Οι επενδυτικές δυνατότητες και προοπτικές που υπάρχουν στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης ήταν το θέμα των συναντήσεων που πραγματοποίησε σήμερα στην πρωτεύουσα του Έβρου ομάδα επιχειρηματιών και κυβερνητικών αξιωματούχων από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Μετά το πέρας τής δίωρης συνάντησης με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Κώστας Χατζημιχαήλ δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Προχωρήσαμε σε ενημέρωση και παρουσίαση του ευρύτερου γεωπολιτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος που δραστηριοποιείται ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης στα πλαίσια υλοποίησης των κυβερνητικών πολιτικών, καθώς και σε ενημέρωση για τις ευρύτερες επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν στην περιοχή από τη δραστηριοποίηση του Οργανισμού».

Πεδία επενδυτικού ενδιαφέροντος

Σε ό,τι αφορά τα πεδία στα οποία εστιάζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον της εν λόγω αντιπροσωπείας, ο κ. Χατζημιχαήλ εξήγησε πως «υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τον προσδιορισμό των πεδίων εκείνων στα οποία θα μπορούσαν να επενδύσουν επιχειρήσεις, κρατικές και ιδιωτικές, από τη Σαουδική Αραβία. Αναπτύξαμε λοιπόν ένα ευρύτερο πεδίο επιχειρηματικού, τουριστικού ενδιαφέροντος, αξόνων που έχουν να κάνουν με την παραγωγή

Ο πρόεδρος του Ο.Λ.Α. σημείωσε πως «η επίσκεψη αυτή έρχεται στα πλαίσια της προσέγγισης της Ελλάδος με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, του στρατηγικού διαλόγου και αυτής της στρατηγικής σχέσης που έχει αναπτυχθεί με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού από το 2019 και έπειτα».
Σε μία πρώτη αποτίμηση της σημαντικότητας της εν λόγω επίσκεψης ο κ. Χατζημιχαήλ δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος-Σαουδικής Αραβίας, εμβαθύνει η σχέση αυτή στους τομείς του εμπορίου και της οικονομίας. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι στο επίκεντρο αυτών των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την περιοχή μας είναι ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης και σε ό,τι αφορά τον Οργανισμό Λιμένος, η διοίκηση του Οργανισμού είναι ιδιαίτερα χαρούμενη για το γεγονός ότι ο λιμένας συμβάλλει στην περαιτέρω αναβάθμιση αυτών των εμπορικών, οικονομικών και επιχειρηματικών διμερών σχέσεων. Ευελπιστούμε ότι αυτό θα μεγαλώσει και θα εμβαθύνει περαιτέρω στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ μετά τη σημερινή επίσκεψη θα εργαστούμε με τους αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να έχουμε και αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον».

Η αντιπροσωπεία των επιχειρηματιών και κυβερνητικών αξιωματούχων του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας είχε κοινή συνάντηση και με τον περιφερειάρχη Α.Μ.Θ, Χρήστο Μέτιο, τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλο Τοψίδη, και τον πρόεδρο του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών Βιομηχανιών Α.Μ.Θ., Χρήστο Γιορδαμλή.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου παρουσίασε τα σημεία επενδυτικού ενδιαφέροντος του Έβρου επισημαίνοντας ότι «το Επιμελητήριο του Έβρου είναι ένθερμος υποστηρικτής οποιασδήποτε επένδυσης από τις αραβικές χώρες» και ο νομός «ενδείκνυται για επενδύσεις σε τομείς όπως η γεωθερμία (θερμοκήπια), η εκμετάλλευση του ζεόλιθου, η αξιοποίηση του σουφλιώτικου μεταξιού, η παραγωγή γυαλιού (καθώς στον Έβρο υπάρχουν πηγές αμμοληψίας), τα Logistics». Ειδική αναφορά έκανε και στο νησί της Σαμοθράκης και ειδικότερα «στις δυνατότητες, τα πλεονεκτήματα και την ευελιξία που δίνει σε υποψήφιους επενδυτές ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θέσπισε πρόσφατα η κυβέρνηση».