Η στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία, με τους ξένους ηγέτες να ξεκινούν να εκδηλώνουν πιο φανερά πλέον την έντονη καταδίκη τους στο κρεσέντο προκλήσεων της Άγκυρας κατά της Ελλάδας.

Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως για εκείνον δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης, ότι δεν θα συζητά από εδώ και στο εξής με την Ελλάδα, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δικό του… σόου έδειξε χάρτες δηλώνοντας ότι η Τουρκία θα θέσει «θέμα κυριαρχίας σε συγκεκριμένα νησιά αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν».

Τα ερωτήματα Ερντογάν στον Κιλιτσντάρογλου

Αναλυτικότερα, στη χθεσινή προκλητική ομιλία του ο Ερντογάν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του προειδοποίησε τη χώρα μας να «συνέλθει και να διορθώσει τα λάθη της» και αναφέρθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, απευθύνοντάς του ερωτήματα.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος πρόεδρος, μεταξύ άλλων, ρώτησε τον επικεφαλής των κεμαλιστών: «Στις προσπάθειες της Τουρκίας να δημιουργήσει μόνιμες οικονομικές ζώνες στη συνοριακή γραμμή σε Μεσόγειο και Αιγαίο, είσαι με την Τουρκία ή όχι;».

Η απάντηση Κιλιτσντάρογλου: Θα σε στηρίξουμε

Λίγο αργότερα, ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο, με τις δηλώσεις του να προκαλούν έντονο προβληματισμό. Συγκεκριμένα, ο Κιλιτσντάρογλου είπε: «Είναι επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε την πίεση σε Μεσόγειο και Αιγαίο. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται βγάζοντας το πλοίο και μετά αποσύροντάς το να λες: ”μακάρι να με καλέσει ο Μπάιντεν”. Αν έχεις ψυχή, κάνε ένα βήμα για τα νησιά τα οποία καταλήφθηκαν και για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. Θα σε στηρίξουμε!».