Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Todaypress του Σαββάτου

Της Δήμητρας Κούτρα

Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση με την υποβάθμιση της Παιδείας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

«Ο Έλληνας αστυνομικός εγκωμιάζεται από όλο τον πολιτικό κόσμο, αλλά δυστυχώς, οι ίδιοι τον θέλουν, ευάλωτο και εξαρτώμενο!»

«Έπρεπε η αστυνόμευση και ο έλεγχος των εισερχομένων στα Ανώτατα  Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, από ετών να είχε καθιερωθεί, αφού για να επιβληθούν κανόνες και δεοντολογία σε αυτούς τους χώρους δεν υπήρχε άλλος πιο ήπιος τρόπος», τόνισε στη συνέντευξη που έδωσε στη δημοσιογράφο Δήμητρα Κούτρα, ο Βασίλης Ντούμας, πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, για την εφημερίδα Today Press.

Τι γνώμη έχετε για τη δημιουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας; 

Έπρεπε η αστυνόμευση και ο έλεγχος των εισερχομένων στα Ανώτατα  Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, από ετών να είχε καθιερωθεί, αφού για να επιβληθούν κανόνες και δεοντολογία σε αυτούς τους χώρους δεν υπήρχε άλλος πιο ήπιος τρόπος. Δυστυχώς, τόσα χρόνια ξοδεύτηκαν εκατομμύρια χρήματα των φορολογουμένων πολιτών, διασύρθηκαν και γελοιοποιήθηκαν πρόσωπα και θεσμοί, υποβαθμίστηκε η παιδεία και η ακαδημαϊκή ελευθερία, γιατί ένα σύστημα διαπλοκής συμφερόντων, φοιτητικών παρατάξεων, πολιτικών κομμάτων, καθηγητών, αλλά και μερίδας πολιτών που ασκούσαν παραεμπόριο, έμεναν στο απυρόβλητο και προστατεύονταν.

Πείτε μου δυο λόγια για την απόφαση της δίκης του Ζακ Κωστόπουλου;

Προσωπικά, αλλά και στους κύκλους των αστυνομικών, αποτέλεσε μια φυσιολογική έκβαση της δικαστικής «περιπέτειας» των αστυνομικών και καταδίκης των, κατά τη δικαιοσύνη, ενόχων. Η απόφαση, όμως, αποτέλεσε την κορυφή ενός παγόβουνου, αφού από την ημέρα του γεγονότος μέχρι σήμερα, λόγω της ευρείας δημοσιότητας, αγκυλώθηκαν σε αυτή ομάδες, κοινότητες, συλλογικότητες, παρασυλλογικότητες, συγκροτώντας μια άτυπη βιομηχανία στοχοποίησης και ενοχοποίησης των αστυνομικών, αποσκοπώντας σε παντοειδή οφέλη.

Είχαμε μια επίθεση στο σπίτι σας πριν λίγο χρονικό διάστημα. Πείτε μου γι’ αυτή την επίθεση;

Δυστυχώς δέχθηκα μια άνανδρη επίθεση με εμπρηστικό και εκρηκτικό μηχανισμό, που τοποθετήθηκε στην είσοδο της πολυκατοικίας που διαμένω, με μοναδικό αποτέλεσμα, ευτυχώς, υλικές ζημιές. Δυστυχώς, ο τρόμος μέσω τέτοιων τρομοκρατικών ενεργειών δεν καταφέραμε μέχρι σήμερα να αφαιρεθεί από την κοινωνία. Η ευθύνη δεν αντιστοιχεί μόνο στους αυτόχειρες, αλλά και σε εκείνους, τους ελάχιστους, που ακόμη και με δημόσιο λόγο τους προστατεύουν με ένα ψευδοϊδεολογικό περίβλημα.

Πείτε μου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι Ειδικοί Φρουροί.

Δυστυχώς, οι Ειδικοί Φρουροί και οι αστυνομικοί που προέρχονται από Ειδικούς Φρουρούς και έχω την τιμή να εκπροσωπώ, εκφράζουν χρόνια τώρα ένα παράπονο, που δυστυχώς ούτε η σημερινή κυβέρνηση τους ικανοποίησε. Η μη αναγνώριση του έργου, των θυσιών, του κινδύνου και της υπερπροσπάθειας του αστυνομικού να στηρίξει την κοινωνία. Ο Έλληνας αστυνομικός εγκωμιάζεται από όλο τον πολιτικό κόσμο, αλλά δυστυχώς, οι ίδιοι τον θέλουν, ευάλωτο και εξαρτώμενο!

Πώς σας φαίνεται ο νέος Αρχηγός της ΕΛ.Α.Σ.; Έχετε συναντηθεί, του έχετε θέσει τα προβλήματα του κλάδου σας;

Ο νέος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, όπως και όλοι οι Αρχηγοί της ΕΛ.ΑΣ στο ξεκίνημά τους, θα έχει την αμέριστη συμπαράστασή μας και τον σεβασμό που απαιτείται απέναντι σε ένα θεσμό, πρωτίστως, και μετά στο πρόσωπο. Τον ίδιο σεβασμό, όμως, θα πρέπει να προσδίδει και η εκάστοτε Πολιτική Ηγεσία, ώστε να μπορεί να παράγει έργο αστυνομικό και να μην αποτελεί «χορηγό» της πολιτικής καμπάνιας κάθε υπουργού.

Αν είχατε τη δυνατότητα να αλλάξετε κάποια πράγματα όσον αφορά τους ειδικούς φρουρούς, τι θα ήταν αυτό;

Πολλά είναι εκείνα που άλλαξαν στους Ειδικούς Φρουρούς μέχρι σήμερα, αξιοποιώντας τις δυνατότητές τους η πολιτεία και η αστυνομία προς όφελος των πολιτών, σε βαθμό τέτοιο, που το μόνο κοινό με τον Ειδικό Φρουρό του 2.000, είναι η στολή!! Πραγματικά, εκείνο που θα άλλαζα στους Ειδικούς Φρουρούς είναι εκείνο που θα ήθελα να αλλάξει για όλο το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ και δεν είναι άλλο, παρά αναβάθμιση του αστυνομικού έργου αλλά της ζωής και του βιοτικού επιπέδου των αστυνομικών και των οικογενειών τους. Είναι δικαιοσύνη και όχι δώρο!!

Πόσο βοήθησαν οι ειδικοί φρουροί στην πανδημία, που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια;

Διαχρονικά εκ των καθηκόντων τους, οι Ειδικοί Φρουροί υπηρετούν μόνο σε μάχιμες υπηρεσίες, σε υπηρεσίες κατά το κοινώς λεγόμενον του «πεζοδρομίου». Στη ΔΙ.ΑΣ αποτελούν από πλευράς προσωπικού τον κύριο οργανισμό της υπηρεσίας, επίσης στις Ομάδες ΔΡΑΣΗ, στις ΟΠΚΕ, στα τμήματα Τάξης. Συνεπώς, στην πανδημία αλλά και σε όλα τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπισε η χώρα, πυρκαγιές, χιόνια κ.λπ., οι Ειδικοί Φρουροί βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος! Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι το δέντρο της ασφάλειας των πολιτών της χώρας μας, οι Ειδικοί Φρουροί το έχουμε ποτίσει με το αίμα δεκάδων νεκρών που θυσιάστηκαν και είμαστε ευγνώμονες σε εκείνους και τις οικογένειές τους!