Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

της Ελένης Μπότα

SOS για το μέλλον της βιομηχανίας απηύθυναν 56 Ευρωπαίοι CEOs των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χαλυβουργιών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και 3 εκπρόσωποι Ελληνικών χαλυβουργιών. Arcelor Mittal, Thyssenkrupp, Riva Group, Outokumpu είναι μερικές από τις χαλυβουργίες που υπογράφουν την επιστολή.

Από ελληνικής πλευράς, η επιστολή υπογράφεται από τον CEO της ΣΙΔΕΝΟΡ, Γ. Μίχο, τον CEO της Χαλυβουργίας Ελλάδος, Β. Γκούμα, καθώς επίσης και από τον Πρόεδρο της Ένωσης Χαλυβουργιών Ελλάδος (ΕΝΧΕ) Ν. Γεωργακέλλο.

H επιστολή αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι η βιομηχανική επανάσταση που απαιτεί επενδύσεις €30 δισ. σε πρωτοποριακές τεχνολογίες τα επόμενα οκτώ χρόνια και σημαντική αύξηση του λειτουργικού κόστους, που απορρέει από τη χρήση απανθρακωμένης ηλεκτρικής ενέργειας και υδρογόνου, εντούτοις οι Ευρωπαίοι νομοθέτες εξετάζουν προτάσεις για το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS) της ΕΕ και τον Μηχανισμό Προσαρμογής Συνόρων Ανθρακών (CBAM), που υπονομεύουν την ικανότητα για επενδύσεις και εκτροχιάζουν τη μετάβαση της πράσινης παραγωγής χάλυβα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους χαλυβουργούς, οι προτάσεις αυτές αποδυναμώνουν την προστασία της βιομηχανίας από τον κίνδυνο της διαρροής άνθρακα στην εγχώρια και τις διεθνείς αγορές, ευνοώντας τους ανταγωνιστές που δεν υπόκεινται σε αντίστοιχα κόστη άνθρακα.