Το νέο «Heritage Hub», που δημιουργεί στην Αθήνα η Europa Nostra, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και με τη ζωτική υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάστηκε χθες στην έδρα της ΕΛΛΕΤ στην Πλάκα, παρουσία του Κώστα Μπακογιάννη, Δημάρχου Αθηναίων, της Λυδίας Καρρά, προέδρου της ΕΛΛΕΤ, της Sneška Quaedvlieg-Mihailović, Γενικής Γραμματέως της Europa Nostra και της Αλεξάνδρας Μαμαλίγκα-Προκοπίου, εκπροσώπου της ΕΛΛΕΤ στον ευρωπαϊκό οργανισμό.

«Έχω την αίσθηση ότι σήμερα μοιραζόμαστε μια ιστορική στιγμή. Η Αθήνα επελέγη να είναι τo “Hub” περιφερειακός κόμβος για θέματα πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλων μας στην Europa Nostra, που μας εμπιστεύεται αυτό τον σημαντικό ρόλο. Με την οργάνωση αυτή, που παίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της Ευρώπης, μας συνδέουν βαθείς δεσμοί χρόνια τώρα», δήλωσε η Λυδία Καρρά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που εκπροσωπεί επίσημα την Europa Nostra στην Ελλάδα. Η κ. Καρρά, εκτός από τη ΓΓ του ευρωπαϊκού οργανισμού, ο οποίος εκπροσωπεί οργανώσεις πολιτών που εργάζονται για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιά της Ευρώπης, ευχαρίστησε και τον δήμαρχο Αθηναίων, καθώς «αμέσως κατάλαβε τη σημασία για την Αθήνα» η πρόταση δημιουργίας Hub στην πόλη.

«Πρόκειται για σημαντική πρωτοβουλία που αναγνωρίζει από πλευράς Europa Nostra την τόσο σημαντική δουλειά της ΕΛΛΕΤ και θα ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο μια εποικοδομητική συνεργασία χρόνων προς όφελος της πολιτιστικής και φυσικής κοινής μας κληρονομιάς», δήλωσε για τη δημιουργία του «Europa Nostra Heritage Hub in Athens» η Αλεξάνδρα Μαμαλίγκα-Προκοπίου.

Η κ. Προκοπίου αναφέρθηκε, επίσης, σε μερικές από τις πρώτες στοχεύσεις της δράσης, όπως η ανάδειξη του ρόλου των πόλεων και των τοπικών αρχών στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ανάπτυξη ενός προγράμματος SOS για την κληρονομιά που βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς και στην επέκταση του προγράμματος Μονοπάτια Πολιτισμού της ΕΛΛΕΤ στις χώρες που συμμετέχουν στο Hub.

Ως «ιστορική και συναισθηματική» χαρακτήρισε την εκδήλωση η Sneška Quaedvlieg-Mihailović, ευχαριστώντας κι εκείνη τον κ. Μπακογιάννη που της είπε «να μην περιμένουμε μετά το καλοκαίρι για τη δημιουργία του Hub. Η ιστορία επιταχύνει κι εμείς πρέπει να επιταχύνουμε τις θετικές δράσεις ως ένα είδος αντίδρασης σε οτιδήποτε διαιρετικό και βίαιο αντιμετωπίζουμε στη γειτονιά μας», τόνισε η ΓΓ του ευρωπαϊκού οργανισμού.

Η ίδια χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ως «κάτι πολύ καινούργιο», καθώς τον Μάιο ξεκίνησε ο πρώτος κόμβος της Europa Nostra στην Κρακοβία, «δυο μόλις ώρες από τα σύνορα με την Ουκρανία», ο οποίος καλύπτει την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ενώ «τρεις βδομάδες αργότερα είμαστε στην Αθήνα και εγκαινιάζουμε τον δεύτερο κόμβο με στόχο την κάλυψη της Νοτιοανατολική Ευρώπης, με έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια, και την Ανατολική Μεσόγειο».

Η κ. Mihailović πρόσθεσε, επίσης, πως «θέλουμε να δώσουμε πάρα πολλά ευρωπαϊκά βραβεία στην περιοχή και πολύ λίγες μάχες για κληρονομιές που βρίσκονται σε κίνδυνο», αν και όπως τόνισε «έχουμε ακόμα να δώσουμε πολλές τέτοιες μάχες», ενώ αναφέρθηκε και στον Κώστα Καρρά, ιδρυτή της ΕΛΛΕΤ που πέθανε τον περασμένο Φεβρουάριο, παρουσιάζοντας την ειδική έκδοση του περιοδικού της Europa Nostra με εξώφυλλο το γεφύρι της Πλάκας (η αποκατάσταση του οποίου βραβεύτηκε από τον οργανισμό το 2021), αφιερωμένο στη μνήμη του Κώστα Καρρά και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, που έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο. «Χωρίς τον Κώστα Καρρά η Europa Nostra μπορεί να μην ήταν εδώ», τόνισε η ΓΓ του οργανισμού.

«Ήταν υποχρέωσή μας, καθήκον μας να “τρέξουμε” προς αυτήν την πρόταση και να τη στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις … Σήμερα κάνουμε μια αρχή. Ο κόμβος αυτός είναι μια ευκαιρία για όλους μας, που άλλωστε εντάσσεται και στον συνολικό σχεδιασμό της Αθήνας», δήλωσε ο Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε «τη Λυδία Καρρά και την υπέροχη ομάδα της ΕΛΛΕΤ για τη φιλοξενία στο ιστορικό και εμβληματικό αυτό κτήριο, αλλά και για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει από την πρώτη στιγμή». Επίσης, ευχαρίστησε τη ΓΓ της Europa Nostra. «Είμαι πολύ χαρούμενος που θα κάνουμε αυτό το “ταξίδι” μαζί. Μπορεί να είναι μακρύ, μπορεί να υπάρξουν διαφωνίες, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα αξίζει», τόνισε προς την κ. Mihailović ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος ευχήθηκε στο νέο Hub να είναι «καλοτάξιδο».

Για να ισχυροποιήσει το δίκτυό της, η Europa Nostra δημιουργεί «Heritage Hubs» (Κόμβους Πολιτιστικής Κληρονομιάς) σε επιλεγμένες πόλεις της Ευρώπης, σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες που δραστηριοποιούνται σε σχετικούς τομείς.

Στόχος του ευρωπαϊκού οργανισμού είναι η καλύτερη υλοποίηση της αποστολής του. Η ΕΛΛΕΤ θα εξασφαλίσει τον συντονισμό, τη διαχείριση και την εκπροσώπηση του Heritage Hub στην Αθήνα, σε στενή συνεργασία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό και τους ενδιαφερόμενους φορείς που δραστηριοποιούνται στις αντίστοιχες χώρες, αναβαθμίζοντας και εδραιώνοντας την παρουσία της Ελλάδας στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς.