«Η Ρ.Α.Ε. δεν είναι μονοπρόσωπη αρχή. Όλα τα μέλη της έχουν βαθιά γνώση για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά ενέργειας και με βάση μια πολύ τεκμηριωμένη μέθοδο στο πόρισμά τους καταλήγουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Τι λέει το πόρισμα; Ότι υπάρχει ένα ποσό το οποίο είναι της τάξεως των 590 εκατομμυρίων, που προκύπτει μετά την αφαίρεση των εκπτώσεων που προσδιορίζονται ως επιπλέον έσοδα. Από το ποσό αυτό πρέπει να αφαιρεθούν και κάποια ακόμα έσοδα, που αφορούν τις παροχές των παραγωγών ενέργειας με τα σταθερά τιμολόγια στους πελάτες τους, πάνω στο οποίο η κυβέρνηση θα επιβάλλει έκτακτο τέλος με 90%, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 υπογραμμίζοντας ότι είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη.

Σημείωσε δε ότι το ποσό που προκύψει θα ενισχύσει χρηματοδοτικά τα όσα ανακοινώθηκαν για να ενισχυθούν οι πολίτες απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις.

«Οι ισχυρισμοί που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα όσα ανεύθυνα και ατεκμηρίωτα διακινούσε η αξιωματική αντιπολίτευση το προηγούμενο διάστημα για 1,4 δισ., για 1,5 δισ., για 1,8 δισ. θέλουν να πλήξουν την αξιοπιστία όχι μόνο ενός ανθρώπου, αλλά του συνόλου της ανεξάρτητης Αρχής» είπε.

Ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στις ανατιμήσεις στην αγορά αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης λέγοντας «απέναντι σε όλα αυτά, με έναν τρόπο σώφρονα, με συνεχή στήριξη, βρισκόμαστε στο πλευρό της κοινωνίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα 200 ευρώ που δόθηκαν στους ευάλωτους συμπολίτες μας το προηγούμενο διάστημα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, που σημαίνει έναν επιπλέον μισθό για τους ανθρώπους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένα για οκτώ στους δέκα συμπολίτες μας. Αυτό είναι μια ουσιαστική ενίσχυση του εισοδήματος για τους Έλληνες πολίτες. Είναι ένας ακόμη κρίκος στην προσπάθεια θωράκισής τους απέναντι στις ανατιμήσεις που, όντως, δυσκολεύουν τη ζωή όλων μας».

Μιλώντας για την μείωση των φόρων ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι υπάρχουν ισχυρές αμφιβολίες αν για το αν η μείωση σε κάποιο φόρο, σε βασικά αγαθά, θα είναι κάτι που θα ωφελήσει αυτόματα τους καταναλωτές ή θα απορροφηθεί στην πορεία της εφοδιαστικής αλυσίδας σημειώνοντας ότι η συγκυρία είναι πρωτόγνωρη και δύσκολη και η πραγματικότητα είναι ότι όλοι «βάζουν πλάτη», κυρίως εκείνες οι επιχειρήσεις που έχουν και μια προσωπική σχέση με τους καταναλωτές.

«Μέριμνα της κυβέρνησης είναι να αξιοποιεί όλον τον ωφέλιμο δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει, για να στέκεται στο πλευρό της κάθε κοινωνικής ομάδας. Δεν είναι εύκολη η κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά προσπαθούμε να βρούμε νέες δυνατότητες, για να είμαστε δίπλα στον κάθε πολίτη σε όλα» τόνισε.

Για την αμυντική Συμφωνία Ελλάδας-Η.Π.Α. και το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ υπογράμμισε «αυτό που έχει σημασία ενόψει και της σημερινής συζήτησης, αλλά και του ταξιδιού του πρωθυπουργού και της ιστορικής του παρουσίας στο Κογκρέσο -μόνο 70 ηγέτες τα τελευταία χρόνια από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν την ευκαιρία αυτή, ν’ απευθυνθούν στο σύνολο του αμερικανικού Κογκρέσου- είναι ότι οι σχέσεις Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο, στο καλύτερο σημείο, τα τελευταία 20-30 χρόνια».

«Όποιος αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γεωπολιτικά στον κόσμο, με τις αβεβαιότητες και την αστάθεια που υπάρχει διεθνώς, καταλαβαίνει πόσο σημαντικό είναι αυτό για μία χώρα σαν την Ελλάδα. Είμαστε ένας παράγοντας γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά πολύ ενισχυμένος» τόνισε.