαγνώστηκε η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ η οποία ήταν προγραμματισμένο να επισκεφτεί τη χώρα μας, αύριο Τετάρτη.

«Μετά από ένα rapid test κορωνοϊού λίγο μετά την έναρξη της επίσκεψής της στο Πακιστάν, η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock ακύρωσε όλα τα άλλα ραντεβού της». Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπέργκερ, την Τρίτη στο περιθώριο του ταξιδιού στην πακιστανική πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ.

Την Γερμανίδα ΥΠΕΞ θα υποδεχόταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

To μήνυμα της Μπέρμποκ στην Τουρκία

Αμέσως μετά την επίσκεψή της στην Ελλάδα η Αναλένα Μπέρμποκ θα ταξίδευε στην Τουρκία. Μάλιστα η ίδια φρόντισε με δήλωσή της να δώσει και το στίγμα των επισκέψεών της σε Αθήνα και Άγκυρα, στέλνοντας μήνυμα «ενότητας» μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, η κ. Μπέρμποκ αναφερόμενη στα ελληνοτουρκικά και την κλιμάκωση της έντασης από πλευράς Τουρκίας, τόνισε ότι αυτό θα αποτελέσει σημαντικό θέμα των συνομιλιών της τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Άγκυρα, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα «στενό συνεργάτη» της Γερμανίας. Ως «σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να είμαστε ενωμένοι», επισήμανε χαρακτηριστικά η Γερμανίας ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, η Αναλένα Μπέρμποκ αναφέρθηκε και στις «φρικαλεότητες» των Γερμανών στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κατοχής, ενώ υπογράμμισε ότι ως υπουργός Εξωτερικών «πρέπει να διατηρήσει τη μνήμη ζωντανή».

Για το ταξίδι της στην Τουρκία, συνόψισε τις σημαντικές διαφορές με τον «σημαντικό εταίρο»: Ελευθερία έκφρασης, ανθρώπινα δικαιώματα, εφαρμογή των υποχρεώσεων ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η δήλωση της Αναλένα Μπέρμποκ

«Με την Ελλάδα επισκέπτομαι έναν από τους στενότερους συνεργάτες μας στην Ευρώπη. Έχουμε ομοϊδεάτες στην Αθήνα, τόσο για την υποστήριξη της Ουκρανίας και της κοινής ευρωπαϊκής απάντησης στην επιθετικότητα της Ρωσίας, όσο και για την αποφασιστικότητά μας να καταπολεμήσουμε την κλιματική κρίση και να επιταχύνουμε μαζικά την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αλλά όσο εξοικειωμένοι είναι πολλοί Γερμανοί στην Ελλάδα από αξέχαστες διακοπές, λίγα είναι γνωστά για την έκταση των φρικαλεοτήτων που διέπραξαν οι Γερμανοί εδώ κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Ως Υπουργός Εξωτερικών, είναι σημαντικό για μένα να διατηρήσω τη μνήμη ζωντανή.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την ασφάλεια στη Μεσόγειο. Σε μια εποχή που η τάξη ασφαλείας της Ευρώπης αμφισβητείται ουσιαστικά από τον Πρόεδρο Πούτιν, εμείς ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Είναι σημαντικό να λύνουμε προβλήματα στις συζητήσεις, όχι με την κλιμάκωση των εντάσεων. Αυτό θα είναι επίσης ένα σημαντικό θέμα των συνομιλιών μου στην Άγκυρα.

Το ταξίδι μου στην Τουρκία με οδηγεί σε έναν απαραίτητο εταίρο και σε μια χώρα που είναι συνδεδεμένη με τη δική μας όσο καμία άλλη. Μια γερμανική και μια τουρκική καρδιά χτυπούν σε εκατομμύρια ανθρώπους στη Γερμανία. Πέρασαν οι μέρες που αυτό θεωρούνταν πρόβλημα. Για μένα, αυτός ο διπλός καρδιακός παλμός σημαίνει διπλή δύναμη. Όπως σε κάθε στενή σχέση, θα μιλήσω λοιπόν ειλικρινά με τους Τούρκους φίλους μας: για τη σημασία του ΝΑΤΟ και την ενίσχυσή του μέσω της αποδοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας, για τρόπους εξόδου από τον συστηματικό πόλεμο των σιτηρών του Πούτιν και τη μεσολάβηση της Τουρκίας που δίνει ελπίδα σε απελπισμένους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Και φυσικά στην Τουρκία θα αναφερθώ και στα θέματα στα οποία υπάρχουν μεγάλες, μερικές φορές θεμελιώδεις, διαφορές.

Ελευθερία έκφρασης, ανθρώπινα δικαιώματα, εφαρμογή των υποχρεώσεων ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Βλέπουμε πώς οι δρόμοι μας απομακρύνονται όλο και περισσότερο εδώ, πρέπει να φροντίσουμε να κινηθούν ξανά ο ένας προς τον άλλον».