Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

της Δήμητρας Κούτρα

Είναι ανάγκη η ανακύκλωση να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών. 

Την πεποίθησή της ότι η Περιφέρεια Αττικής θα κερδίσει το στοίχημα της ανακύκλωσης, δημιουργώντας μια «πράσινη» Περιφέρεια με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, την υγεία, την οικονομία και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της, εκφράζει η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών, Λουκία Κεφαλογιάννη. Παράλληλα, η κα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στις σημαντικές δράσεις που οργανώνονται στον τομέα χωρικής της αρμοδιότητας, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη η ανακύκλωση να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών. 

Κα Κεφαλογιάννη, βλέπουμε στο Βόρειο Τομέα πολλές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών πάνω στα θέματα της ανακύκλωσης. Πόσο ψηλά είναι στην ατζέντα της Περιφέρειας Αττικής.

Η εφαρμογή ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα δίνει έμφαση στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση, είναι στην απόλυτη προτεραιότητα του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη και της διοίκησής μας. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, οι πολίτες είναι η δύναμή μας. Αυτό που χρειάζεται είναι η ενεργοποίησή τους και για το λόγο αυτό, οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε όλη την Περιφέρεια Αττικής, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. 

Στο Βόρειο Τομέα έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση του Προγράμματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης της Περιφέρειας Αττικής «The Green City» στα σχολεία, στους εμπορικούς συλλόγους αλλά και σε κάθε φορέα που μπορεί να γίνει αρωγός της προσπάθειάς μας. Στέλνουμε με τις ενέργειές μας ισχυρό μήνυμα προς τις τοπικές κοινωνίες ότι μας συμφέρει όλους να αλλάξουμε συνήθειες και να υιοθετήσουμε νέες στάσεις και συμπεριφορές, όσον αφορά τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα που παράγουμε. Εξάλλου, η ανακύκλωση μας ωφελεί όλους: το περιβάλλον, την υγεία, την οικονομία, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. 

Πρόσφατα, το Πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης «The Green City», της Περιφέρειας Αττικής, βρέθηκε για ενημέρωση στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα Νέων και Παιδιών με Αναπηρία. Πόσο σημαντικό είναι οι καταρτιζόμενοι να έρχονται σε επαφή με αυτά τα προγράμματα; 

Αυτές οι δράσεις για εμάς είναι αυτονόητες και μας γεμίζουν χαρά. Με όχημα την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος, οι ωφελούμενοι μέσα από τέτοιες δράσεις εκπαιδεύονται και κοινωνικοποιούνται. Εξάλλου, τόσο ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, όσο και σύσσωμη η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αγωνιζόμαστε για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, μέσω της άρσης των κοινωνικών ανισοτήτων στην εκπαίδευση και στην κοινωνική φροντίδα.

Ποιες είναι οι επόμενες «πράσινες» δράσεις που προγραμματίζετε στον Βόρειο Τομέα;

Κάθε εβδομάδα έχουμε δράσεις στην Περιφερειακή μας Ενότητα. Την προηγούμενη Κυριακή, στο Άλσος Συγγρού, προσκαλέσαμε σώματα των προσκόπων και επικοινωνήσαμε μαζί τους το Πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης «The Green City». Ήταν πραγματικά μαγική η εικόνα με τα Λυκόπουλα. Θέλουμε, όχι μόνο να δώσουμε το παράδειγμα της ανακύκλωσης, αλλά να ενεργοποιήσουμε και εκπαιδεύσουμε την κοινωνία μας. Αυτή την εβδομάδα, η δράση μας «The Green City» ενώνει δυνάμεις με τον μεγάλο Φιλανθρωπικό αγώνα αγάπης και προσφοράς «No Finish Line» (25-29/5), που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί στο ΟΑΚΑ και έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής. Προσπαθούμε να συγκεράζουμε δημιουργικά τον αθλητισμό με την ανακύκλωση, γιατί ο κόσμος πρέπει να αισθανθεί ότι η ανακύκλωση είναι κομμάτι των καθημερινών μας συνηθειών. 

Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται και η δράση της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ «Ανακύκλωση στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής». Υπάρχει ανταπόκριση από τους παραγωγούς, τους εμπόρους και τους καταναλωτές;

Μία εξίσου πολύ σημαντική δράση της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ, σε συνεργασία με τους επαγγελματίες και παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο. Φυσικά και υπάρχει ανταπόκριση και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ποσότητα των παραγόμενων οργανικών σκουπιδιών από τα φρούτα και τα λαχανικά που πετιούνται, είναι πολύ μεγάλη και αποτελούν «καθαρή» οργανική ανακυκλώσιμη πρώτη ύλη. Δίνουμε αξία στα σκουπίδια μας, όπως λέει και το προωθητικό μας μήνυμα, και ενημερώνουμε τους πολίτες για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων μέσω της χρήσης του καφέ κάδου, δίνοντάς τους και δωρεάν πιστοποιημένο κομπόστ που παράγεται από τον ΕΔΣΝΑ, μέσα από την επεξεργασία των «πράσινων» απορριμμάτων».