Διά στόματος του μονίμου αντιπροσώπου της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη ήλθε η πρώτη αντίδραση της Μόσχας στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων.
Ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ διεμήνυσε πως η χώρα του θα βρει άλλους αγοραστές για το πετρέλαιό της μετά την απόφαση των ηγετών των 27 σχολιάζοντας την ανάρτηση στο Twitter της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν αναφορικά με την απαγόρευση εισαγωγών του 90% του ρωσικού πετρελαίου μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Στην απάντησή του ο Ρώσος πρεσβευτής αναφέρει: «Όπως, σωστά, είπε [η Φον ντερ Λάιεν] χθες, η Ρωσία θα βρει άλλους εισαγωγείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τώρα αντιφάσκει αναφορικά με τη τη δική της χθεσινή δήλωση. Η πολύ γρήγορη αλλαγή νοοτροπίας δείχνει ότι η Ε.Ε. δεν είναι σε καλή κατάσταση», υποστήριξε ο Ουλιάνοφ.
As she rightly said yesterday, #Russia will find other importers. Noteworthy that now she contradicts her own yesterday’s statement. Very quick change of the mindset indicates that the #EU is not in a good shape. https://t.co/MEtjlphv2U
— Mikhail Ulyanov (@Amb_Ulyanov) May 30, 2022
Και σε νεότερη ανάρτησή του ο Ουλιάνοφ πρόσθεσε: «Να θέσω ένα προβοκατόρικο, ανεύθυνο ερώτημα όχι υπό την επίσημη ιδιότητά του. Αν η ΕΕ βιάζεται τόσο να κόψει το μεγαλύτερο μέρος της τροφοδοσίας της σε ρωσικό πετρέλαιο μέχρι τα τέλη του έτους, γιατί δεν μπορεί η Ρωσία να αποφασίσει να ανταποκριθεί πολύ νωρίτερα στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες ως φιλική χειρονομία;»
Let me ask a provocative and irresponsible question in my private (non-official) capacity. If the #EU is so eager to cut off the major part of Russian oil supplies by the end of the year, why Russia can’t decide to meet the European aspirations much earlier as a friendly gesture? https://t.co/k0FPcWQjfu
— Mikhail Ulyanov (@Amb_Ulyanov) May 30, 2022
Νωρίτερα, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν «έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας», η οποία «θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο, καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη, με προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών»., αλλά και μπλοκάρισμα της ρωσικής τράπεζας Sberbank από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, την απαγόρευση τριών ακόμη ρωσικών κρατικών ΜΜΕ και μια επέκταση της μαύρης λίστας ατόμων που η ΕΕ θεωρεί υπεύθυνους για παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.