Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι δωρεάν προληπτικές δερματολογικές εξετάσεις σε άτομα που δραστηριοποιούνται στον τομέα των παραθαλάσσιων επαγγελμάτων, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Η δράση έγινε σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης του ΓΝΘ Ιπποκράτειου σε κινητά εξωτερικά ιατρεία που στήθηκαν στον χώρο του ΟΛΘ και στην παραλία της Αρετσούς. Στις εξετάσεις προσήλθαν όσοι ασχολούνται με επαγγέλματα που έχουν έκθεση στον ήλιο, όπως λιμενεργάτες, λιμενικοί και ψαράδες και οι οποίοι εξετάστηκαν δωρεάν από δερματολόγους στον φυσικό χώρο εργασίας τους. Η πρωτοβουλία με το σύνθημα «Δεν είναι όλοι οι σπίλοι φίλοι μας» είχε στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και την ενίσχυση της πρόληψης στην υγεία. Συνολικά και στους δύο χώρους εξετάστηκαν 270 άτομα, εκ των οποίων εντοπίστηκαν 26 περιπτώσεις οι οποίες χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αποθήκη Γ΄ του Α’ Προβλήτα του ΟΛΘ παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος σε δηλώσεις του επισήμανε: «Για κάθε μορφή καρκίνου η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό. Γι΄ αυτό τον λόγο ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιλέξαμε τις δράσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και την παραλία της Καλαμαριάς για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που δουλεύουν εδώ, τους λιμενικούς, τους λιμενεργάτες και τους ψαράδες της περιοχής. Είναι σημαντικό στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου να είμαστε όλοι σίγουροι ότι δεν έχουμε κάποιο σπίλο ή κάποια ελιά που πρέπει να αφαιρεθεί. Έτσι αυτόν τον μήνα στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς όλους τους συμπολίτες μας: να ελεγχθούν όλοι για σπίλους. Είναι παρά πολύ σημαντικό να προλαμβάνουμε και να ελέγχουμε. Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε αποδείξει ότι η προστασία της δημόσιας υγείας είναι στην απόλυτη προτεραιότητά μας», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος ευχαρίστησε την Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τους διοικητές της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του ΓΝΘ Ιπποκρατείου, καθώς και την αναπληρώτρια διοικήτρια του Νοσοκομείου με αρμοδιότητα στο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων για την υποστήριξη.
Η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου σημείωσε: «Ως Αντιπεριφέρεια κάνουμε πράξη τα λόγια του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα: Φροντίζουμε για την υγεία των συμπολιτών μας. Σήμερα με τη στήριξη του Ιπποκρατείου ήρθαμε να ελέγξουμε τους επαγγελματίες που εργάζονται δίπλα στη θάλασσα. Προσφέροντας την αναγκαία πρόληψη και στέλνοντας το μήνυμα ευαισθητοποίησης και επαγρύπνησης προκειμένου να δούμε ποιοι από τους σπίλους δεν είναι φίλοι μας», σημείωσε.
Ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δημήτρης Τσαλικάκης τόνισε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουμε μια δράση με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Εμείς νιώθουμε την Περιφέρεια δίπλα μας. Οπως μάς βοήθησε όλη την περίοδο με τον κορονοϊό, έτσι και εμείς θα ανταποκριθούμε σε κάθε πρωτοβουλία της Περιφέρειας για κοινή δράση προς όφελος των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας. Ετσι ώστε να προλάβουμε τα πράγματα. Γιατί η πρόληψη είναι το Α και το Ω».
Ο διοικητής του ΓΝΘ Ιπποκρατείου Νίκος Αντωνάκης σημείωσε: «Σήμερα είμαστε εδώ για μια δράση που αφορά στους ανθρώπους που είναι κάτω από τον ήλιο. Για να τους ευαισθητοποιήσουμε, να τους βοηθήσουμε και να τους δείξουμε ότι πάντοτε υπάρχει στη Θεσσαλονίκη ένα εξειδικευμένο νοσοκομείο, όπου μπορούν να βρουν λύση στο πρόβλημά τους».
Η αναπληρώτρια διοικήτρια του Ιπποκρατείου, με αρμοδιότητες στο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Αλεξάνδρα Τιτοπούλου έκανε λόγο για «μια γιορτή πρόληψης. Στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων που λειτουργεί από τις 10 Μαΐου η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη. Παρέχουμε όχι μόνο θεραπεία, αλλά και πρόληψη αλλά και αφύπνιση των πολιτών. Δημιουργώντας έτσι μια άλλη κουλτούρα ειδικά για τα επαγγέλματα που ασκούνται κοντά στη θάλασσα και θεωρούνται υψηλού κινδύνου».
Να σημειωθεί ότι το μελάνωμα είναι ένας από τους πιο σοβαρούς τύπους καρκίνου του δέρματος, καθώς είναι δυνατό να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος. Ωστόσο είναι πιθανότερη η εμφάνιση και η εκδήλωση της νόσου σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο. Τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης εξαιτίας των περιβαλλοντικών μεταβολών. Σύμφωνα με τους ειδικούς το 90% των μελανωμάτων, εάν διαγνωστούν έγκαιρα μπορούν να θεραπευτούν. Σκοπός της δράσης είναι η προληπτική εξέταση, αλλά και η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων που ασχολούνται με τα παραθαλάσσια επαγγέλματα και εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία. Γιατί η πρόληψη σώζει ζωές!