Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Todaypress του Σαββάτου

Της Ελένης Μπότα

Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU), χωρητικότητας 153.500 κυβικών μέτρων, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας

Την πόρτα για να καταστεί η Ελλάδα κόμβος διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς βορρά, ενισχύοντας τον γεωστρατηγικό της ρόλο και την ασφάλεια, ανοίγει η έναρξη της κατασκευής του Πλωτού Τερματικού Σταθμού Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG ) στην Αλεξανδρούπολη.

Τα εγκαίνια του νέου σταθμού πραγματοποιήθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ και της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, ο προέδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, οι υπουργοί Ενέργειας των τεσσάρων χωρών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και πλήθος αξιωματούχων.

Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU), χωρητικότητας 153.500 κυβικών μέτρων, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία, έως τη Μολδαβία και την Ουκρανία, καθιστώντας την Ελλάδα «κλειδί» για την ενεργειακή ασφάλεια της Ν.Α. Ευρώπης.

Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

Το νέο έργο θα αποτελέσει μια νέα ενεργειακή πύλη, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία της Ελλάδας, που είναι πρωταρχικός στόχος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και ολόκληρης της Ν.Α. Ευρώπης και συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ομαλή ενεργειακή μετάβαση και τον ενεργειακό πλουραλισμό της εξαιρετικά ευαίσθητης αυτής περιοχής.

Η κατασκευή και λειτουργία του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) Αλεξανδρούπολης θα ενδυναμώσει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιφέρεια της Ν.Α. Ευρώπης και θα προσφέρει εναλλακτικές πηγές και οδούς προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή, ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού και την ενεργειακή αυτονομία, σε μια περίοδο υψηλών προκλήσεων. Ακόμη, το έργο θα καταστήσει την Αλεξανδρούπολη ενεργειακή πύλη για ολόκληρη την περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, αναδεικνύοντας τη στρατηγική σημασία της πόλης και τονώνοντας την τοπική οικονομία και απασχόληση.

Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU), χωρητικότητας 153.500 κυβικών μέτρων LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της ευρύτερης περιφέρειας (Ρουμανία, Σερβία, Β. Μακεδονία κ.α.) αλλά και με προοπτική να εφοδιάσει και την Ουκρανία.

Όπως καταδεικνύεται και στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης, αλλά και με τη Ρεβυθούσα, δημιουργείται μια ευκαιρία για τη χώρα, να καταστεί κόμβος διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς βορρά, εφόσον βέβαια προχωρήσουν πολλαπλά σχέδια επενδύσεων κλίμακας, σε δίκτυα και άλλες υποδομές. Ειδικότερα, με δεδομένες τις αποφάσεις της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ανοίγεται ένα «παράθυρο» για την Ελλάδα να ενισχύσει το γεωστρατηγικό της ρόλο και να καταστεί η βασική «οδός» για το αέριο της Ν.Α. Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται πως η Gastrade έχει καταθέσει επίσης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αίτηση για τη χορήγηση νέας Άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), για το έργο «ΑΣΦΑ Θράκης», το οποίο θα αποτελείται επίσης από μία Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης & Αεριοποίησης (FSRU) και θα αναπτυχθεί πλησίον του πρώτου FSRU στο Θρακικό Πέλαγος, ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.

Η ταυτότητα του έργου

Ο πλωτός σταθμός προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG θα αγκυροβολήσει 17,6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την ακτή της Μάκρης, δηλαδή εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Η μονάδα θα περιλαμβάνει δεξαμενές χωρητικότητας περίπου 153.500 κυβικών μέτρων LNG και υπολογίζεται ότι θα έχει τη δυνατότητα να εφοδιάζει το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου με περίπου 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσίμου ανά έτος.

Η μονάδα προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023.

Ο υπεράκτιος σταθμός της Αλεξανδρούπολης θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς μέσω υποθαλάσσιου και επίγειου αγωγού, μήκους 28 χιλιομέτρων.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 363,7 εκατομμύρια ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται χρηματοδότηση ύψους 166,7 εκατομμυρίων ευρώ από τους πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020.

 

 

Charles Michel 

Γεωπολιτική επένδυση σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία

«Πιστεύω ακράδαντα ότι βλέπουμε μία νέα ανατολή στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης. Και εδώ, σήμερα, βλέπουμε ξεκάθαρες αποδείξεις για αυτό το νέο μέλλον, σε αυτή την πόλη, με αυτό τον νέο τερματικό σταθμό για LNG, ο οποίος θα συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών στον εφοδιασμό μας με φυσικό αέριο, στην ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών μας και στη σταδιακή απεξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, κάτι που θα μας κάνει πιο ισχυρούς και πιο ασφαλείς. Αυτό το έργο συνδράμει σημαντικά στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ και στους μακροπρόθεσμους στόχους μας, σχετικά με την κλιματική αλλαγή», επισήμανε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.

«Πρόκειται για μία γεωπολιτική επένδυση σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία. Αντανακλά όσα πρέπει να κάνουμε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, που θα προσδώσουν εφοδιαστική ασφάλεια στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και σε άλλες χώρες της περιοχής», ανέφερε.

Kiril Petkov (Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας)

«Όταν συνδεθούν όλα τα στρατηγικά έργα υποδομής στην περιοχή, μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα»

«Πρόκειται για ιστορική μέρα για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και συνδέεται με την επιδίωξη για ανεξαρτησία στον τομέα της ενέργειας», τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Kiril Petkov. «Η Ελλάδα σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή μπορεί να βοηθήσει και τη Βουλγαρία. Όταν συνδεθούν όλα τα στρατηγικά έργα υποδομής στην περιοχή, συνδέσεις που αφορούν το αέριο, την ενέργεια, τους αγωγούς, τους δρόμους και τους σιδηρόδρομους και με δεδομένο ότι τα Βαλκάνια έχουν 65 εκατομμύρια κατοίκους, μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα. Μπορούμε να αποτελέσουμε μηχανή για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, συνολικά», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

Aleksandar Vučić (Πρόεδρος της Σεβίας)

«Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες»

«Κάποιοι, νομίζω από την εταιρεία Gastrade, ανέφεραν ότι πολύ λίγοι είχαν πίστη σε αυτό το έργο. Εγώ ήμουν ένας από αυτούς τους σκεπτικιστές που πάντα έλεγαν “δεν θα γίνει” ή “δεν θα γίνει σε αυτό το χρονικό σημείο, θα χρειαστούν ακόμη 10 χρόνια”. Το είχα συζητήσει και με τους αμερικανούς φίλους μας. Τώρα που βλέπουμε πως είναι έτοιμο να αρχίσει, μπορώ να πω ότι είμαστε πραγματικά ευγνώμονες και θα είμαστε έτοιμοι να λάβουμε σχετικά μεγάλες ποσότητες αερίου», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučić.

Dimitar Kovachevski (Πρωθυπουργός Βόρειας Μακεδονίας)

«Αυτό που συμβαίνει στην Αλεξανδρούπολη, είναι ιστορικό γεγονός»

«Είναι ιστορικό γεγονός αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για μακροπρόθεσμη ενεργειακή κάλυψη σε μία κρίσιμη περίοδο. Η διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων είναι πολύ σημαντική και ο νότιος διάδρομος συμβάλλει στην απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούμε να έχουμε περισσότερες πηγές από τις ΗΠΑ, από την Εγγύς Ανατολή, και αυτό θα σημαίνει ασφάλεια στην προμήθεια ενέργειας», ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Dimitar Kovachevski.

Ιωάννης Παπαδόπουλος (Πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας) & Κωνσταντίνος Ξιφαράς (Διευθύνων Σύμβουλος): 

«Ασφάλεια για τη χώρα μας με το φυσικό αέριο»

«Ο Τερματικός Σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης, όντας το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, είναι μία στρατηγική επένδυση που θα συμβάλλει καταλυτικά στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας μας με φυσικό αέριο. Αναβαθμίζει τη γεωπολιτική θέση και τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό hub για την Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς η επένδυση αυτή υλοποιείται σε μια συγκυρία, όπου ο ρόλος του LNG στην αγορά φυσικού αερίου, ενισχύεται ήδη σημαντικά. Με την είσοδό της στο έργο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας διατηρεί τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη χώρα, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι είναι η εταιρεία που οδηγεί τις ενεργειακές εξελίξεις σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Vladimir Malinov (Εκτελεστικός Διευθυντής της Bulgartransgaz EAD)

«Στρατηγική σημασία του τερματικού σταθμού»

 

«Η σημασία του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης, ως μια νέα ενεργειακή πύλη, είναι βασική για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο τερματικός σταθμός θα παρέχει τις απαραίτητες επιπρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου, προσφέροντας πρόσβαση σε παραγωγούς από όλον τον κόσμο και συνδεσιμότητα με τις κατάλληλες οδούς εφοδιασμού σε όλους τους ενδιαφερόμενους χρήστες στην περιοχή. Το επίπεδο της δεσμευμένης δυναμικότητας και το ενδιαφέρον των προμηθευτών και των καταναλωτών αποδεικνύουν τη στρατηγική σημασία του τερματικού σταθμού και την οικονομική του αποδοτικότητα. Χάρη στο FSRU Αλεξανδρούπολης, η Βουλγαρία, η Ελλάδα και οι γειτονικές χώρες θα μπορούν να επωφεληθούν από την αναπτυσσόμενη αγορά LNG και την ασφάλεια και τις ανταγωνιστικές τιμές που παρέχει. Η πρόσβαση σε εναλλακτικές παροχές φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, το Κατάρ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες, θα εξασφαλίσει ανταγωνιστικές τιμές φυσικού αερίου για τις χώρες. Η υλοποίηση του έργου έρχεται να ενδυναμώσει τη διαφοροποίηση των πηγών φυσικών αερίου και να τονώσει τον ανταγωνισμό προς όφελος των επιχειρήσεων και των χρηστών, ενώ η αυξανόμενη ρευστότητα μέσω της πρόσβασης στο LNG θα επιταχύνει τη διαδικασία απαλλαγής από τον άνθρακα στον ενεργειακό τομέα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που εργαζόμαστε μαζί για την επιτυχία αυτού του έργου».

Maria Rita Galli (CEO του ΔΕΣΦΑ A.E)

«Η Ελλάδα, πρωταγωνιστής στις ενεργειακές εξελίξεις»

«Το FSRU της Αλεξανδρούπολης έρχεται να καθιερώσει την Ελλάδα ως μία χώρα με πρωταγωνιστικό ρόλο στις περιφερειακές ενεργειακές εξελίξεις, ενισχύοντας αποφασιστικά, εν μέσω μιας δύσκολης διεθνούς συγκυρίας, την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και της ευρύτερης περιοχής. Η διασύνδεση της κρίσιμης αυτής υποδομής με τις υπάρχουσες και τις νέες εξαγωγικές διαδρομές προς τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, μέσω του δικτύου του ΔΕΣΦΑ, θα επιτρέψει την αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου της χώρας στις αγορές της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, καθιερώνοντας περαιτέρω την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο. Ο ΔΕΣΦΑ συμβάλλει στο έργο με την εκτεταμένη εμπειρία και την κορυφαία τεχνογνωσία, που έχει αποκομίσει από την κατασκευή και την επιτυχημένη λειτουργία του Τερματικού Σταθμού Επαναεριοποίησης ΥΦΑ της Ρεβυθούσας τα τελευταία 20 και πλέον έτη, παραμένοντας πιστός στην ανάπτυξη υψηλής προστιθέμενης αξίας ενεργειακών υποδομών, που ενισχύουν την ασφάλεια εφοδιασμού, συμβάλλοντας στην περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και της ευρύτερης περιοχής».