Οι αιτήσεις για την επιδότηση καυσίμων το Σαββατοκύριακο έσπασαν το «φράγμα» των 2 εκατ., με τους περισσότερους πολίτες να ζητούν την κατάθεση του ποσού της επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό (IBAN).

Περίπου το 20% των ενδιαφερόμνενων για την επιδότηση επιθυμεί την έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας, η οποία, σημειωτέον, λειτουργεί μόνο σε «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα με τη δυνατότητα NFC (Near Field Communication). Με αυτή τη δυνατότητα τα κινητά αναγνωρίζονται ως χρεωστικές ή πιστωτικές «κάρτες» από τα POS.

Στα ύψη η τιμή της βενζίνης

Την ίδια στιγμή, η τιμή της βενζίνης και των άλλων καυσίμων κίνησης έφτασε στα ύψη. Η αμόλυβδη έχει ξεπεράσει προ πολλού τα 2 ευρώ, ενώ στα νησιά φτάνει τα 2,5 ευρώ το λίτρο.

Δείτε τις μέσες τιμές:

Η Μαρία Ζάγκα, πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπώλων Αττικής , δήλωσε στο MEGA πως πλέον οι οδηγοί βάζουν βενζίνη έως 20 ευρώ. «Εμείς με το πλαφόν έχουμε συμμορφωθεί. Όταν έχουμε περιόδους μεγάλης ακρίβειας, το λαθρεμπόριο κάνει πάρτι. Το φαινομενικά φθηνό είναι πανάκριβο», δήλωσε.

Όπως δήλωσε η ίδια, οι πολίτες πολλές φορές προτιμούν τα πρατήρια με χαμηλότερη τιμή βενζίνης, το οποίο όμως ενέχει παγίδες. Η κα. Ζάγκα τόνισε πως εκείνο που επιθυμεί είναι οι πολίτες να εξυπηρετούνται και όχι να εξαπατώνται.

Fuel Pass: Και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δικαιούνται επιδότηση
Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνεται ότι την επιδότηση καυσίμου δικαιούνται και οι κάτοχοι ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία ούτως ή άλλως απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας -μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την αίτηση.

Η διαδικασία που ακολουθούν όσοι έχουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο -τα κόστη χρήσης του οποίου έχουν αυξηθεί σημαντικά, λόγω της εκρηκτικής ανόδου του ρεύματος- είναι πανομοιότυπη με τους άλλους τύπους οχημάτων:

Οι δικαιούχοι μπαίνουν στην πλατφόρμα Fuel Pass μέσω των διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet).

Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Εφόσον επιλεγεί ως μέθοδος χορήγησης η «Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό», απαιτείται και η συμπλήρωση του IBAN του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος.

Tα κριτήρια για το Fuel Pass

Για όλους τους τύπους οχημάτων -και για τα ηλεκτρικά, με μόνη διαφορά τα τέλη κυκλοφορίας- δικαιούχοι είναι:

Κάθε φυσικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων και ελεύθερων επαγγελματιών που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, με σκοπό τη συμβολή στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022.
Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο, να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας, και να υπάρχει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας ή να είναι σε leasing (π.χ. από τον εργοδότη σας).