Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας,  ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και η  Περιφέρεια Θεσσαλίας διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας για την προώθηση του εθελοντισμού και την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα υγείας και πρόληψης. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα Δευτέρα 9 Μαΐου και ολοκληρώνονται την Κυριακή 15 Μαΐου, ημέρα της γιορτής του πολιούχου Λάρισας Αγίου Αχιλλίου.

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Ευχαριστώ τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο γιατί αυτό που ξεκινά σήμερα και θα γίνεται  τις επόμενες μέρες στη Λάρισα και στη Θεσσαλία είναι κάτι μοναδικό. Είναι μια πρωτοβουλία που αφήνει πίσω της μέλλον, μια πρωτοβουλία με προστιθέμενη αξία για τον άνθρωπο και τη ζωή. Είμαστε όλοι εδώ μαζεμένοι, φορείς, σύλλογοι, εθελοντές γιατί θέλουμε να ενδυναμώσουμε την προσφορά προς τον άνθρωπο. Και αυτή η πρωτοβουλία θέλουμε να γίνεται κάθε χρόνο. Ο εθελοντισμός είναι ανταγωνισμός προσφοράς. Στη δύσκολη εποχή που ζούμε, απαιτείται συνέργεια, συνεργασία, αλληλεγγύη, προσφορά και τέτοιες εκδηλώσεις είναι ιδιαιτέρως χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο. Η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση όλων μπορεί να σώσει ζωές».

Αθανάσιος Κουτσούκης, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας: «Ξεκινά σήμερα η πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας «Μαζί μια Αγκαλιά», την οποία με χαρά από την πρώτη στιγμή «αγκάλιασε» η Περιφέρεια Θεσσαλίας και προσωπικά ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου και είναι σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων. Πρόκειται για εκδηλώσεις που προάγουν τον εθελοντισμό, την πρόληψη, την ευεξία γενικότερα. Όλα αυτά έχουν γίνει με τη σύμπραξη πολλών φορέων της Λάρισας και της χώρας. Πρόκειται για μια συνένωση δυνάμεων που θέλουμε να συνεχιστεί και να πραγματοποιείται, όχι απλώς μια φορά το χρόνο  αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».

Παρασκευή Κώτση, Διευθύντρια Αιμοδοσίας Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας: « Συγχαρητήρια σε όλους τους φορείς που οργανώνουν αυτή την υπέροχη πρωτοβουλία «Μαζί μια αγκαλιά» προκειμένου να προωθήσουμε τον εθελοντισμό. Ο εθελοντισμός αποτελεί τη βάση για μια κοινωνία αλληλεγγύης. Ιδιαίτερα στο κομμάτι της αιμοδοσίας οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες. Το 75% των ανθρώπων σε κάποια στιγμή της ζωής τους θα χρειαστούν αίμα και πρέπει να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ευελπιστούμε   αυτή πρωτοβουλία να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και να γίνει θεσμός».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Για μια ολόκληρη εβδομάδα, από τις 9.30 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι και από τις 5.30 έως τις 9 το απόγευμα στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας συνδυάζονται πολλές εθελοντικές δράσεις και ειδικότερα:

 

•           Σταθμός αιμοδοσίας σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

•           Χώρος ενημέρωσης και εγγραφής για δωρεά μυελού των οστών σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και το σύλλογο ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ.

•           Χώρος ενημέρωσης και εγγραφής για δωρεά οργάνων του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

•           Περίπτερο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για επίδειξη, εκπαίδευση και ενημέρωση σχετικά με τις πρώτες βοήθειες.

•           Ειδικός χώρος της οργάνωσης «Χαμόγελο του Παιδιού» και παράλληλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με την οργάνωση με τα ειδικά διαμορφωμένα οχήματα που διαθέτει.

•           Σημείο συλλογής τροφίμων, παιχνιδιών και ειδών πρώτης Ανάγκης.

•           Περίπτερα όλων των συλλόγων ασθενών της περιοχής μας:

•           Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη

•           Σύλλογος Καρκινοπαθών

•           Ελληνική Εταιρία Νόσου  Αλτσχάϊμερ και Συναφών Διαταραχών

•           Σύλλογος Θαλασσαιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Αναιμίας

•           Σύλλογος Νεφροπαθών

•           Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων με Αυτισμό

•           Πανθεσσαλική Ένωση Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας

•           Περίπτερο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας «Ο ΑΡΙΣΤΕΥΣ».

•           Περίπτερο του «ΟΚΑΝΑ» Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Λάρισας  για ενημέρωση και βοήθεια σε άτομα με εξαρτήσεις.

•           Περίπτερο του «ΜΑΚΕ Α WISH» Κάνε μια ευχή Ελλάδος

•           Περίπτερο του Φαρμακευτικού Συλλόγου για ενημέρωση σχετικά με την ορθή χρήση των αναπνευστικών συσκευών, των ηλεκτρονικών συσκευών μέτρησης σακχάρου και πίεσης και με απαντήσεις σε απορίες των πολιτών.

Παράλληλα στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί παιδική γωνιά με φουσκωτά παιχνίδια και τραπεζάκια ζωγραφικής με εκπαιδευμένο προσωπικό που θα συμβάλλει στην εξύψωση της ιδέας του εθελοντισμού.

Αναλυτικά το πρόγραμμα, οι δράσεις και οι φορείς που συμμετέχουν είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα www.mazimiaagkalia.gr που δημιουργήθηκε για να παραμείνει η σύμπραξη των φορέων ζωντανή και στο μέλλον. Οι εκδηλώσεις πλαισιώνονται με μουσική βραδιά την Πέμπτη 12 Μαΐου.

 

Δείτε το βίντεο: