Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

του Γιάννη Καντέλη 

Τα απανωτά ραπίσματα που δέχτηκε τις τελευταίες ημέρες από Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες, Παρίσι και Βερολίνο ο Ταγίπ Ερντογάν είναι το επιστέγασμα της στρατηγικής, που ακολούθησε η κυβέρνηση τα τελευταία δυόμιση χρόνια για την αντιμετώπιση της Τουρκικής προκλητικότητας, τονίζουν σε συνομιλητές τους συνεργάτες του πρωθυπουργού. 

Η Αθήνα εργάζεται μεθοδικά για να αποκρούσει τις απειλές που εκτοξεύονται καθημερινά, πλέον, από την άλλη πλευρά του Αιγαίου και βλέπουν ότι το σχέδιο αποδίδει.

 Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι το καλοκαίρι προμηνύεται θερμό για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά εκτιμούν παράλληλα ότι η Τουρκική ηγεσία δεν θα τραβήξει το σχοινί στα άκρα, όπως έγινε το 2020. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει εφησυχασμός. Το αντίθετο. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά πού μπορεί να οδηγήσει τον Ταγίπ Ερντογάν η πίεση που δέχεται στο εσωτερικό του και η αποτυχία της πολιτικής του έναντι της Ελλάδας. «Είμαστε έτοιμοι για κάθε πιθανό σενάριο», διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη και επισημαίνουν ότι «η χώρα είναι πιο ενισχυμένη, ισχυρή και προετοιμασμένη» σε σχέση με τις προηγούμενες κρίσεις με την Τουρκία. «Η αφετηρία είναι διαφορετική, χάρις τα όσα έγιναν αυτή την τριετία», τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Οι τρεις άξονες 

 Η στρατηγική που χάραξε και ακολουθεί η κυβέρνηση, μετά τα γεγονότα του 2020, εδράζεται σε τρεις άξονες. Πρώτος, η άμεση απάντηση στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, σε όσα ανιστόρητα και παράνομα ζητήματα εγείρει η Άγκυρα. Δεύτερος, η επέκταση των αμυντικών συμφωνιών με τους συμμάχους και η θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων. Και τρίτος άξονας, η διεθνοποίηση του αναθεωρητισμού που πρεσβεύει η Τουρκική ηγεσία και τους κινδύνους που αυτός εγκυμονεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

 Ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Τα καλύτερα φύλλα στα χέρια της Ελληνικής πλευράς, σε αυτή την διπλωματική παρτίδα πόκερ, προσέφερε η ίδια η Τουρκία. Ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας» που αποδεικνύει τον αλυτρωτισμό της Τουρκικής πολιτικής και τον ηγεμονικό ρόλο που θέλει να διαδραματίσει στην περιοχή, είναι το τελευταίο ατού που χρησιμοποιεί ο κος Μητσοτάκης σε όλες τις διεθνείς επαφές του και την ενημέρωση των συμμάχων. Η αρχή έγινε στον Λευκό Οίκο και συνεχίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη συνάντηση με τον Γερμανό Καγκελάριο. Βέβαια, στις επαφές του με τους ξένους ηγέτες, δεν στέκεται μόνο σε αυτό. Περιγράφει, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν διπλωματικές πηγές, την Τουρκική παραβατικότητα στην περιοχή, τις αποκλίσεις της ηγεσίας της από το μέτωπο της Δύσης κατά της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Εκ των πραγμάτων, σε μια τέτοια συζήτηση τίθεται το δίλλημα προς όλους αν θα στηρίξουν με ξεκάθαρο και ισχυρό τρόπο έναν αξιόπιστο εταίρο, που διασφαλίζει τη σταθερότητα σε μία κρίσιμη γεωπολιτικά περιοχή ή έναν «ταραξία» που είναι επιθετικός έναντι της χώρας μας και υπονομεύει τη δυτική συμμαχία. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: «Δεν χωρούν ίσες αποστάσεις», όπως έχει δηλώσει ο κος Μητσοτάκης.

 Την επόμενη Παρασκευή, θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη η Σύνοδος Κορυφής και η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP). Σε αυτήν, συμμετέχουν οι χώρες των Βαλκανίων, καθώς και η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Σλοβενία και η Τουρκία. Παρότι έχει προσκληθεί, η Άγκυρα αναμένεται να λάμψει δια της απουσίας της μετά το «Μητσοτάκης γιοκ» του Ταγίπ Ερντογάν. Έτσι, δίνει το πεδίο στην Ελλάδα να αναδείξει τον ηγετικό της ρόλο στην περιοχή και τον καθοριστικό παράγοντα για ενσωμάτωση των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης στους ευρωπαϊκούς και ευρω-ατλαντικούς θεσμούς. «Η Τουρκία χάνει μια ευκαιρία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο κος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η απρόκλητη και αδικαιολόγητη προκλητικότητα της Τουρκίας» αποδυναμώνει τη θέση της στη διπλωματική σκακιέρα. Η Αθήνα δεν θα μπει σε ένα ανούσιο πινγκ πονγκ δηλώσεων με την άλλη πλευρά, καθώς εκτιμά ότι αυτό δεν προσφέρει κάτι στα επιχειρήματά της. Δεν θα πέσει στην παγίδα της Τουρκικής ηγεσίας με τη ρητορική της έντασης. Αντιθέτως, θα αξιοποιήσει όλα τα διεθνή φόρα, όπου έχει πρόσβαση, προκειμένου να πιέσει διπλωματικά την Τουρκία. Ο κος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23 και 24 Ιουνίου, ζητώντας και σαφή καταδίκη στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Λίγες ημέρες μετά, στις 28 Ιουνίου, θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, όπου αναμένεται να έχει νέο τετ α τετ με τον Τζο Μπάιντεν, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τον… πυρετό της Τουρκικής ηγεσίας.