Ο τέως πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» και καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Γιάννης Ιωαννίδης, εξελέγη πρόεδρος στον διεθνή οργανισμό ACM – Association for Computing Machinery για τα επόμενα δύο χρόνια. H Ένωση Υπολογιστικών Μηχανών (ACM) αποτελεί διεθνώς τη μεγαλύτερη κοινότητα σε θέματα της επιστήμης των υπολογιστών. Η θητεία του Γ. Ιωαννίδη θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2022.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης είναι μέλος της ACM από το 1983 και έχει υπηρετήσει ως γραμματέας/ταμίας της (2018-2020), ως πρόεδρος (2009-2013) και αντιπρόεδρος (2005-2009) του ACM/SIGMOD, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του ACM, της εκτελεστικής επιτροπής του Διοικητικού Συμβουλίου SIG και του ACM Publications Board. Έχει επίσης, οργανώσει τα τρία πρώτα θερινά σχολεία ACM με αντικείμενο την Επιστήμη των Δεδομένων στην Ευρώπη.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 160 άρθρα σε κορυφαία περιοδικά και συνέδρια και κατέχει τρία διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Είναι συντονιστής των έργων και επικεφαλής του νομικού προσώπου OpenAIRE, το οποίο υλοποιεί τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την ανοιχτή πρόσβαση σε ερευνητικές δημοσιεύσεις και ερευνητικά δεδομένα. Είναι διευθυντής λογισμικού στην εμβληματική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Human Brain Project και συντονιστής ή εταίρος σε δεκάδες άλλα ευρωπαϊκά έργα έρευνας και καινοτομίας. Επιπρόσθετα, έχει ηγηθεί της δημιουργίας νέων διεθνών εταιρειών και τεχνοβλαστών (spin-off).

Είναι εταίρος (Fellow) της επιστημονικής οργάνωσης IEEE, μέλος της Academia Europaea και κάτοχος του ACM SIGMOD Contributions Award και άλλων ερευνητικών και διδακτικών βραβείων. Είναι μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου και εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Φόρουμ Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τις Ερευνητικές Υποδομές (ESFRI). Τέλος, ανήκει στο συμβούλιο στρατηγικής διαχείρισης του ελληνικού κόμβου του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UN Sustainable Development Solutions Network).