Ελάχιστος είναι ο αριθμός των παιδιών της 6ης τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου που κληρώθηκαν για να φοιτήσουν στην 1η τάξη του «Πειραματικού» 1ου Γυμνασίου της πόλης, σύμφωνα με την πολυσυζητημένη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, με την συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών να αλλάζουν σχολική στέγη και μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, έχοντας να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις.

Συγκεκριμένα, κατά την διαδικασία της κλήρωσης που έλαβε χώρα την Παρασκευή 6 Μαΐου, μόλις 7 από τους συνολικά 70 μαθητές της 6ης θα βρίσκονται του χρόνου στο «Πειραματικό», κάτι που σημαίνει ότι για 63 παιδιά και τις οικογένειές τους «ξημερώνει» μια δραματική αλλαγή στην καθημερινότητά τους.

Την απογοήτευσή του για το μικρό ποσοστό των μαθητών του 1ου Δημοτικού που κληρώθηκαν εξέφρασε μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και δημοτικό σύμβουλος Παναγιώτης Σαγρής. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι 63 μαθητές που έμειναν «εκτός νυμφώνος» θα διανεμηθούν στο 3ο και το 6ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου, τα οποία αμφότερα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των Εργατικών Κατοικιών, εκατέρωθεν της οδού Νερατσιωτίσσης.

Αυτό σημαίνει ότι για πολλούς μαθητές που έμεναν στις βόρειες γειτονιές της πόλης (π.χ. Άγιος Νικόλαος, ΚΑΤ, κέντρο κ.λπ.) και τις οικογένειές τους υπάρχει δραματική αλλαγή της καθημερινότητάς τους, καθώς οι αποστάσεις είναι μεγάλες και σίγουρα δεν μπορούν να καλυφθούν πεζή, παρά μόνο με αυτοκίνητα, τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά την αποχώρησή τους από τα δύο σχολεία.

Μάλιστα, σε ερώτηση της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ αν ο Δήμος εξετάζει το ενδεχόμενο να συμβάλλει στην μετακίνηση των μαθητών, ο Π. Σαγρής τόνισε ότι εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο, δίχως ωστόσο να έχει υπάρξει κάτι συγκεκριμένο μέχρι στιγμής.

Τέλος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας μας πληροφόρησε ότι στην εκδίκαση των προσφυγών κατά της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας που έχουν καταθέσει γονείς μαθητών, η οποία είναι προγραμματισμένη για το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ο Δήμος Αμαρουσίου θα στηρίξει την προσπάθειά τους με δικόγραφο, στο πλαίσιο και του σχετικού ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο λόγος για τον οποίο ο Δήμος δεν μπορεί να παραστεί στο δικαστήριο δια νομικού εκπροσώπου είναι ότι είχε παρέλθει η σχετική προθεσμία, αφού οι προσφυγές είχαν κατατεθεί στις αρχές Μαρτίου, ενώ ο Δήμος πληροφορήθηκε αργότερα τις εξελίξεις, μετά από επισήμανση στο Δημοτικό Συμβούλιο από την παράταξη #ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ κι ενώ ήδη είχε δημοσιευτεί το σχετικό ΦΕΚ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ, ο δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλου τόνισε προς τους γονείς ότι από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκαν την απόφαση του ΥΠΑΙΘ μέσω των συνελεύσεων των Συλλόγων Γονέων, θα έπρεπε να απευθυνθούν στον Δήμο προκειμένου να ζητήσουν την συνδρομή του.