Γ. Πατούλης: «Μεγάλο μέρος των πόρων από το νέο Περιφερειακό μας Πρόγραμμα 2021-2027 συνολικού προϋπολογισμού 1.6 δις, θα διατεθεί για τη στήριξη των επιχειρήσεων της Αττικής»

phoot-evea-1-1000x718

Την πεποίθηση πως η παραγωγικότητα της Αττικής είναι το κλειδί για την ανάκαμψη του συνόλου των οικονομικών μεγεθών της Χώρας, διατύπωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, χαιρετίζοντας το Συνέδριο «Επιμελώς Επιχειρείν» που διοργανώθηκε από το ΕΒΕΑ και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης, υπό την αιγίδα και της Περιφέρειας Αττικής.

photo-evea-2-1000x718

Τον Περιφερειάρχη υποδέχθηκε στο Συνέδριο ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γ. Μπρατάκος, τον οποίο ο κ. Πατούλης συνεχάρη για το έργο που κάνει τους τελευταίους μήνες ως νέος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, εξάροντας τη συμβολή του στη στήριξη των επιχειρήσεων αυτή τη πολύ δύσκολη περίοδο, αλλά και στη θεσμική ενδυνάμωση των Επιμελητηρίων.

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου τοποθετήσεις έγιναν από τον Υπ. Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ο. Κωνσταντινόπουλο, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαμουλάκη και τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δημάρχου Παπάγου-Χολαργού Η. Αποστολόπουλου. Στη δεύτερη ενότητα του Συνεδρίου μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας. Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου παρακολούθησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Γ. Βλάχος.

photo-evea-4-1000x718

Γ. Πατούλης: «Σημαντικό στήριγμα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις οι πόροι του ΕΣΠΑ»

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε του πόρους που προέρχονται μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, ως ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της Περιφέρειας. «Οι πόροι του ΕΣΠΑ διαχρονικά κατευθύνονται για τη στήριξη των αδύναμων και ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, με στόχο την μείωση των ανισοτήτων, αλλά και για την ενίσχυση εκείνων των αναπτυξιακών κλάδων και προτεραιοτήτων που δύναται να οδηγήσουν μια Περιφέρεια σε βιώσιμη, έξυπνη και δίκαιη ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά και επικαλέστηκε τη συμβολή του ΕΣΠΑ στη διαχείριση κρίσεων που βίωσε τα τελευταία χρόνια η Αττική  όπως οι πλημμύρες στη Μάνδρα, οι φωτιές στο Μάτι και η πανδημία, στην κατασκευή εμβληματικών υποδομών και έργων αλλά και στη στήριξη επιχειρήσεων που έχουν πληγεί. «Χρηματοδοτήθηκαν περίπου 400 επιχειρήσεις με έδρα τους Δήμους που περιβάλλουν τη Μάνδρα και το Μάτι για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος που είχαν ως αποτέλεσμα των ακραίων φαινομένων που αναφέρθηκαν ανωτέρω, ενώ περίπου 10.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως πληγείσες από τον Covid 19, έλαβαν ενίσχυση με παροχή κεφαλαίου κίνησης ύψους έως 40.000€», σημείωσε.

photo-evea-5-1000x718

«Βασικοί πυλώνες χρηματοδότησης του νέου ΠΕΠ Αττική 2021-2027»

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Περιφερειάρχης και αναφερόμενος στο νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττικής 2021-2027, τόνισε ότι είναι προϋπολογισμού πάνω από 1,6 Δις Ευρώ, αυξημένος κατά 54% σε σύγκριση με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Οι βασικοί πυλώνες χρηματοδότησης, όπως ανέφερε, θα είναι:

• 200 εκ. € για δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας
• 330 εκ. € για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή
• 130 εκ. € για Βιώσιμα και «έξυπνα» μεταφορικά δίκτυα και για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας
• 650 εκ. € για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής, τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και για την κατασκευή υποδομών εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας
• 290 εκ. € για την υλοποίηση σχεδίων ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων

photo-evea-6-1000x718

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε έμπρακτα το επιχειρείν»

Όπως υπογράμμισε ο κ. Πατούλης σημαντικό μέρος των πόρων από το νέο Περιφερειακό θα διατεθεί για την άμεση και έμμεση στήριξη της επιχειρηματικότητας της Αττικής. Ειδικότερα προβλέπονται:
• 20 εκ. € για τη στήριξη υφιστάμενων και δημιουργία νέων ερευνητικών υποδομών με βάση τους περιφερειακούς τομείς εξειδίκευσης,
• 37 εκ. € για τη στήριξη συνεργατικών μηχανισμών καινοτομίας
• 6 εκ. € για την ενίσχυση της συνεργασίας επιχειρήσεων και ερευνητικών κέντρων με την τριτοβάθμια εκπαίδευση
• 12 εκ. € για την Προώθηση διεθνών διαπεριφερειακών συνεργασιών και τη δημιουργία clusters έρευνας και καινοτομίας
• 26 εκ. € για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού στους ΟΤΑ, επαγγελματικούς και λοιπούς φορείς της Αττικής, καθώς και 5 εκ. € για την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα της Υγείας
• 9 εκ. € για την προσαρμογή των επιχειρήσεων της Αττικής για την ενσωμάτωση τεχνολογιών που προάγουν το ψηφιακό μετασχηματισμό
• 76,5 εκ. € για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και για την προσαρμογή, εκσυγχρονισμό και ανάκαμψης τους.
• 18 εκ. € για τη στοχευμένη ενίσχυση επιχειρήσεων και φορέων στο πλαίσιο Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων.

photo-evea-7-1000x829

«Ο τρόπος που υλοποιούμε το ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Αττικής υπηρετεί το συνολικό εθνικό σχεδιασμό για την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας. Χωρίς χρονοτριβές και με σχέδιο, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με στόχο την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής μας σε όλα τα επίπεδα», τόνισε χαρακτηριστικά κλείνοντας.