Η ολοκλήρωση της εφετινής επιτυχημένης -ελέω της κατάκτησης του Κυπέλλου Ελλάδας και της επιστροφής στα Κύπελλα Ευρώπης έπειτα από 5 χρόνια- σεζόν του Παναθηναϊκού, φέρνει σε πρώτο πλάνο τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας και της ομάδας της χρονιάς 2022/23.
Η πρώτη κουβέντα αφορά το μπάτζετ με το οποίο θα σχεδιαστεί και θα πορευτεί ο Παναθηναϊκός της επόμενης περιόδου, το οποίο αναμένεται να είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με την εφετινή σεζόν.
Την περίοδο 2021/22, μετά και τον εξάμηνο δανεισμό του Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς απ’ τη Χοφενχάιμ, αλλά και τις κινήσεις ενίσχυσης που έγιναν το καλοκαίρι του 2021 (με αποκορύφωμα τα 2 εκατ. ευρώ της μεταγραφής του Σεμπαστιάν Παλάσιος), ο προϋπολογισμός του ποδοσφαιρικού τμήματος του «τριφυλλιού» έφτασε λίγο πάνω απ’ τα 15,5 εκατ. ευρώ με την εφορία και τα ποσά που πληρώθηκαν σε ομάδες.
Την επόμενη σεζόν, θα υπάρξει μία αύξηση 10% και το μπάτζετ των «πράσινων» (προ)υπολογίζεται πως θα αγγίξει τα 17 εκατ. ευρώ. Το πιο σημαντικό, εντούτοις -πέρα απ’ τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 45% στο 22% που έχει συντελεστεί από το 2020, προσφέροντας σε όλες τις ΠΑΕ τη δυνατότητα να επενδύσουν υψηλότερα ποσά σε «καθαρές» αποδοχές συμβολαίων των ποδοσφαιριστών- είναι το γεγονός πως θα υπάρξει μία συνολική ανακατανομή στο μπάτζετ του Παναθηναϊκού τη νέα σεζόν.
Δημιουργώντας έναν συνολικό «κουμπαρά» (τουλάχιστον) 6 εκατ. ευρώ μέσα απ’ τον οποίο θα γίνουν οι καλοκαιρινές κινήσεις ενίσχυσης των «πράσινων». Το ποσό με το οποίο θα πορευτεί ο Παναθηναϊκός προκύπτει:
-Από τα χρήματα που εξοικονομούνται απ’ τους παίκτες που θα φύγουν. Συγκεκριμένα, από τις δεδομένες αποχωρήσεις των Μαουρίσιο (700.000 ευρώ με τα μπόνους), Βιτάλ (550.000 ευρώ), Λούντκβιστ (300.000 ευρώ), Χατζηγιοβάνη (150.000 ευρώ), Μπεκ (200.000 ευρώ), αλλά και τον Γενί Ενγκμπακοτό που αποχώρησε τον Ιανουάριο (150.000 ευρώ) ο Παναθηναϊκός «ελευθερώνει» απ’ τον προϋπολογισμό του για την επόμενη σεζόν 2,5 εκατ. ευρώ με την εφορία (2,05 εκατ. ευρώ «καθαρές» αποδοχές συμβολαίων). Το εν λόγω ποσό μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί κι άλλο εφόσον υπάρξουν επιπλέον αποχωρήσεις ποδοσφαιριστών που είτε βρίσκονται σε διαπραγμάτευση νέου συμβολαίου και δεν τα βρουν, είτε είναι εκτός πλάνων και θα τους ζητηθεί να βρουν ομάδα και να αποχωρήσουν (π.χ. Αγιούμπ), είτε θα θελήσουν να φύγουν, φέρνοντας προτάσεις (π.χ. Σάρλια).
-Από το επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ της εφετινής αύξησης που θα γίνει στο συνολικό μπάτζετ της ομάδας, το οποίο θα «ανέβει» απ’ τα 15,5 εκατ. ευρώ, στα 17 εκατ. ευρώ.
-Από τα 2 εκατ. ευρώ που δόθηκαν ως ποσό μεταγραφής (transfer fee) προς τις Ιντεπεντιέντε και Πατσούκα για την απόκτηση του Παλάσιος το περασμένο καλοκαίρι, τα οποία θα προβλέπεται να δοθούν αντίστοιχα (και) φέτος για την πιο «δυνατή» μεταγραφή του Παναθηναϊκού, που θα αφορά τη θέση του επιθετικού κορυφής.
Για να αντιληφθεί κανείς τα δεδομένα της εποχής και την αλλαγή που έχει συντελεστεί, με τη σταδιακή, ετήσια αύξηση του μπάτζετ του Παναθηναϊκού την τελευταία τετραετία, αρκεί να επισημανθεί πως το κόστος όλου του ποδοσφαιρικού τμήματος του «τριφυλλιού» τη σεζόν 2018/19, ήταν (με την εφορία) μόλις 5,3 εκατ. ευρώ.
Η σταθερή απομείωση του χρέους της ΠΑΕ και το οικονομικό «συμμάζεμα» της τελευταίας τετραετίας μέσω των μεγάλων ποσών που μπήκαν σε αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου απ’ τον ιδιοκτήτη του ποδοσφαιρικού «τριφυλλιού» Γιάννη Αλαφούζου, αλλά και η πολύ σημαντική αύξηση των εσόδων του Παναθηναϊκού (τηλεοπτικό συμβόλαιο, χορηγίες κ.ο.κ.) προσφέρουν πλέον τη δυνατότητα μεγαλύτερων επενδύσεων στο «πράσινο» ποδοσφαιρικό τμήμα…