Κλιμάκωσε περαιτέρω την προκλητική ρητορική του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του και αναφερόμενος σε πολλά ζητήματα, όπως η Αγία Σοφία, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και η ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ερντογάν: Τέλος ο διάλογος με την Ελλάδα, μέχρι να διορθώσει τα λάθη της

Σε ένα νέο κρεσέντο προκλητικότητας, και ενισχύοντας τη στάση που τηρεί τις τελευταίες ημέρες και ιδίως μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, ο Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, κατηγορώντας την ελληνική ηγεσία για τις πρόσφατες εξελίξεις. Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε εκ νέου ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν θα πραγματοποιούν πλέον διμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα, και κάλεσε την ελληνική ηγεσία να «είναι ειλικρινής» όσον αφορά τις σχέσεις της με την Τουρκία.

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία δεν θα πραγματοποιήσει διμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα έως ότου η Αθήνα διορθώσει τα λάθη της και πρόσθεσε επίσης ότι η Άγκυρα ακύρωσε τη συμφωνία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας.

«Επέτρεψε την εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων η Ελλάδα; Το έκανε. Είχαμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, είπα και στον υπουργό Εξωτερικών μου χθες. Τερματίσαμε τη Συμφωνία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Ελλάδα. Είμαστε υπέρ μιας εξωτερικής πολιτικής με αξιοπρέπεια. Σηκώνετε και μας δείχνετε τα αεροπλάνα σας κάθε τόσο. Τι κάνετε; Συνέλθετε. Δεν διδάσκεστε μαθήματα από την ιστορία; Και μετά αρχίζετε να κλαίτε και να κλαψουρίζετε. Μην προσπαθείτε να χορέψετε με την Τουρκία. Θα κουραστείτε και θα μείνετε στο δρόμο. Δεν έχουμε πλέον διμερείς συνομιλίες μαζί τους. Δυστυχώς αυτή η Ελλάδα δεν θα έρθει στο σωστό δρομο. Είναι το ελληνοκυπριακό λόμπι στις ΗΠΑ και μιλάνε εναντίον μας στο Κογκρέσο.  Έχουμε κουραστεί μαζί τους τώρα. Αν θα είστε έντιμοι, η θέση σας είναι έτοιμη μπροστά μας, αν όχι, συγνώμη», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ερντογάν: Κλείσαμε μια πληγή, αποκαταστήσαμε την Αγία Σοφία στην αρχική της ταυτότητα

Επιπλέον, μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία επανέφερε την Αγία Σοφία, ότι αποκατέστησε την ταυτότητά της 84 χρόνια αργότερα, «κλείνοντας μια πληγή». Στη συνέχεια τόνισε «δεν συζητάμε πλέον με την Ελλάδα, αν δεν διορθώσει τα λάθη της».

«Η ιστορία μαρτυρεί τον μεγάλο μας αγώνα για την εδραίωση της ειρήνης, της εμπιστοσύνης, της ανοχής και της ευημερίας σε όποιο μέρος κι αν κατακτήσαμε. Σήμερα, με την έμπνευση που λάβαμε από τους προγόνους μας, αγωνιζόμαστε να κάνουμε την πατρίδα μας και κάθε τόπο όπου κυματίζουμε τη σημαία μας σπίτι ειρήνης.

Γι’ αυτό βλέπουμε την 29η Μαΐου 1453 ως έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της γέφυρας που φτιάξαμε από το παρελθόν μέχρι σήμερα. Δόξα τω Θεώ, κλείσαμε την πληγή που άνοιξε στην καρδιά της κατάκτησης, αποκαθιστώντας την Αγία Σοφία στην αρχική της ταυτότητα 84 χρόνια αργότερα. Η Αγία Σοφία πήρε και πάλι τη θέση της στον πολιτισμό μας ως ως λάβαρο που υψώνεται στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, μετά από ανάρτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με αφορμή την ημέρα της Άλωσης της Πόλης, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε διαδοχικές αναρτήσεις του επιτέθηκε στην Αθήνα, κατηγορώντας τη μάλιστα για επεκτατισμό.

Δεν έχει λάβει ικανοποιητικές εγγυήσεις από Φινλανδία-Σουηδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, λέει ο Ερντογάν

Αναφερόμενος στο συνεχιζόμενο βέτο της Τουρκίας στην ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν είπε ότι η χώρα του δεν έχει λάβει σαφείς προτάσεις που να ικανοποιούν την ανησυχία του για ζητήματα ασφαλείας. «Πώς μπορεί η Τουρκία να εγκρίνει τα αιτήματα Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ όταν οι συνεργάτες των τρομοκρατών κυκλοφορούν ελεύθεροι και πραγματοποιούν διαδηλώσεις εκεί;», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Την έναρξη νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι «η Τουρκία θα απαλλάξει τις περιοχές Tal Rifaat και Manbij της Συρίας από τους τρομοκράτες» και πως οι προγραμματισμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις της θα πραγματοποιηθούν σταδιακά και σε άλλα μέρη της βόρειας Συρίας.