Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

της Ελένης Μπότα

Η χώρα μας, πάντως, λόγω των υψηλών φόρων στη βενζίνη, συγκαταλέγεται στις ακριβότερες χώρες της Ε.Ε., και οι τιμές διαμορφώνονται πλέον σε επίπεδα απαγορευτικά για τους καταναλωτές. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων ήταν στα €2,277 ανά λίτρο.

Η προαναφερθείσα τιμή αποτελεί τον μέσο όρο, καθώς σε πολλές περιοχές της χώρας είναι κατά πολύ υψηλότερη. Για παράδειγμα, στις Κυκλάδες η μέση τιμή της αμόλυβδης πλησιάζει τα €2,50 (2,48) ανά λίτρο, στα Δωδεκάνησα τα €2,43, ενώ σε ορισμένα νησιά υπάρχουν περιπτώσεις, όπως η Αλόννησος, η Νίσυρος κ.α., όπου οι τιμές κινούνται πέριξ των €2,60 ανά λίτρο.

Σε ό,τι αφορά τους ενισχυμένους τύπους βενζίνης, όπως η αμόλυβδη 100 οκτανίων, η μέση τιμή ήταν €2,43 ανά λίτρο, σε πολλές ωστόσο νησιωτικές περιοχές, οι αντίστοιχες τιμές κινούνται μεταξύ €2,60 έως και €2,712 ανά λίτρο. Στο €1,862 ανά λίτρο ήταν η πανελλαδική μέση τιμή για το πετρέλαιο κίνησης, το οποίο έχει επιδότηση 15 λεπτά ανά λίτρο στην τιμή της αντλίας.