Στην υπόθεση του θανάτου του 43χρονου στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», στη Θεσσαλονίκη, παρενέβη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πλεύρης ζήτησε τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας για να εξακριβωθούν τα αίτια του θανάτου του 43χρονου.

Λίγες ώρες νωρίτερα, για την υπόθεση μίλησε ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας του 43χρονου που έχασε τη ζωή του στο «Παπανικολάου», δίνοντας τη δική του εξήγηση για τον θάνατό του άτυχου άνδρα.

Συγκεκριμένα, φως στα αίτια του θανάτου του 43χρονου -ο οποίος κατέληξε αβοήθητος τα ξημερώματα της 1ης Απριλίου σε μια καρέκλα στα επείγοντα του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη και ενώ οι γιατροί του είχαν δώσει εξιτήριο αναμένεται να ρίξουν οι ιστοπαθολογικές εξετάσεις, όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», ρίχνει ο ιατροδικαστής – τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας, Δημήτρης Γαλεντέρης.

Πιθανός ο θάνατος του 43χρονου στο «Παπανικολάου» από πνευμονική εμβολή

«Υπάρχει μια εικόνα για το τι θα ψάξουμε στα εργαστήρια. Η φλεβοθρόμβωση και η πνευμονική εμβολή είναι μια από αυτές τις αιτίες που διερευνάται και είναι και η πιθανότερη. Παρόλα αυτά περιμένουμε την επαλήθευση από το ιστοπαθολογικό εργαστήριο για να είμαστε σίγουροι», δήλωσε χαρακτηριστικά, ο ιατροδικαστής τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας του 43χρονου.

Aυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στον ιατροδικαστή τεχνικό σύμβουλο της οικογένειας του άτυχου άντρα είναι το γεγονός ότι ενώ αναφέρεται ότι δεν έχει διενεργηθεί τεστ Covid όσο ήταν εν ζωή και του έκαναν αφού κατέληξε. «Αφού διαπίστωσαν ότι είναι νεκρός έκαναν τεστ Covid και θέλω να καταλάβω ποιο ήταν το κίνητρο να κάνουν σε έναν νεκρό τεστ κορωνοϊού», τόνισε ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας.

Ο ίδιος εξήγησε ότι το θύμα έφτασε το βράδυ της 1ης Απριλίου στα επείγοντα του νοσοκομείου, όπου ανέφερε πόνο στο ένα πόδι του κι έγινε μια περιποίηση στα κάτω άκρα γιατί είχε εκτεταμένες εξελκώσεις, κάποιες δερματικές πληγές και του επιτράπηκε να γυρίσει στο σπίτι αδιάγνωστος.

Δεν έγιναν εξετάσεις στον 43χρονο

Ερωτηθείς αν έγιναν στον 43χρονο κάποιες εξετάσεις, ο κ. Γαλεντέρης επισήμανε ότι «εγώ από τη νεκροτομή δεν έχω κάποιο σημείο που να δείχνει ότι έγινε κάποια εξέταση, ακόμα και λήψη αίματος. Θα δούμε και από τα χαρτιά των επειγόντων τι προκύπτει».

Υπογράμμισε δε ότι αν του είχαν γίνει εξετάσεις, θα μπορούσε η πνευμονική εμβολή να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί. «Το νοσοκομείο είναι υποχρεωμένο να κάνει κάτι για να βγάλει διάγνωση και να αντιμετωπίσει τον ασθενή του είτε πρόκειται να φύγει είτε όχι.  Αν ξεκινούσε θεραπευτική αντιμετώπιση οι πιθανότητες να φύγει, θα μειώνονταν στο μίνιμουμ. Αν η πνευμονική εμβολή είναι θανατηφόρος στο 40% χωρίς θεραπεία, με θεραπεία αυτό το ποσοστό πέφτει στο 5%-7%», σημείωσε.

Και πρόσθεσε ότι αν του μετρούσαν έστω το οξυγόνο, θα έβρισκαν μειωμένο κορεσμό και θα έβλεπαν κάποια διαταραχή του ρυθμού της καρδιάς. «Αυτός ο ασθενής είχε μια υποκείμενη οξεία κατάσταση για να προκληθεί ο θάνατος μέσα στις τελευταίες ώρες. Συνεπώς αν είχε γίνει ο έλεγχος, θα είχε αναγνωριστεί από τους γιατρούς», τόνισε.

Τέλος, αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στον ιατροδικαστή είναι το γεγονός ότι ενώ αναφέρεται ότι δεν έχει διενεργηθεί τεστ Covid όσο ήταν εν ζωή, το τεστ το έκαναν αφού κατέληξε. «Αφού διαπίστωσαν ότι είναι νεκρός έκαναν τεστ Covid και θέλω να καταλάβω ποιο ήταν το κίνητρο να κάνουν σε έναν νεκρό τεστ κορωνοϊού», τόνισε.

Ο 43χρονος κατέληξε μετά από μιάμιση ώρα

Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της 1ης Απριλίου. Ο 43χρονος ήταν στο σπίτι του και ένιωσε πόνο στο πόδι, καλώντας μόνος του το ΕΚΑΒ ώστε να διακομιστεί στο «Παπανικολάου». Εκεί, τον εξέτασε χειρουργός του νοσοκομείου ο οποίος αμέσως μετά αποφάνθηκε ότι δεν είχε τίποτα σοβαρό και ότι μπορούσε να φύγει. Ωστόσο ο 43χρονος αντέδρασε καθώς εξακολουθούσε να μην νιώθει καλά, ενώ μάλιστα προκλήθηκε και ένταση με το ιατρικό προσωπικό.

Όταν ανέβηκαν οι τόνοι και εκείνος αρνήθηκε να αποχωρήσει τότε κλήθηκαν οι σεκιούριτι του Παπανικολάου, οι οποίοι απαίτησαν να απομακρυνθεί από τον χώρο! Ο ίδιος μάλιστα τους είπε ότι δεν θα φύγει από το νοσοκομείο και επέλεξε να καθίσει σε καρέκλα στον θάλαμο με τα επείγοντα του Παπανικολάου, όπου περίπου μιάμιση ώρα αργότερα κατέληξε. Το τραγικό είναι ότι η σορός του εντοπίστηκε πολλές ώρες μετά και συγκεκριμένα περίπου στις 11 το πρωί, όταν άλλαξε η βάρδια του ιατρικού προσωπικού.

Ψάχνω απαντήσεις, λέει η μητέρα του

«Ψάχνω απαντήσεις. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Μενέλαος μου έφυγε έτσι απλά. Πώς είναι δυνατόν να φύγει ο μικρός μου ο γιος;», λέει στο thesstoday.gr η μητέρα του 43χρονου, η οποία όπως εξηγεί από την πρώτη στιγμή πίστεψε ότι το παιδί της πέθανε εξαιτίας της αμέλειας των γιατρών.

Τα νέα για τον θάνατο του 43χρονου τα έμαθε την επόμενη ημέρα, καθώς τα αδέλφια του θύματος αδυνατούσαν να της μεταφέρουν την είδηση, ότι ο άτυχος άνδρας έχασε τη ζωή του λίγες ώρες μετά και αφού είχαν επικοινωνήσει για έναν απλό πόνο στο πόδι.

«Λιποθύμησα, δεν μπορούσα να το πιστέψω όλο αυτό το σκηνικό, γιατί για κάποιες ώρες μου το έκρυβαν τα υπόλοιπα παιδιά μου», λέει η μητέρα του 43χρονου, η οποία τις τρεις πρώτες ημέρες μετά την απώλεια κατανάλωνε ηρεμιστικά χάπια, ενώ μάλιστα όταν έμαθε την αλήθεια για τον τραγικό θάνατο πήγε στο Παπανικολάου και έβαλε τις φωνές στους γιατρούς. «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι τον σκότωσαν και δεν πέθανε έτσι ξαφνικά. Τον παράτησαν στο έλεος του Θεού. Ψάχνουμε απαντήσεις», πρόσθεσε η μητέρα του άτυχου άνδρα.