Ένα Κέντρο Μηχατρονικής και Καθαρής Τεχνολογίας εγκαινιάστηκε σήμερα στην Πολυτεχνιούπολη της Σόφιας. Το Κέντρο προορίζεται να γίνει κορυφαία εθνική και ανταγωνιστική ευρωπαϊκή επιστημονική δομή σε 10 χρόνια.
Το Κέντρο βασίζεται στην αρχή της συμπληρωματικότητας και της συνέργειας και συγκεντρώνει κορυφαίες επιστημονικές ομάδες από το Πολυτεχνείο της Σόφιας, το Πανεπιστήμιο της Σόφιας “Άγιος Κλημέντιος της Οχρίδας”, 12 ινστιτούτα της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, το Πολυτεχνείο της Βάρνας, το Πολυτεχνείο στο Γκάμπροβο και το Πανεπιστήμιο Χημικής Τεχνολογίας και Μεταλλουργίας στη Σόφια. Ο ρόλος κάθε ομάδας είναι να συντονίζει και να οργανώνει ανεξάρτητες ερευνητικές δραστηριότητες στον κλάδο της μηχατρονικής και της καθαρής τεχνολογίας.
Για να εξασφαλιστούν στενότεροι δεσμοί με την επιχειρηματική κοινότητα, δημόσιοι διαγωνισμοί χρησιμοποιούνται για να προσελκύουν ως συνδεδεμένους εταίρους το Mechatronics Cluster, το Borima EAD και την Εταιρία Έρευνας και Ανάπτυξης στο Τεχνολογικό Πάρκο της Σόφιας. Πανεπιστήμια παγκοσμίου φήμης στο Τελ-Αβίβ, το Βερολίνο και το Ντελφτ της Ολλανδίας, καθώς και το Ινστιτούτο Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων στο ΕΤΗ Ζυρίχης, θα συμβάλλουν επίσης στο έργο αυτό.
Στα εγκαίνια παρέστησαν σήμερα ο πρύτανης Ιβάν Κράλοφ, ο υπουργός Παιδείας και Επιστήμης Νικολάι Ντένκοφ, η δήμαρχος της Σόφιας Γιορντάνκα Φαντάκοβα, καθηγητές και φοιτητές.
Ο Ντένκοφ δήλωσε ότι στη νέα προγραμματική περίοδο θα υπάρχει ένα νέο σχέδιο για την έρευνα, την καινοτομία και τον ευφυή ψηφιακό μετασχηματισμό, με τους κύριους πόρους να διατίθενται για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. Το 75% των κονδυλίων στο τμήμα της επιστήμης θα στηρίζει επιστήμονες, κυρίως νέους, τη σύνδεση με την οικονομία, την καινοτομία και την ψηφιοποίηση της έρευνας και της ανάπτυξης, διευκρίνισε.
Τα προγράμματα για επιστημονικά κέντρα και ερευνητικά πανεπιστήμια τελούν υπό επεξεργασία επί του παρόντος, καθώς αυτά θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Ο στόχος είναι η επιστήμη στη Βουλγαρία να αρχίσει να αναπτύσσεται παράλληλα με την καλύτερη επιστήμη στην Ευρώπη και τον κόσμο. Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία αλλά αρχίζει με την κατάλληλη υλική βάση, την εύρεση ταλέντων με κίνητρα και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν, δήλωσε ο Ντένκοφ.
Η Πολυτεχνιούπολη της Σόφιας διαθέτει 16 εργαστήρια με τον πιο σύγχρονο και μοναδικό εξοπλισμό όπως και υποδομή στη Βουλγαρία, επιτρέποντας τη σταδιακή έρευνα σε τομείς όπως η μηχατρονική, η εικονική μηχανική, οι ψηφιακές παραγωγές, τα ρομποτικά συστήματα και η μηχατρονική τεχνολογία, η βιομηχατρονική, η μικρο/νανοτεχνολογία με μηχατρονική τεχνολογία, η τεχνολογία προσθέτων, η μηχατρονική τεχνολογία δονήσεων και ακουστικής, η ενεργειακή απόδοση, η βιώσιμη χρήσης πρώτων υλών και πόρων, η μηχανική μεταφορών και η ανακατασκευή για την παροχή τεχνικών και λειτουργικών απαιτήσεων της επιστημονικής υποδομής.