Γ. Πατούλης: «Η Περιφέρεια Αττικής με την εκδήλωση που διοργάνωσε απέδωσε ένα μικρό φόρο τιμής στον κορυφαίο συνθέτη μας Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος με το έργο του σφράγισε ανεξίτηλα το πολιτιστικό γίγνεσθαι της Ελλάδας»

IMG_20220517_002336-1000x675

Με μια μοναδική συναυλία στην Αίθουσα Τριάντη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τίμησε προχθες, Δευτέρα 16 Μαΐου, η Περιφέρεια Αττικής το μεγάλο Έλληνα Συνθέτη  Μίκη Θεοδωράκη. Σε κλίμα συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο Εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου και Γενικός Διευθυντής του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ι. Αρχιεπισκοπής, Ειρηναίος Νάκος, Δήμαρχοι, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι, Εντεταλμένοι, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εργαζόμενοι της Περιφέρειας Αττικής, μέλη του ΙΣΑ,  εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου παρακολούθησαν ένα μουσικό ταξίδι, μικρό δείγμα από το τεράστιο κεφάλαιο που έχει αφήσει ως παρακαταθήκη στον πολιτισμό μας ο κορυφαίος Έλληνας Συνθέτης μας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη από το τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής. Συμμετείχαν, η Λαϊκή Ορχήστρα«Μίκης Θεοδωράκης», Καλλιτεχνική Επιμέλεια Ορχήστρας Θανάσης Βασιλάς, η Ορχήστρα του Ιδρύματος Μουσικής Αρχιεπισκοπής Αθηνών  ΟΡ.Ι.Μ.Α.Α, Καλλιτεχνική Επιμέλεια Στέλλα Βαλάση και οι ερμηνευτές Βασίλης Λέκκας, Κώστας Μακεδόνας,  Καίτη Κουλλιά και Θοδωρής Μέρμηγκας. Έλαβαν μέρος ο Ελληνικός Παραδοσιακός Χορευτικός Όμιλος Δικταίοι Καστρινοί.

IMG_20220517_002617-1000x686

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά την έναρξη της εκδήλωσης επισήμανε ότι οκορυφαίος συνθέτης μας Μίκης Θεοδωράκης με το έργο του σφράγισε ανεξίτηλα το πολιτιστικό γίγνεσθαι της Ελλάδας και σημείωσε ότι το συγκεκριμένο αφιέρωμα αποτελεί ένα μικρό φόρο τιμής στο Μεγάλο Συνθέτη μας, ο οποίος υπήρξε «ο κατεξοχήν Έλληνας πολίτης του κόσμου». Ειδικότερα επισήμανε:

«Στη σύγχρονη εποχή έχουμε συνηθίσει να μετράμε τον πλούτο μιας χώρας μόνο μέσα από τους ψυχρούς αριθμούς της οικονομίας και των δεικτών ανάπτυξης. Υπάρχει όμως και ένας πλούτος ανεκτίμητος, ένας πλούτος που δεν μπορεί εύκολα να μετρηθεί και – το κυριότερο –που δεν χάνεται ποτέ, αλλά αντίθετα παραμένει αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου. Αυτός ο πλούτος είναι ο πολιτισμός και οι άνθρωποι που τον δημιουργούν.

IMG_20220517_002245-1000x654

Έναν τέτοιον άνθρωπο, τον κορυφαίο συνθέτη μας, Μίκη Θεοδωράκη, τιμά σήμερα η Περιφέρεια Αττικής με αυτή τη μοναδική συναυλία – ένας μικρός φόρος τιμής στο μυθικό αυτό πρόσωπο που σφράγισε ανεξίτηλα το πολιτιστικό γίγνεσθαι της Ελλάδας. Αγωνιστής, ασυμβίβαστος, δημιουργικός μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε ο κατεξοχήν Έλληνας πολίτης του κόσμου. Μέσα από τις συνθέσεις του αποτύπωσε με νότες τις πιο σημαντικές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας, αποθέωσε τον πολιτισμό μας και του έδωσε φτερά για να πετάξει σε όλο τον κόσμο. Ήταν ο άνθρωπος που έβαλε στα χείλη του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας τους στίχους των μεγάλων ποιητών μας και έκανε όλον τον πλανήτη να κλείσει στην καρδιά του τις μεγάλες αξίες και τα διαχρονικά ιδανικά του Ελληνικού Πολιτισμού. Γιατί ο Μίκης Θεοδωράκης αγάπησε βαθιά την Ελλάδα και συνέβαλε όσο λίγοι στο να γίνει γνωστό το όνομά της στα πέρατα του κόσμου.Κι αν εδώ και μερικούς μήνες μας στέρησε για πάντα τη φυσική παρουσία του, μάς αφήνει ως πολύτιμη παρακαταθήκη το σπουδαίο έργο του –ισχυρό πολιτιστικό κεφάλαιο και σπουδαία κληρονομιά για τις νεότερες γενιές.

IMG_20220517_002450-1000x692

Στην Περιφέρεια Αττικής έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι τιμάμε τον πολιτισμό ως βασικό στοιχείο ευζωίας, ως ύψιστο δημοκρατικό αγαθό που πρέπει να είναι ελεύθερα προσβάσιμο από κάθε πολίτη. Πρώτα απ’ όλα όμως, τιμάμε τους ανθρώπους που υπηρέτησαν τον πολιτισμό με πάθος, αφιερώνοντας όλη τη ζωή και την ενέργειά τους. Και στη χορεία αυτών των μοναδικών ανθρώπων, ο Μίκης Θεοδωράκης κατέχει εξέχουσα θέση. Ακόμα κι αν δεν είναι πια μαζί μας, σε αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορείς ποτέ να πεις αντίο. Το μόνο που μπορείς να πεις είναι «ευχαριστώ». Αυτό ήρθαμε να κάνουμε σήμερα εδώ. Σε ευχαριστούμε Μίκη. Σε ευχαριστούμε για όλα, όσα απλόχερα μας πρόσφερες μέσα από τη μεγάλη διαδρομή σου. Σε ευχαριστούμε για την αγάπη σου για την πατρίδα και τον άνθρωπο.Σε ευχαριστούμε για τη μουσική σου. Σε ευχαριστούμε γιατί μας έμαθες να κοιτάμε ψηλά και μας έκανες να θέλουμε να σηκωθούμε «λίγο ψηλότερα».

IMG_20220517_003259-1000x659

Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές της αποψινής συναυλίας – τους μουσικούς της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης, της Ορχήστρας του Ιδρύματος Μουσικής της Αρχιεπισκοπής, τους καλλιτεχνικούς επιμελητές και τους χορευτές, αλλά και τους τέσσερις μεγάλους ερμηνευτές μας, τον Βασίλη Λέκκα, τον Κώστα Μακεδόνα, την Καίτη Κουλλιά και τον Θοδωρή Μέρμηγκα που θα μας ταξιδέψουν στις μουσικές του Μίκη. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλες και όλους εσάς που βρίσκεστε σήμερα εδώ για αυτό το μοναδικό αφιέρωμα. Καλή ακρόαση».

IMG_20220517_003214

IMG_20220517_003328-1000x544

IMG_20220517_003609-1000x704

IMG_20220517_003643-1000x669