Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Todaypress του Σαββάτου

της Δήμητρας Κούτρα

«Η κυβέρνηση θα τροποποιήσει τον προϋπολογισμό, όσες φορές και αν χρειαστεί, για να στηρίξει τους πολίτες»

«Ο τίτλος του Συνεδρίου “Δίπλα σε κάθε πολίτη” φανερώνει την πρόθεση που υπάρχει για να αγκαλιάσουμε το σύνολο των πολιτών. Η ΝΔ είναι ένα κόμμα για όλους»

Μπαίνοντας στο γραφείο του Βασίλη Σπανάκη βλέπεις χειροποίητες εκκλησιαστικές εικόνες, ένα φιλοτέχνημα με την Αγία Σοφία, οικογενειακές φωτογραφίες και ένα χάρτη με τις γειτονιές του Νοτίου Τομέα Αθηνών. Δεν λείπει από το γραφείο του φυσικά, η σημαία της Νέας Δημοκρατίας, δίπλα στην Ελληνική και στην Ευρωπαϊκή.  

Καταλαβαίνεις αμέσως τον άνθρωπο και πολιτικό, Βασίλη Σπανάκη. 

«Πάντα δίπλα σας» ήταν και συνεχίζει να είναι το σύνθημά του. 

Πιστεύει ότι δεν πρέπει να είμαστε θεατές, αλλά διαμορφωτές των εξελίξεων. Θεωρεί ότι οι πολιτικοί πρέπει να δίνουν άμεσα λύσεις στα προβλήματα των πολιτών και αναγνωρίζει την ανάγκη για μία διαφορετική και ειλικρινή σχέση μεταξύ βουλευτή και πολίτη.

 

Πείτε μου για το 14ο Συνέδριο της ΝΔ.

Είναι ένα Συνέδριο με συμμετοχές ρεκόρ για τα δεδομένα συνεδρίου πολιτικού κόμματος, με πάνω από 5.000 συμμετοχές συνέδρων και παρατηρητών. Το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας έχει διπλή κατεύθυνση, αφού είναι συνέδριο αρχών και θέσεων, αλλά και συνέδριο οργανωτικό για το μέλλον του κόμματος και τη θεσμική παρουσία της παράταξης στην κοινωνία. Άλλωστε, ο τίτλος του Συνεδρίου «Δίπλα σε κάθε πολίτη» φανερώνει την πρόθεση που υπάρχει για να αγκαλιάσουμε το σύνολο των πολιτών. Η ΝΔ είναι ένα κόμμα για όλους, ένα κόμμα ανοιχτό και γι’ αυτόν τον λόγο οι Έλληνες πολίτες διαχρονικά την εμπιστεύονται. Αξίζει να τονίσω ότι είναι ένα συνέδριο με εσωκομματικές εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν πριν λίγους μήνες, με νεοεκλεγμένους συνέδρους που θα εκλέξουν τη νέα Πολιτική Επιτροπή. Η νέα αυτή Πολιτική Επιτροπή θα είναι η επιτροπή της νέας νίκης, που θα έρθει στις εκλογές του 2023.

 

Σας φοβίζει το ενδεχόμενο να ξαναζήσει η χώρα μας μία υγειονομική κρίση;

Διανύουμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης και κυρίως του πολέμου στην Ουκρανία. Η υγειονομική κρίση τα τελευταία δύο χρόνια αντιμετωπίστηκε με επιτυχία από την ελληνική κυβέρνηση. Οργανωθήκαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, αντιμετωπίσαμε με υπευθυνότητα κάθε δυσκολία και κυρίως λάβαμε εύστοχα και ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της. Θέλω να θυμίσω στους αναγνώστες μας τον υπερδιπλασιασμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, τη λειτουργία των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, το υποδειγματικό πρόγραμμα εμβολιασμών, την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πολλά άλλα ζητήματα που λύθηκαν, ενώ διανύαμε την υγειονομική κρίση. Σε κάθε περίπτωση, όλοι μας γίναμε γνώστες θεμάτων που δεν γνωρίζαμε μέχρι χθες και σήμερα είμαστε εμπειρότεροι συγκριτικά με το 2020. Δεν με φοβίζει μια υγειονομική κρίση, γιατί η χώρα έχει μια υπεύθυνη κυβέρνηση, έναν καλό καπετάνιο και κυρίως έχει έντονα αντανακλαστικά για να διαγνώσει τις πραγματικές ανάγκες. Και σε αυτό το αποτέλεσμα, ο ρόλος του κόμματος είναι αρκετά σημαντικός. Οι οργανώσεις μας, τα στελέχη μας, τα μέλη μας είναι η ασπίδα για την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος της καθημερινότητας. Το κόμμα αφουγκράζεται την καθημερινότητα των πολιτών και στέλνει το μήνυμά του έγκαιρα στην κυβέρνηση, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προώθηση του κυβερνητικού έργου, που τα τελευταία τρία χρόνια είναι και εύστοχο και πλούσιο. 

 

Σας έχουμε δει να περπατάτε δίπλα στον κόσμο μέσα στις γειτονιές των νοτίων προαστίων. Είναι εύκολο κάτι τέτοιο για έναν πολιτικό;Τι ακούτε από τον κόσμο;

Πριν λίγες εβδομάδες, πραγματοποίησα μια πολιτική ομιλία σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λεωφόρου Συγγρού με τίτλο: «Νέα Δημοκρατία, η μεγάλη λαϊκή παράταξη της εθνικής ευθύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης». Η ομιλία μου αυτή έγινε ενόψει του Συνεδρίου και σ’ αυτό το διάστημα άκουσα αρκετά θέματα από τους πολίτες, κυρίως της εκλογικής μου περιφέρειας. Θέματα, τα οποία θα αναδείξω μέσα στο κοινοβούλιο, αλλά και από το βήμα του Συνεδρίου, το Σάββατο 7 Μαΐου. Πράγματι περπατάω δίπλα στον κόσμο, όπως περπατούσα και πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Στις γειτονιές που με ανέδειξαν βουλευτή, όχι μόνο από υποχρέωση απέναντι στον κόσμο αυτόν, αλλά γιατί θεωρώ ότι η σχέση Βουλευτή και πολίτη πρέπει να μπει σε νέα βάση. Και το εννοώ αυτό. Γιατί σήμερα στην κοινωνία, αλλά και στην οικονομία έχουμε νέα δεδομένα. Η ενασχόλησή μου με τα κοινά ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Είναι εύκολο να ακούς τα προβλήματα του κόσμου, αλλά δύσκολο να δίνεις άμεσες λύσεις. Και ξέρετε ότι γι’ αυτό αγωνίζομαι καθημερινά και με κάθε τρόπο. Συμμερίζομαι την αγωνία τους για το μέλλον και δίνω μεγάλη βάση στα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η ταλαιπωρία τους σε σχέση με τις δημόσιες υπηρεσίες, οι προσωρινές αυξήσεις του ρεύματος, οι τιμές των αγαθών πρώτης ανάγκης, τα θέματα υγείας που τους απασχολούν.

Πώς αισθάνεστε που αυτή την στιγμή είστε μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο; Ήταν τυχαία η επιλογή να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Το 2019, ζήτησα από τους πολίτες να με εμπιστευτούν ως εκπρόσωπό τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, λέγοντάς τους «είμαι ένας από εσάς». Έτσι αισθάνομαι και σήμερα. Η ενασχόλησή μου με την πολιτική δεν είναι τυχαία, αλλά θέλω να σας εξομολογηθώ ότι δεν θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς την πολιτική. Σε προσωπικό επίπεδο, έχω ερμηνεύσει γιατί μου συμβαίνει αυτό. Ωστόσο, δεν σας κρύβω ότι τρία χρόνια βουλευτής δεν έχω καταφέρει να βρω την ισορροπία μεταξύ πολιτικής και οικογενειακών στιγμών. Από μικρός πίστευα και πιστεύω ότι όλοι πρέπει να ασχολούμαστε με την πολιτική ενεργά και σε κάθε επίπεδο. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που έχω ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση και τον συνδικαλισμό, γιατί η σύγχρονη πολιτική απαιτεί άμεσες λύσεις για τους πολίτες από τους πολιτικούς. Και γι’ αυτόν τον λόγο, η Νέα Δημοκρατία, ενώ κυβερνά τρία χρόνια, είναι πρώτη στις δημοσκοπήσεις και η διαφορά της με το δεύτερο κόμμα θα είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτή που αποτυπώνεται σήμερα. Γιατί η κυβέρνηση είναι κοντά στους πολίτες και λαμβάνει εύστοχα μέτρα. Έχουμε έναν από τους πιο αποφασιστικούς πρωθυπουργούς που έχουν περάσει από το τιμόνι της Ελλάδος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδειχθεί ως ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες και δεν ήταν τυχαία η επιλογή μου να ασχοληθώ με την κεντρική πολιτική σκηνή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. 

 

Τι μέτρα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση για την ακρίβεια τη στιγμή που η βενζίνη και η ΔΕΗ είναι στο κόκκινο;

Σε μία κρίση τα μέτρα πρέπει να έχουν δύο χαρακτηριστικά. Να είναι συνεχόμενα και να καλύπτουν όλα τα εισοδήματα, με προτεραιότητα στα πιο αδύναμα. Επιτρέψτε μου, όμως, να αναφερθώ στα μέτρα που ήδη έχουμε λάβει, που ξεπερνούν τα 4 δισ. για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι των ενεργειακών ανατιμήσεων. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λάβουμε και άλλα μέτρα. Και θα λάβουμε και άλλα μέτρα για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, τη στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων (για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους), την ενίσχυση της απασχόλησης, τον έλεγχο των τιμών σε όλα τα αγαθά, την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και πολλά άλλα. Σίγουρα, πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα. Όχι γιατί θα έχουμε εκλογές σε ένα χρόνο, αλλά γιατί η Κυβέρνησή μας έδωσε προοπτικές στην ελληνική οικονομία και δεν πρέπει με τίποτα να φρενάρει η πορεία αυτή. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι αποτέλεσμα της επιτυχημένης μας οικονομικής πολιτικής. Για πρώτη φορά, στο θέμα της ενίσχυσης της απασχόλησης, έχουμε συγκεκριμένες πολιτικές και  προγραμματισμό για πάνω από 100.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στο 2022. Επίσης, σημαντική ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως διαμορφώθηκε από 1ης Μαΐου, η οποία υπερκαλύπτει τον προσωρινό πληθωρισμό. Όμως, έχουμε να κάνουμε ακόμα πολλά για τους συνταξιούχους, τους δημοσίους υπαλλήλους, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Η Κυβέρνηση δεν θα διστάσει να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό -όσες φορές χρειαστεί- με μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω στους αναγνώστες μας ότι η ακρίβεια αυτή έχει τρία χαρακτηριστικά: είναι προσωρινή, είναι εισαγόμενη και κυρίως είναι ενεργειακή. Φυσικά, δεν θα ήθελα να σκεφτώ τι θα είχε συμβεί στην κοινωνία και στην οικονομία, αν είχαμε άλλη κυβέρνηση. 

 

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για αποτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας και καθυστέρηση για ενίσχυση του ΕΣΥ. Τι απαντάτε στις κατηγορίες αυτές;

Η αντιπολίτευση είναι εγκλωβισμένη, στερείται ουσιαστικού και προτασιακού λόγου, και κυρίως, λειτουργεί σαν να μην έχει κυβερνήσει ούτε μια μέρα. Η Κυβέρνησή μας λέει καθημερινά την αλήθεια και με κάθε πολιτικό κόστος. Η απάντηση στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης έρχεται προσωρινά από τις δημοσκοπήσεις, αλλά κυρίως θα έρθει στις εθνικές εκλογές του 2023. 

 

Υπάρχει κάποιος κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού, όταν θα έχει τελειώσει αυτή η πανδημία;

 

Η οικονομική μας πολιτική είναι πολιτική της χρυσής τομής, προκειμένου να έχουμε μέτρα που θα βοηθήσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να αποφύγουμε τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος. Είμαι αισιόδοξος, όμως πιστεύω ότι έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας. Η διεθνής κρίση σίγουρα χρειάζεται μια ευρωπαϊκή αντιμετώπιση. Ξεπερνά τα σύνορα της χώρας μας και θα είναι πολύ σημαντική η επόμενη Σύνοδος Κορυφής. Σε κάθε περίπτωση, η σημαία των διεκδικήσεων έχει υψωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η χάραξη της εθνικής μας πολιτικής για την αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης είναι σταθερή και συγκεκριμένη.