Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

της Δήμητρας Κούτρα

«Μόνο μία αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να πετύχει τους πραγματικούς της στόχους, τους στόχους που στηρίζονται στο πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει. Αυτή είναι η βασική μας θέση και αυτό θα επιδιώξουμε, όταν γίνουν οι εκλογές», τονίζει ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σε συνέντευξή του στην Today Press. Όπως σημειώνει, «δεν πρέπει να μας αρκεί η χώρα μας να βρίσκεται στην πολυσυζητημένη έκφραση του “ευρωπαϊκού μέσου όρου”», ενώ επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «αρκείται σε “τυφλή” κριτική προς πάσα κατεύθυνση, χωρίς να απαντάει χειροπιαστά και εμπράκτως».

Επίσης, αποκαλύπτει ότι έχει δουλέψει ακόμη και για 450 ευρώ, αλλά πλέον, όπως λέει, η κυβέρνηση και αυξάνει τους μισθούς και μειώνει την ανεργία.

Η συνέντευξη του κου Κωνσταντίνου Κυρανάκη:

H ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει ο κόσμος σε καθημερινή βάση. Πιστεύετε θα υπάρχει κάλυψη στις απαιτήσεις που έχει ο κόσμος;

Σίγουρα, η ακρίβεια έχει γονατίσει τους Έλληνες φορολογούμενους. Αγγίζει τους πάντες. Είναι ακόμη μία εισαγόμενη κρίση, την οποία αντιμετωπίζουμε. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει και υλοποιεί ένα τεράστιο πακέτο μέτρων, της τάξης των 7 δις τους τελευταίους μήνες. Είναι μέτρα που αφορούν όλα τα νοικοκυριά και σίγουρα θα δώσουν μια μεγάλη ανάσα στις ελληνικές οικογένειες. Η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος ουσιαστικά καταργείται. Τον Ιούνιο θα επιδοτηθεί το 60% της αύξησης, για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές, και έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022. Είναι μια κατάσταση, την οποία αξιολογεί διαρκώς η κυβέρνηση και εφόσον χρειαστεί θα επανέλθει με νέες παρεμβάσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει επίμονα εκλογές. Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διεκδικήσει  ξανά την πρώτη θέση;

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητάει επίμονα εκλογές και δείχνει πως θέλει να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Έχουν ως μοναδικό στόχο να πέσει η ΝΔ με κάθε τρόπο. Θεωρώ ότι η κοινωνία και οι ψηφοφόροι κατάλαβαν και αποδοκίμασαν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Κατάλαβαν την τελευταία τριετία πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να προτείνει εναλλακτική πολιτική και σίγουρα καταλαβαίνουν πως μόνο μία αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς καθυστέρηση. Στο σήμερα, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει εγκλωβιστεί σε επιθέσεις λαϊκισμού, χωρίς να προτείνει ρεαλιστικές λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες. Αρκείται σε «τυφλή» κριτική προς πάσα κατεύθυνση, χωρίς να απαντάει χειροπιαστά και εμπράκτως. 

Θεωρείτε ότι το κόμμα σας μπορεί να αντέξει το πολιτικό κόστος μιας συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ ΚΙΝΑΛ–ΠΑΣΟΚ ή κάποιο άλλο μικρό κόμμα;

Στόχος μας ήταν και θα είναι η αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές. Μόνο μία αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, μπορεί να υλοποιήσει με αξιοπιστία το πρόγραμμά της, χωρίς να έχει μεγάλες καθυστερήσεις, εμπόδια ή διαφωνίες. Όταν βρίσκεσαι στο τιμόνι μιας χώρας, δεν μπορεί να περιμένεις. Πρέπει να λάβεις αποφάσεις εδώ και τώρα, με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού. Μόνο μία αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να πετύχει τους πραγματικούς της στόχους, τους στόχους που στηρίζονται στο πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει. Αυτή είναι η βασική μας θέση και αυτό θα επιδιώξουμε, όταν γίνουν οι εκλογές. 

Είστε νέος άνθρωπος. Πιστεύετε πως τα 713 ευρώ επαρκούν για να είναι βασικός μισθός;  

Έχω δουλέψει και με μισθό 450 ευρώ το μήνα, γνωρίζω ότι είναι δύσκολο. Όμως τους μισθούς δεν τους πληρώνει η κυβέρνηση, τους πληρώνουν οι επιχειρήσεις. Οι άνεργοι μειώνονται, οι μισθοί αυξάνονται και οι φόροι μειώνονται. Όσα υποσχεθήκαμε έχουν ήδη υλοποιηθεί και συνεχίζουμε.
Ο καλύτερος τρόπος να αυξηθούν οι μισθοί και οι θέσεις εργασίας, είναι να συνεχίσουν να έρχονται επενδύσεις. Με λυπεί, όμως, να βλέπω ότι σε δυναμικούς τομείς όπως ο τουρισμός, ξεκινά η σεζόν με 55.000 κενές θέσεις εργασίας. Όπως, επίσης, με λυπεί να βλέπω αποφοίτους Σχολών να μένουν άνεργοι, γιατί το αντικείμενό τους δεν έχει ζήτηση στην αγορά εργασίας.
Η χώρα χρειάζεται μια 10ετή στρατηγική, ώστε η επόμενη γενιά να είναι οικονομικά πιο ισχυρή από τη δική μου. 

Πείτε μας το όραμά σας ως βουλευτής της ΝΔ.

Το όραμά μου είναι να γίνει η Ελλάδα μια χώρα πρότυπο. Να επιλέξουμε στρατηγικά τους τομείς που μπορούμε να είμαστε παράδειγμα προς μίμηση και να βάλουμε εθνικούς στόχους. Δεν πρέπει να μας αρκεί η χώρα μας να βρίσκεται στην πολυσυζητημένη έκφραση του «ευρωπαϊκού μέσου όρου». Η χώρα μας έχει χιλιετίες ιστορίας, παγκόσμια εμβέλεια και πρέπει να ξαναγίνουμε πρότυπο χώρας. Να είμαστε περήφανοι, όχι μόνο για το παρελθόν μας και την αρχαιότητα, αλλά για όσα μπορούμε να κάνουμε σήμερα.