Τον χαρακτηρισμό της ως happening δικαίωσε η παράσταση Τέσσερα μαύρα κουστούμια που παρουσιάστηκε την Παρασκευή 20 Μαΐου στην κατάμεστη αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος στο Μέγαρο που «ενορχήστρωσε» ο Ρένος Χαραλαμπίδης με αφορμή την ομώνυμη ταινία του.

Ένας καταιγισμός πυροτεχνημάτων διατήρησε το κοινό σε εγρήγορση, καθώς το νοσταλγικό και μυσταγωγικό κλίμα εναλλασσόταν με εκρήξεις χαράς, όσο τα μουσικά είδη διαδέχονταν το ένα το άλλο, χάρη στη δεξιοτεχνία των μουσικών.

Αποκορύφωμα -κατά γενική ομολογία- αποτέλεσε η εμφάνιση του γερόλυκου του rock n’ roll Δημήτρη Πουλικάκου, πρώτη φορά στο Μέγαρο, ο οποίος έπαιξε κιθάρα, τραγούδησε, αλλά και …διηύθυνε τo μουσικό σύνολο, θυμίζοντας ότι η μουσική είναι μία!

4 Mavra Kostoumia Megaron 23.5.22 Alkias Artemis Vavatsika Mhtsos
 Άλκης Παναγιωτίδης στα κρουστά, Δημήτρης Πουλικάκος φωνή, κιθάρα και μαζί τους η Άρτεμις Βαβάτσικα στο ακορντεόν

Λίγους μήνες μετά την αναβίωση σε μιούζικαλ της ταινίας «Φτηνά Τσιγάρα», ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής και η Boo Productions υποδέχτηκαν τον Ρένο Χαραλαμπίδη στις 20 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής, σε ένα μουσικό happening εμπνευσμένο από το soundtrack της ταινίας του που συνέθεσε ο ίδιος. Με τον ίδιο ενθουσιασμό που είχε στη διάρκεια της προετοιμασίας της ταινίας, αλλά και με την ωριμότητα του χρόνου που τον δικαίωσε, ο καλλιτέχνης αφηγήθηκε με καινούργιο τρόπο τη μαύρη κωμωδία της νιότης του, πλαισιωμένος από ένα σύνολο εκλεκτών ηθοποιών και μουσικών.

Υπάρχουν ταινίες που μας ακολουθούν σαν την Καβαφική πόλη, που για έναν απροσδιόριστο λόγο πάντα σε αυτές ξαναγυρνάμε. Μια τέτοια ταινία είναι και τα «Τέσσερα μαύρα κουστούμια» που το 2010 εκπροσώπησαν την Ελλάδα στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

4 Mavra Kostoumia Megaron 23.5.22 Alkis Mhtsos
Πουλικάκος – Παναγιωτίδης «τα κουρέλια που τραγουδούν ακόμη» επί σκηνής Μεγάρου Μουσικής

Σχεδόν μια δεκαετία μετά, ο σεναριογράφος, σκηνοθέτης αλλά και συνθέτης της μουσικής της ταινίας Ρένος Χαραλαμπίδης επέστρεψε στο μουσικό υλικό της ταινίας με αφορμή την επεξεργασία του μοντάζ για την επικείμενη παρουσίασή του σε πλατφόρμα και βρήκε την ευκαιρία να αναδείξει μια νέα προοπτική σε ένα παλιό υλικό, αναζητώντας σημεία επαφής με την Οδύσσεια αλλά και την Πόλη του Καβάφη.

4 Mavra Kostoumia Megaron 23.5.22
Ο Άλκης Παναγιωτίδης απαγγέλει Καβάφη

Εκτός από τον Ρένο Χαραλαμπίδη, δύο ακόμα ηθοποιοί της ταινίας εμφανίστηκαν στη σκηνή του Μεγάρου. Ο «ντυλανικός» Δημήτρης Πουλικάκος -για πρώτη φορά στο Μέγαρο- τραγουδώντας το εμβληματικό «Knockin’ on heaven’s door» που ακούστηκε στην ταινία και ο Άλκης Παναγιωτίδης προσθέτοντας μια καβαφική νότα για την πόλη που πάντα σε ακολουθεί́.

4 Mavra Kostoumia Megaron 23.5.22 Alkis Mhtsos finale
Πουλικάκος – Παναγιωτίδης – Χαραλαμπίδης στο φινάλε

Στην μια και μοναδική βραδιά τους ηθοποιούς πλαισίωσε ο λυρικός τραγουδιστής Γιάννης Χριστόπουλος και οι Θάνος Μαργέτης (πιάνο), String Demons (Λυδία Μπουντούνη, βιολί – Κωνσταντίνος Μπουντούνης, βιολοντσέλο), Στέφανος Φλώτσιος (κιθάρες), Κώστας Σερεμέτης και Άρτεμις Βαβάτσικα (ακορντεόν).

Μουσική σύνθεση, σκηνοθεσία, απαγγελία: Ρένος Χαραλαμπίδης

4 Mavra Kostoumia Megaron 23.5.22 All Together
 Όλοι οι συντελεστές επί σκηνής