Άρχισε ο καθαρισμός από μπάζα και άλλα απόβλητα, τεσσάρων οικολογικά ευαίσθητων περιοχών σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι
25 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άρχισε ο καθαρισμός από μπάζα και άλλα απόβλητα, τεσσάρων οικολογικά ευαίσθητων περιοχών σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι

by todaypress
21/05/2022 12:30
in ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Τοπική Αυτοδιοίκηση,
Άρχισε ο καθαρισμός από μπάζα και άλλα απόβλητα, τεσσάρων οικολογικά ευαίσθητων περιοχών σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι
Share on FacebookShare on Twitter

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα 16 Μαΐου και συνεχίζονται και τις επόμενες ημέρες οι εργασίες για τον καθαρισμό τεσσάρων χώρων ιστορικών – παράνομων αποθέσεων Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), πλησίον του Αγρινίου και του Μεσολογγίου. Πρόκειται για μια συμβολική μα συνάμα και ουσιαστική δράση την οποία υλοποιεί η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε., το εγκεκριμένο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΕΚΚ. Οι οικολογικά ευαίσθητες περιοχές οι οποίες καθαρίζονται από τα παράνομα μπάζα είναι δύο χώροι πλησίον του Αγρινίου στη λίμνη «Λυσιμαχεία», ένας στην είσοδο της Ιεράς πόλεως του Μεσολογγίου στην περιφερειακή οδό της λιμνοθάλασσας κι ένας ακόμη στο φαράγγι Κλεισούρας που εντάσσεται σε προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000.

Η επιλογή των συγκεκριμένων χώρων έγινε έπειτα από αυτοψίες, λαμβάνοντας υπόψη ιδιαίτερα το οικοσύστημα αυτών των περιοχών, τη σύνθεση των αποβλήτων και την προσβασιμότητα.

Ο καθαρισμός των χώρων με τη συλλογή των ΑΕΚΚ και μπαζοαπορριμμάτων, καθώς και η επεξεργασία τους γίνεται με έξοδα της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. και υλοποιείται από κατάλληλους εργολάβους και τις κατά τόπο συνεργαζόμενες μονάδες επεξεργασίας – ανακύκλωσης ΑΕΚΚ.

Η συμβολική αυτή πρωτοβουλία ξεκίνησε τη Δευτέρα 16 Μαΐου, με ενημερωτική εκδήλωση στην είσοδο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου. Συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, ο δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Κωνσταντίνος Λύρος, ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Νίκος Χιωτάκης, η προϊσταμένη Εναλλακτικής Διαχείρισης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Σοφία Τζαρούχη, ο προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας Γιάννης Σελιμάς, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας, οι αντιδήμαρχοι του δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου Μελαχρή Περσεφόνη, Μεσολογγίου Γερασιμούλα Γούργαρη – Θεοδωράκη, Πολιτικής Προστασίας-Πολεοδομίας-Οικονομικής Ανάπτυξης Νικόλαος  Καραπάνος, ο Διευθυντής  Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Δυτικής Ελλάδας Α.Δ.Π.ΔΕ.Ι. Ιωάννης Τσακαρέστος, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, καθώς και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ηλίας Δημητριάδης. 

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως “είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι τα ΑΕΚΚ δεν ανήκουν στη φύση, δεν είναι μέρος του φυσικού τοπίου, δεν μπορούμε να τα ρίχνουμε οπουδήποτε ρυπαίνοντας το περιβάλλον, με  κίνδυνο να προκαλέσουν πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλα προβλήματα”. Τόνισε παράλληλα ότι “μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία της η ΑΝΑΚΕΜ, πέρα από την ευαισθητοποίηση για τη διαχείριση των αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος, στοχεύει στον καθαρισμό και την προστασία ιδιαίτερα ευαίσθητων περιοχών και οικοσυστημάτων, στην κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων για την ανάληψη σχετικών δράσεων και στην προώθηση της εναλλακτικής διαχείρισης των ΑΕΚΚ ώστε να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος”.

“Με την πρωτοβουλία της αυτή η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. μας βοηθά να δείξουμε τι δεν πρέπει να γίνεται και ότι η διαχείριση των ΑΕΚΚ ίσως είναι το δυσκολότερο πρόβλημα σήμερα όσον αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων”, τόνισε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος,. 

“Επειδή αγαπάμε τον τόπο μας και δεν θέλουμε να πεθάνει, θέλουμε να δώσουμε λύσεις σε αυτό το πρόβλημα”, διαβεβαίωσε ο δήμαρχος της Ι.Π. Μεσολογγίου Κωνσταντίνος Λύρος, ενώ ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου επισήμανε πως “τα ΑΕΚΚ προέρχονται κυρίως από μικροεργολάβους, από εργαζόμενους σε οικοδομές, οι οποίοι δρουν παράνομα”. 

 Ο αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Δημητρογιάννης τόνισε ότι “τέτοιες δράσεις όπως αυτή της ΑΝΑΚΕΜ δεν είναι αυτονόητες στην καθημερινότητά μας, είναι όμως η μόνη επιλογή κι αυτό γιατί η χώρα χαράσσει πλέον άλλους δρόμους, της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης”. 

“Σήμερα γνωρίζουν πλέον όλοι οι φορείς, όλοι οι πολίτες ότι τα μπάζα δεν τα πετάμε πια στα ρέματα και οπουδήποτε αλλού γιατί υπάρχουν τα συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης κι αυτό αναδεικνύει η πρωτοβουλία της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε.” σημείωσε  ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Νίκος Χιωτάκης. “Πολύ σημαντική” χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. “την οποία θέλω να συγχαρώ”, ο πρόεδρος ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας. 

Ο Ιωάννης Παπαηλιόπουλος, ιδρυτικό μέλος ΑΝΑΚΕΜ υπογράμμισε ότι “σήμερα, το 2022 δεν μπορούμε να λέμε πλέον ότι η ανακύκλωση είναι το μέλλον, η ανακύκλωση οφείλει να είναι το παρόν. Αυτό αναδεικνύουμε με αυτήν την πρωτοβουλία μας και με άλλες ανάλογες που υλοποιήσαμε στην Κεντρική Μακεδονία. Θέλουμε να καταδείξουμε πως είναι δυνατή η ανακύκλωση και η αξιοποίηση στον μέγιστο δυνατό βαθμό των διάσπαρτων ΑΕΚΚ και πως περιοχές με τόσο σπάνια χλωρίδα και πανίδα, είναι ανάγκη να προστατευτούν, ώστε να αναπτύξουν επιστημονικές και εκπαιδευτικές δράσεις, αλλά και δραστηριότητες ήπιου τουρισμού και αναψυχής”.  

Λίγα λόγια για την ΑΝΑΚΕΜ

Η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. αποτελεί ένα από τα πρώτα εγκεκριμένα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών & Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ). Βασική προτεραιότητα, στόχος και δράση της είναι η δημιουργία, η διατήρηση και η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία ενός πυκνού δικτύου μονάδων επεξεργασίας ΑΕΚΚ σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά. Υπό την αιγίδα της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. λειτουργούν σήμερα 138 μονάδες ανακύκλωσης ΑΕΚΚ σε 13 Περιφέρειες και 60 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, εννέα εκ των οποίων βρίσκονται στην Αιτωλοακαρνανία, μειώνοντας έτσι σημαντικά τις αποστάσεις μεταφοράς των αποβλήτων και κατά συνέπεια και το κόστος της διαχείρισής τους. Από την αρχή της λειτουργίας της έως σήμερα η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. έχει διαχειριστεί ποσότητα ΑΕΚΚ που ξεπερνά τους 6.500.000 τόνους. Συνεργάζεται με διαχειριστές ΑΕΚΚ (εργολάβους ιδιωτικών και δημοσίων έργων), με Μονάδες Επεξεργασίας και με Εταιρείες Συλλογής και Μεταφοράς ΑΕΚΚ, για την αποτελεσματική διαχείριση, ανακύκλωση και αξιοποίηση των αποβλήτων.

Tags: ΑΓΡΙΝΙΟΑΕΚΚΑΝΑΚΕΜ Α.Ε.ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣΛΑΜΠΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣΜΑΝΩΛΗΣ ΓΡΑΦΑΚΟΣΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε αυτό το Σάββατο 24 Μαΐου στην Today Press
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε αυτό το Σάββατο 24 Μαΐου στην Today Press

23/05/2025 22:05
Δήμος ΒΒΒ: “Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση του SEATRAC στην ελεύθερη παραλία της Βούλας”
Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δήμος ΒΒΒ: “Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση του SEATRAC στην ελεύθερη παραλία της Βούλας”

23/05/2025 21:51
Ανατροπή με το κρούσμα μηνιγγοεγκεφαλίτιδας σε ΕΠΑΛ της Αττικής – Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Streptests στο νηπιαγωγείο του 5χρονου που κατέληξε – Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

23/05/2025 21:11
Υπόθεση βρέφους σε κάδο απορριμμάτων – Προφυλακιστέα η μητέρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπόθεση βρέφους σε κάδο απορριμμάτων – Προφυλακιστέα η μητέρα

23/05/2025 20:50
Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 22 Απριλίου έως 25 Απριλίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών – Αναλυτικά τα ποσά

23/05/2025 19:59
926.041 οι άνεργοι στην χώρα μας τον Μάρτιο του 2025
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ έως 30 Μαΐου

23/05/2025 19:48
Επ’ αυτοφώρω συλλήψεις στη Φλώρινα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξιχνιάσθηκαν συνολικά 11 κλοπές και 2 απόπειρες κλοπών από Ιερούς Ναούς!

23/05/2025 18:18
Φ. Σπανός: “Οι Δήμοι είναι οι βασικοί μας σύμμαχοι στον καθημερινό αγώνα που δίνουμε για την ανάκαμψη της βόρειας Εύβοιας”
Τοπική Αυτοδιοίκηση

Φ. Σπανός: “Οι Δήμοι είναι οι βασικοί μας σύμμαχοι στον καθημερινό αγώνα που δίνουμε για την ανάκαμψη της βόρειας Εύβοιας”

23/05/2025 17:53
Κτηματολόγιο: Έρχεται το metavoles.ktimatologio.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολοκληρώθηκε το Κτηματολόγιο στην Αιτωλοακαρνανία

23/05/2025 17:31

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #157


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε αυτό το Σάββατο 24 Μαΐου στην Today Press
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε αυτό το Σάββατο 24 Μαΐου στην Today Press

23 Μαΐου 2025

...

Read moreDetails

Μετρό Θεσσαλονίκης: Προχωρά η επέκταση του Μετρό στην Καλαμαριά

Δήμος ΒΒΒ: “Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση του SEATRAC στην ελεύθερη παραλία της Βούλας”

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved