Η Ρωσία θα συνεχίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία μέχρι να πετύχει όλους τους στόχους της, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σήμερα κατά την 100η ημέρα του πολέμου.
«Ένας από τους βασικούς στόχους της επιχείρησης είναι να προστατεύσουμε τους κατοίκους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνγκ. Έχουν ληφθεί μέτρα για τη διασφάλιση της προστασία τους και έχουν επιτευχθεί κάποια αποτελέσματα», επεσήμανε ο Πεσκόφ αναφερόμενος στις δύο αυτοανακηρυχθείσες λαϊκές δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε εξάλλου ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συζητήσει την επιδεινούμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση με τον πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης, τον Σενεγαλέζο πρόεδρο Μάκι Σαλ, με τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα στο Σότσι.
«Η ατζέντα είναι πάρα πολύ σημαντική», τόνισε ο Πεσκόφ, αναφερόμενος «στη βαθιά ανησυχία της αφρικανικής ηπείρου (…), την ήδη διαφαινόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση, το πρόβλημα των ελλείψεων στα λιπάσματα, την οικονομική συνεργασία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πούτιν θα δώσει εξηγήσει «λεπτομερώς» στον Σαλ για το τι συμβαίνει με τα σιτηρά της Ουκρανίας. Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα συζητήσει τρόπους για την ασφαλή διέλευση των ουκρανικών σιτηρών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα στην Άγκυρα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
«Την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών θα είναι όντως στην Τουρκία, είναι προγραμματισμένο να έχει επαφές εκεί. Και φυσικά (…) το ζήτημα των ουκρανικών σιτηρών θα είναι ψηλά στην ατζέντα», εξήγησε ο Πεσκόφ.
Η Ρωσία προσπαθεί να οδηγήσει τον πόλεμο σε μια “παρατεταμένη φάση”, σημειώνει ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας
Το NATO θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να χορηγήσει στην Ουκρανία μια “de facto” παρά μια “de jure” ένταξη στη συμμαχία, όταν θα συζητήσει για την στρατηγική του για τα επόμενα 10 χρόνια στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξι Ρεζνίκοφ. “Νομίζω ότι το να μιλήσουμε για de facto και όχι για de jure ένταξη της Ουκρανίας στο NATO μπορεί να είναι η καλή ιδέα σ’ αυτή τη στρατηγική”, δήλωσε ο Ρεζνίκοφ στο GLOBSEC 2022 Bratislava Forum μέσω βιντεοσύνδεσης.
“Η Ουκρανία θα είναι επίσης μέρος της στρατηγικής επειδή είμαστε και εμείς μέρος της ανατολικής πτέρυγας της Ευρώπης, της ανατολικής πτέρυγας των χωρών του NATO, της ανατολικής πτέρυγας της EE. Πιστεύω ότι αυτή θα είναι μια επωφελής κατάσταση για όλες τις χώρες”, πρόσθεσε. Το Κρεμλίνο, επισήμανε επίσης ο Ρεζνίκοφ απευθυνόμενος στο Φόρουμ στην Μπρατισλάβα, προσπαθεί να οδηγήσει τον πόλεμο σε μια “παρατεταμένη φάση”, δημιουργώντας μια πολυεπίπεδη άμυνα στις κατεχόμενες περιοχές στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας.
“Το Κρεμλίνο προσπαθεί να οδηγήσει τον πόλεμο σε μια παρατεταμένη φάση”, είπε. “Αντί να προελαύνουν, τα ρωσικά στρατεύματα χτίζουν μια πολυεπίπεδη άμυνα” στις κατεχόμενες περιοχές στον ουκρανικό νότο, κυρίως στη Χερσώνα, σημείωσε ο Ρεζνίκοφ.
«Ο πόλεμος δεν θα έχει νικητή – Βαρύ το τίμημα για τον άμαχο πληθυσμό» λέει ο ΟΗΕ την 100η ημέρα της σύρραξης
Ο πόλεμος στην Ουκρανία “δεν θα έχει νικητή”, δήλωσε σήμερα ο συντονιστής του ΟΗΕ για την κρίση στη χώρα, με αφορμή την συμπλήρωση 100 ημερών από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. “Ο πόλεμος αυτός δεν έχει και δεν θα έχει νικητή”, σημειώνει ο Αμίν Αουάντ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
“Έχουμε ανάγκη για ειρήνη. Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει”, προσθέτει, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα βρίσκονται σε νεκρό σημείο εδώ και εβδομάδες. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου, “είχε βαρύ τίμημα για τον άμαχο πληθυσμό”, υπογραμμίζει ο Αουάντ, μιλώντας για “καταστροφές, καταστροφές στις πόλεις και τα χωριά”, όπως και “ζωών, σπιτιών, δουλειών” και για “χαμένες προοπτικές”.
Εδώ και εβδομάδες, οι στρατοί της Ουκρανίας και της Ρωσίας συγκρούονται στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, στην κοιλάδα με τα ορυχεία του Ντονμπάς, που αποτελεί πλέον τον στόχο στον οποίο έχει δώσει προτεραιότητα η Μόσχα, όπως και στον ουκρανικό νότο, όπου Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αναφέρει την πιθανότητα προσάρτησης των κατεχόμενων εδαφών.
“Η κατάσταση στο ανατολικό τμήμα είναι πραγματικά δύσκολη”, σημείωσε την Τετάρτη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό μέσο Newsmax, υπογραμμίζοντας ότι “60 ως 100 στρατιώτες πέφτουν νεκροί κάθε μέρα στο πεδίο των μαχών και περίπου 500 τραυματίζονται”.
“Σε λίγο περισσότερο από τρεις μήνες, σχεδόν 14 εκατομμύρια Ουκρανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά”, συνεχίζει ο Άουαντ, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο “άνευ προηγουμένου στην ιστορία”.
Αναφερόμενος παράλληλα στις εξαγωγές, ο συντονιστής του ΟΗΕ για την κρίση στην Ουκρανία σημείωσε ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερες συνομιλίες για να επιτευχθεί μια συμφωνία, που θα επιτρέπει τις εξαγωγές από τη Ρωσία στο πλαίσιο μιας προβλεπόμενης συμφωνίας για την επανάληψη των ουκρανικών εξαγωγών τροφίμων.
“Η Ρωσία συμφώνησε κατ’αρχήν ότι θα συναινέσει σε αυτό, ωστόσο πρέπει να γίνουν περισσότερες διαπραγματεύσεις ώστε επίσης (…) να διευκολυνθούν οι εξαγωγές της Ρωσίας”, σημείωσε ο Άουαντ σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων από την έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εμφανίστηκε την Τετάρτη αισιόδοξος για μια άμβλυνση της κρίσης τροφίμων που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε συμφωνία για την άρση του αποκλεισμού για τα φορτία εμπορευμάτων, όπως τα σιτηρά, απέχει ακόμη πολύ.
Η σύγκρουση έχει πυροδοτήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση, με την εκτίναξη των τιμών των σιτηρών, των φυτικών ελαίων, των καυσίμων και των λιπασμάτων. Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού, ενώ η Ρωσία είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας λιπασμάτων και η Ουκρανία σημαντικός προμηθευτής αραβοσίτου και ηλιελαίου.
Καθώς η Ρωσία ελέγχει ή έχει πρακτικά αποκλείσει όλα τα ουκρανικά λιμάνια στην Μαύρη Θάλασσα, οι αποστολές φορτίων με σιτηρά από την Ουκρανία έχουν σταματήσει από τις 24 Φεβρουαρίου που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην χώρα, ενώ η Μόσχα επιρρίπτει την ευθύνη στις δυτικές κυρώσεις για τη διατάραξη των εξαγωγών και των σιτηρών και των λιπασμάτων.