Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

του Τάσου Χατζηβασιλείου (Βουλευτής Σερρών Ν.Δ., ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ, ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ)

Ο Ταγίπ Ερντογάν χάνει την ψυχραιμία του κάθε φορά που βλέπει τον Έλληνα πρωθυπουργό να κάνει ένα βήμα μπροστά. Προφανώς, το ταξίδι στην Αμερική και η διαφαινόμενη αγορά των F-35 από την Ελλάδα και η γεωπολιτική αναβάθμιση της Θράκης ενοχλούν την Άγκυρα. 

Είναι γεγονός, και μάλιστα δυσάρεστο, πως το πολιτικό σκηνικό στη γειτονική χώρα έχει στραφεί προς τον άκρατο εθνικισμό. Καθημερινά βλέπουμε τις πολιτικές δυνάμεις να διαγωνίζονται στο ποιος θα διατυπώσει τη μεγαλύτερη ρητορική ακρότητα εναντίον της Ελλάδας. Η ένταση από πλευράς Άγκυρας οφείλεται και σε εσωτερικούς  λόγους, καθώς η χώρα έχει μπει από νωρίς σε προεκλογική περίοδο και η κυβέρνηση του Ερντογάν προσπαθεί να κρατήσει κοντά της το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων της εθνικιστικής πτέρυγας. Αυτή η κατάσταση θα μας απασχολεί έντονα μέχρι τις Τουρκικές εκλογές του 2023.

Δυστυχώς, φαίνεται να μπαίνουμε σε μια περίοδο έντασης με ευθύνη της Τουρκίας. Η Ελλάδα δεν αφήνει ποτέ αναπάντητες τις Τουρκικές προκλήσεις στον αέρα και τη θάλασσα. 

Προσωπική μου εκτίμηση, είναι ότι ένα θερμό επεισόδιο δεν είναι πολύ πιθανό, ειδικά σήμερα που η διεθνής κοινότητα είναι στραμμένη προς την Ουκρανία και τη Ρωσική εισβολή. Κάθε επίδειξη αναθεωρητισμού στο πεδίο από την Τουρκία, θα την ταύτιζε με το Κρεμλίνο του Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Η Ελλάδα δεν θα μπει στο παιχνίδι της ρητορικής αντιπαράθεσης με την Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας παραμένει ο ψύχραιμος εγγυητής της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία έχει δείξει και στο παρελθόν ότι εργαλειοποιεί κατά περιόδους τους απελπισμένους μετανάστες και πρόσφυγες. Εάν αποφασίσει να το κάνει εκ νέου, η σθεναρή απάντηση της Ελλάδας θα είναι δεδομένη. Η χώρα μας παραμένει ασφαλές καταφύγιο, για όσους πρόσφυγες και μετανάστες δικαιούνται προστασία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.