“Δηλώνω παρών στο μέλλον της χώρας”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην έναρξη του 14ου Συνεδρίου της ΝΔ. “Ξαναβρισκόμαστε μαζί ύστερα από σχεδόν 2,5 χρόνια, σφίγγοντας ο ένας το χέρι του άλλου. Η πανδημία μόνο πρόσκαιρα εμπόδισε τις διαδικασίες μας. Όμως η δέσμευση που εξαρχής ανέλαβα παραμένει ακλόνητη. Το Συνέδριο του κόμματός μας να γίνεται κάθε χρόνο”, είπε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως οι πόρτες του συνεδρίου είναι ανοικτές, το πνεύμα του ελεύθερο, “ο κορμός της παράταξης να εκλέγεται από τη βάση της και ο ίδιος ο αρχηγός από τα εκατοντάδες χιλιάδες μέλη και φίλους της”.

Είμαστε και θα είμαστε η Νέα Δημοκρατία όλων των Ελλήνων και όλης της Ελλάδος, είπε με έμφαση σημειώνοντας πως αυτή είναι η μεγάλη διαφορά από αντιπάλους της ΝΔ. “Γιατί βέβαια δεν είναι τακτικό ένα συνέδριο που γίνεται κάθε έξι χρόνια και πίσω από κλειστές κομματικές κουρτίνες. Δεν είναι ουσιαστικό αν δεν αναζητά με ειλικρίνεια τις αιτίες που έφεραν τρεις εκλογικές καταδίκες από τον λαό. Δεν είναι αποτελεσματικό αν οι ίδιοι οι γερασμένοι πρωταγωνιστές ξαναφωνάζουν τα ίδια γέρικα συνθήματα. Και σίγουρα δεν είναι δημοκρατικό αν ο παλιός, ο ένας και μοναδικός υποψήφιος αρχηγός, συμμετέχει σε μία δήθεν εκλογή με μόνο αντίπαλο τον εαυτό του”, ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ξεχωριστή αναφορά σε έναν προς έναν τους προκατόχους του στη θέση του προέδρου της ΝΔ.

“Όλη η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα εδώ. Προσερχόμαστε ενωμένοι για έναν γόνιμο απολογισμό μιας τριετούς συναρπαστικής κυβερνητικής θητείας, που κράτησε γερά το τιμόνι της χώρας μας και την πήγε μπροστά, μέσα από πρωτόγνωρες τρικυμίες. Για να δούμε επιτυχίες, αλλά και για να διορθώσουμε λάθη. Αντλώντας δύναμη από την εμπειρία να ξεπερνάμε τα κύματα. Ανανεώνοντας τα πανιά της σκέψης μας με τον άνεμο της πραγματικότητας και στρέφοντας την πυξίδα μας εκεί που πρέπει: στην ευημερία του πολίτη και της πατρίδας. Με πολλή δουλειά για τους επόμενους δώδεκα μήνες και με περισσότερη ύστερα, για τέσσερα χρόνια ακόμα”, υπογράμμισε.

Παράλληλα ευχαρίστησε τον πρόεδρο Οργανωτικής Επιτροπής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον Γενικό Διευθυντή της ΝΔ Γιάννη Μπρατάκο και τον Γραμματέα Οργανωτικού Στέλιο Κονταδάκη ενώ έδωσε συγχαρητήρια και τον Γραμματέα της Π.Ε Παύλο Μαρινάκη. “Δεν σας κρύβω, συνεπώς, ότι στη νέα Πολιτική Επιτροπή που θα εκλέξουμε την Κυριακή θα εισηγηθώ την ανανέωση της θητείας του στην ίδια θέση. Ο Παύλος το αξίζει και μας αξίζει”, είπε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το συνέδριο έρχεται ύστερα από μια παγκόσμια πανδημία και μέσω μιας διεθνούς έκρηξης στις τιμές ενέργειας αλλά και σε ένα πρωτοφανές σκηνικό εδώ και 80 χρόνια, με πόλεμο στην Ευρώπη.

“Οι τεκτονικές πλάκες της γεωπολιτικής κινούνται και πάλι. Δεν αφήνουν καμία χώρα ανεπηρέαστη. Και μην ξεχνάμε, την κλιματική κρίση που εξακολουθεί να χτυπά απειλητικά την πόρτα μας. Την ίδια ώρα, η χώρα μας αντιμετωπίζει τα δικά της στοιχήματα. Εξαντλημένη από μια δεκαετή οικονομική περιπέτεια, με διχασμένη την κοινωνία της από τέσσερα χρόνια λαϊκισμού, τον Ιούλιο του 2019 γύρισε σελίδα. Για να αντιμετωπίσει όμως αμέσως μετά, καθώς έμπαινε σε τροχιά ανάταξης, αλλεπάλληλες προκλήσεις. Για σκεφτείτε: μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο οργανωμένη από την Τουρκία. Επιθετικές κινήσεις των γειτόνων στο Αιγαίο. Μια παγκόσμια πρωτόγνωρη υγειονομική λαίλαπα αλλά και αιφνιδιαστικά, καταστροφικά ξεσπάσματα της φύσης”, συνέχισε.

Και πρόσθεσε: “Όλα αυτά σε έναν τόπο που, ταυτόχρονα, έπρεπε να αναστηλώσει την οικονομία του και να γεφυρώσει τα ρήγματα του παρελθόντος. Να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της πατρίδας, φέρνοντας νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Παράλληλα, όμως, να ανακουφίσει τους πολίτες από τους βαρείς φόρους. Να τους ενώσει ξανά κάτω από ένα κοινό αίσθημα ασφάλειας. Να εκσυγχρονίσει και να ψηφιοποιήσει το κράτος και να αλλάξει ριζικά την κατεύθυνση της παιδείας.Να προστατεύσει τους πιο αδύναμους και πάνω από όλα να ξαναδώσει αυτοπεποίθηση στις Ελληνίδες και στους Έλληνες, να τους κάνει υπερήφανους για τους ίδιους, να τους κάνει υπερήφανους για την πατρίδα τους.Δεν πιστεύω ότι υπάρχει προηγούμενο μία κυβέρνηση να χρειαστεί να αντιπαλέψει τόσες πολλές διαφορετικές, τόσες συχνές, τόσες επάλληλες κρίσεις σε 33 μήνες. Και είμαι υπερήφανος για όλα όσα πετύχαμε μαζί. Γιατί, παρά τα μεγάλα εμπόδια, η οικονομία και η κοινωνία μας έμειναν όρθιες. Οι πολίτες είδαν το εισόδημά τους να μεγαλώνει, την ανεργία να πέφτει και επιχειρηματικούς γίγαντες να εμπιστεύονται την εθνική μας οικονομία. Οι πολίτες είδαν μεγάλα έργα να προχωρούν και την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί πια διεθνώς με ισχυρές συμμαχίες, θωρακισμένα τα σύνορά της και χαλύβδινη την άμυνά της”.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε παράλληλα ότι προβλήματα δεκαετιών εξακολουθούν να ταλανίζουν τη χώρα ενώ είπε μεταξύ άλλων ότι οι μισθοί παραμένουν ακόμα χαμηλοί, παρά τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης και η αισχροκέρδεια και η αυθαιρεσία στρεβλώνουν συχνά την αγορά.

“Σε όλα αυτά να προστίθενται διαρκώς εισαγόμενες διεθνείς κρίσεις από τις συνέπειες των οποίων τρέφονται οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Γιατί υπάρχουν ακόμα οι δύο Ελλάδες. Η Ελλάδα που προχωρά και εκείνη που μένει καθηλωμένη. Και πάνω στη δεύτερη φυτρώνει σαν παράσιτο η δημαγωγία. Και είναι φυσικό, γιατί όποιος δεν έχει νέες λύσεις αναμασά παλιά προβλήματα ποντάροντας στη θυμική αντίδραση από κάθε δυσκολία αγνοώντας, όμως, ότι οι περισσότεροι Έλληνες, η λεγόμενη σιωπηλή πλειοψηφία, έχουν πάθει και έχουν μάθει, αναλογιζόμενοι όχι μόνο πού θέλουμε να πάμε αλλά και από πού ξεκινήσαμε. Αναγνωρίζουν ότι όταν χρειάστηκε, όπως στη διάρκεια της πανδημίας, το κράτος στάθηκε δίπλα τους. Εκτιμούν -και αυτοί που μας ψήφισαν και αυτοί που δεν μας ψήφισαν πιστεύω- ότι φυλάξαμε τα σύνορά μας και κάναμε την Ελλάδα πιο ισχυρή γεωπολιτικά. Χαίρονται, πιστεύω, όλοι οι Έλληνες -και αυτοί που μας στήριξαν και αυτοί που δεν μας στήριξαν- γιατί το ψηφιακό κράτος κάνει τώρα τη ζωή τους πιο εύκολη. Και το ξέρουν όλοι οι Έλληνες πως σήμερα, πιστοί στη δέσμευσή μας, πληρώνουν λιγότερους φόρους και χαμηλότερες εισφορές. Ταυτόχρονα, όμως, οι Έλληνες είναι αυστηροί κριτές. Απαιτούν από εμάς να γίνουμε καλύτεροι και έχουν δίκιο. Σας ζητώ, λοιπόν, να κάνουμε τον απολογισμό του κυβερνητικού μας έργου με αντικειμενικότητα αλλά και με σεμνότητα και να εξακολουθούμε να τιμούμε τη συμφωνία αλήθειας που υπογράψαμε με τους πολίτες”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι μας περιμένουμε καλύτερες μέρες αλλά θα συναντήσουμε και μεγάλες αντιξοότητες. “Μαζί ενωμένοι θα τα καταφέρουμε” είπε.

Τόνισε επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ανατρέπει, ήδη, όλα όσα γνωρίζουμε, ότι αφορά τον πλανήτη, την Ευρώπη και φυσικά κάθε χώρα ξεχωριστά.

“Δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές του χάρτη, καθώς κάνει αχαρτογράφητες τις διεθνείς εξελίξεις. Ούτε περιορίζεται στα όπλα, αλλά χρησιμοποιεί και την ενέργεια. Μετατρέπεται έτσι σε απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και ταυτόχρονα σε μία βόμβα για την παγκόσμια οικονομία”, ανέφερε.

Και πρόσθεσε: “Μετά τη ρωσική εισβολή, δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι όλοι είμαστε σε πόλεμο και μάλιστα σε πολλαπλά επίπεδα. Στο γεωστρατηγικό μέτωπο αφού το κατακτητικό υπόδειγμα της Μόσχας γίνεται αυτόματα και μοντέλο προσομοίωσης στα δεδομένα κάθε χώρας με τους γείτονές της. Στο διπλωματικό, καθώς αναδιατάσσει όλες τις διεθνείς συμμαχίες. Και ασφαλώς στο οικονομικό, καθώς το τσουνάμι των πολεμικών γεγονότων αλλά και οι ενεργειακοί εκβιασμοί προκαλούν τεράστια κύματα ανατιμήσεων από τις πρώτες ύλες και την παραγωγή, μέχρι τις μεταφορές και τα τρόφιμα”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας και στη διασύνδεσή τους με τις τιμές του φυσικού αερίου.

Υπενθύμισε ότι έχει επισημάνει την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης καθώς και τις σχετικές προτάσεις του στις Βρυξέλλες με την προσδοκία να εισακουστούν. Υπενθύμισε επίσης αναλυτικά όλα τα μέτρα που έχει πάρει ήδη η κυβέρνηση.

“Όμως, ξέρω. Ξέρω ότι αυτά δεν είναι αρκετά. Και δεν μπορώ να περιμένω μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία. Γι’ αυτό και χθες ανακοίνωσα ένα νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης. Θυμίζω ότι αυτό προβλέπει απευθείας επιστροφή στους καταναλωτές στο λογαριασμό τους, του 60% των αυξήσεων που επωμίστηκαν αναδρομικά από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι τα τέλη Μαΐου. Η μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Έχουμε, λοιπόν, το θάρρος και διορθώνουμε αυτή την αδικία. Ταυτόχρονα και οι παραγωγοί ενέργειας θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν την κοινωνία και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Και από την 1η Ιουλίου εξουδετερώνουμε στην πράξη τις συνέπειες της ρήτρας αναπροσαρμογής προσφέροντας, πλέον, λογικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε όλους τους καταναλωτές. Όπως συνέβη, λοιπόν, και στην πανδημία έτσι και σε αυτή την παγκόσμια κρίση, η Ελλάδα αντιστέκεται. Επιστρατεύοντας όλες της τις δυνάμεις. Και μια φιλελεύθερη κεντροδεξιά Κυβέρνηση ξεδιπλώνει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα κοινωνικής στήριξης στην ιστορία αυτού του τόπου. Αυτά για να ξέρουμε ποιος στέκεται στο πλευρό του πολίτη και ποιος όχι. Ποιος είναι προοδευτικός και ποιος όχι. Αλλά και ποιος είναι ψεύτης και ποιος όχι”, τόνισε.

Επιπρόσθετα επιτέθηκε στην αντιπολίτευση. “Γιατί οι εξελίξεις δεν δικαιώνουν μόνο τη δική μας πολιτική. Αλλά αποκαλύπτουν και τον τυχοδιωκτισμό κάποιων άλλων. Ακούσαμε τον κύριο Τσίπρα να καταγγέλλει, δήθεν, το Χρηματιστήριο Ενέργειας το οποίο ο ίδιος ψήφισε. Να ζητά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής την οποία ωστόσο εκείνος υπηρέτησε ευλαβικά για 4 χρόνια. Να διαλαλεί, επίσης, ότι τα υπερκέρδη των εταιριών είναι 1,5 δισ., ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν έχει βγάλει ακόμα το πόρισμά της. Και τέλος, να διαφημίζει την Πορτογαλία και την Ισπανία, όταν είναι γνωστό πως εκεί το ρεύμα για τον τελικό καταναλωτή είναι ακριβότερο από ό,τι είναι στην Ελλάδα. Μέρα με την ημέρα όλα αυτά γίνονται κατανοητά στον πολίτη που στο λογαριασμό του δεν βλέπει πια μόνο την τιμή αλλά και την έκπτωση που έχει. Στο νοικοκύρη και τον επιχειρηματία που υπομένει τις δυσκολίες, οργίζεται, μερικές φορές δικαιολογημένα. Όμως καταλαβαίνει και τις αιτίες, ότι δηλαδή αυτές έρχονται έξω από τα σύνορά μας και ότι η πολιτεία κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Ξέροντας ωστόσο, και θα επιμείνω σε αυτό, ότι κάθε βήμα του σήμερα δεν μπορεί να υπονομεύσει το αύριο. Κάθε ανήφορος έχει κόπο αλλά έχει και προορισμό. Ο κατήφορος συχνά μοιάζει εύκολος αλλά τις πιο πολλές φορές οδηγεί τελικά προς τα πίσω. Αυτός, άλλωστε, είναι ο λόγος που και η παρούσα κρίση έχει μετατραπεί σε ένα πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του νέου λαϊκισμού και του αποτελεσματικού ορθολογισμού και παράλληλα σε ένα μεγεθυντικό φακό που ξεχωρίζει τις δυνάμεις του αυταρχισμού από εκείνες της ελευθερίας. Παντού, όχι μόνο στην Ελλάδα, παντού στην Ευρώπη οι δημαγωγοί προτείνουν και πάλι εύηχες αλλά ανεφάρμοστες λύσεις για την ακρίβεια και από την άλλη πλευρά κρύβουν τις αληθινές αιτίες της. Πώς; Με μισόλογα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και με σιωπή για τους ενεργειακούς εκβιασμούς της που μας απειλούν όλους”, είπε συγκεκριμένα.

Σχετικά με τον πόλεμο ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στους καταπατητές των συνόρων και τους υπερασπιστές τους, μεταξύ του δεσποτισμού και της δημοκρατίας. “Γι’ αυτό και εμείς έχουμε τη δύναμη να το πούμε. Είμαστε με την ειρήνη, είμαστε με τη νομιμότητα. Αντιστεκόμαστε στην αυθαιρεσία οποιασδήποτε χώρας που μπορεί να επιτίθεται στους γείτονές της με οποιοδήποτε, φίλε Νίκο, πρόσχημα. Στηρίζουμε έμπρακτα τους αμυνόμενους. Μένουμε στο πλευρό των προσφύγων. Καταδικάζουμε τα εγκλήματα πολέμου. Με λίγα λόγια, ναι, είμαστε με την Ουκρανία γιατί είμαστε με τη Δημοκρατία, και είμαστε με την Ελευθερία. Όπως, ακριβώς, είμαστε και με τη Δύση. «Η Ελλάς πολιτικά, αμυντικά, οικονομικά και πολιτιστικά ανήκει εις την Δύσιν», διακήρυξε το 1976 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Γιατί είμαστε μέρος της Δύσης. Προσθέτουμε σήμερα: είμαστε μέρος της ιστορίας της, είμαστε μέρος του πολιτισμού της. Στη Δύση οικοδομούμε τις συμμαχίες μας, αντί να τις αναζητούμε μετέωροι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Και υπηρετούμε με συνέπεια τις υποχρεώσεις μας προς τους φίλους μας ώστε να μπορούμε και εμείς να ζητούμε, αν χρειαστεί, τη δική τους έμπρακτη συμπαράσταση. Τελεία και παύλα”, υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έκανε αναλυτικό απολογισμό του κυβερνητικού έργου στους 33 μήνες που προηγήθηκαν και όπως είπε, άλλαξαν την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων τόνισε πως η ανάπτυξη το 2021 έκλεισε με 8,3%, η ανεργία υποχώρησε, έπεσαν οι φόροι, ανέβηκαν τα εισοδήματα και οι καταθέσεις, το ΔΝΤ έφυγε από τη χώρα δύο χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Υπενθύμισε όσα είχε πει στις προγραμματικές δηλώσεις πριν 3 χρόνια για να καταδείξει όπως είπε τι σημαίνει στην πράξη «συνέπεια λόγων και πράξεων».

Επ’αυτού αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών, στις επενδύσεις, τα έργα υποδομής, τη συρρίκνωση των κόκκινων δανείων, την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, την αύξηση του κατώτατου μισθού δύο φορές, την ενίσχυση δύο φορές των αδύναμων με διπλάσιο εγγυημένο εισόδημα και με έκτακτες παροχές, τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, τις αλλαγές στα εργασιακά με έμφαση στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, την ενίσχυση των νέων οικογενειών, τις αλλαγές στην παιδεία, στον ποινικό κώδικα, στην υγεία, στο ψηφιακό κράτος, τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων στην πανδημία.

“Όλες μας οι πρωτοβουλίες είχαν ένα επίκεντρο και αυτό ήταν ο άνθρωπος”, συνέχισε ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά και στις αλλαγές για την ασφάλεια των πολιτών.

“Στη Βουλή, πριν από τρία χρόνια, είχα προειδοποιήσει πως αυτή η πέμπτη μάχη μας θα είναι μία μάχη διαρκείας, γιατί η ανομία και η πολύμορφη τρομοκρατία, δυστυχώς, έχουν βαθιές ρίζες. Τις μολότοφ δεν τις πυροδοτούν μόνο άγνωστοι κουκουλοφόροι, αλλά και γνωστές ιδεοληψίες. Ενώ, δυστυχώς, με το πολιτικό περιθώριο φλερτάρουν συχνά και συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις. Ξέρουμε ότι οι επιτυχίες στον τομέα της ασφάλειας θέλουν χρόνο. Και θα πρέπει πάντα να αξιολογούνται με βάση τα σύνθετα εμπόδια που συναντούν. Η αρχή όμως έγινε. Η ελευθερία στα πανεπιστήμια έχει πια κατοχυρωθεί με νόμο και σε λίγο θα προστατεύεται και από ειδική υπηρεσία. Είναι μεγάλη κατάκτηση για το δημόσιο πανεπιστήμιο αυτό που σε πολλούς φαντάζει αυτονόητο. Ένα στέκι κουκουλοφόρων να αντικαθίσταται από μια βιβλιοθήκη. Και όσο και αν κάποιοι αντιπαλεύουν αυτή την πρόοδο, δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής”, υπογράμμισε.

Και συμπλήρωσε: “Η ασφάλεια, ωστόσο, απλώνεται σε πολλές περιοχές. Στη φύλαξη των συνόρων μας, χερσαίων και θαλάσσιων, που σχεδόν μηδένισε τις μεταναστευτικές ροές. Είπαμε ότι η Ελλάδα δεν θα είναι ξέφραγο αμπέλι, είπαμε ότι θα φυλάξουμε τα σύνορά μας και το κάναμε πράξη”.

Μίλησε και για τη λειτουργία του 112 και την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας αλλά και για τον κεντρικό ρόλο της Ελλάδας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

“Όσο για τις εθνικές προτεραιότητες, η απάντηση έρχεται από την ενεργό διπλωματία μας και τα αποτελέσματά της”, είπε και αναφέρθηκε στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, στον καθορισμό θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο και στην ανάπτυξη συμμαχιών, κρίσιμων συνεργασιών με το Ισραήλ και τον αραβικό κόσμο.

“Και ασφαλώς την αναβάθμιση της αμυντικής συμπόρευσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη Γαλλία και με πολλές ακόμα χώρες. Η διπλωματία είναι η άλλη όψη της αμυντικής μας ασπίδας, γιατί προτεραιότητα παραμένει η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Αυτή που τώρα ενισχύεται με τα 24 νέα μαχητικά Rafale. Με τρεις ολοκαίνουργιες φρεγάτες, με τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα τύπου Romeo, τα πιο σύγχρονα στον κόσμο, με την αναβάθμιση των παλαιότερων F-16 αλλά και των φρεγατών τύπου MEKO. Αλλά και με τον συνολικό εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού όλων των κλάδων. Και, βέβαια, με την ανακούφιση των ενστόλων μέσω της αύξησης των επιδομάτων τους και τη μείωση της φορολογίας τους. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, γιατί είμαστε η παράταξη της ειρήνης και της συνεργασίας και ταυτόχρονα η παράταξη της πατρίδας και της ανεξαρτησίας. Γιατί για εμάς η εθνική άμυνα και η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός”, υπογράμμισε.

Επιγραμματικά αναφέρθηκε και στις αλλαγές που έγιναν στο χώρο του Πολιτισμού, στις αστικές συγκοινωνίες, στον ΕΦΚΑ. “Δεν είδα καμία δήθεν προοδευτική αριστερή κυβέρνηση να νοιάζεται για την προστασία των παιδιών στις ταχυμεταφορές. Εμείς ασχοληθήκαμε. Δεν είδα καμία δήθεν προοδευτική κυβέρνηση να αυξήσει άδειες και στους δύο γονείς, ούτε να κατοχυρώσει την εργασία από απόσταση. Πολιτική για τον πολίτη σημαίνει εξίσωση των δικαιωμάτων του εργατοτεχνίτη με του υπαλλήλου. Δυνατότητα να καθορίζει ο ίδιος -κάτι που είναι τόσο σημαντικό για τα νέα παιδιά- πότε θα εργάζεται ώστε να μπορεί να αμείβεται περισσότερο. Σημαίνει, όμως, και θαρραλέες απαντήσεις σε προβλήματα της εποχής. Από την καταπολέμηση της παρενόχλησης στη δουλειά, την «Νταντά της γειτονιάς» για τις μητέρες, τον «Προσωπικό Βοηθό» για τα άτομα με βαριά αναπηρία. Οι Χώροι Ελεγχόμενης Χρήσης των εξαρτημένων, οι σπουδές στις φυλακές, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου για την ελεγχόμενη αναπαραγωγή, είναι ζητήματα του παρόντος, έρχονται όμως από το μέλλον και σε αυτά ακριβώς κρίνεται σήμερα η ευαισθησία και ο πραγματικός προσανατολισμός κάθε πολιτικής δύναμης. Γιατί πολλοί επικαλέστηκαν και επικαλούνται την πρόοδο, αλλά έπρεπε να κυβερνήσει η Νέα Δημοκρατία για να γίνει πράξη η ουσία της. Για να συντηρηθούν οι μεγάλες αξίες του ανθρώπου, μέσα από την ανανέωση που απαιτείται κάθε φορά. Ο συνδυασμός αυτός είναι που μας οδηγεί να κρατάμε πάντα ζωντανό το νήμα που ενώνει την παράδοσή μας με τα μηνύματα των καιρών που έρχονται”, είπε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι οι παλιοί κομματικοί διαχωρισμοί έχουν ξεθωριάσει αλλά δεν καταργήθηκαν οι διαφορές των αντιλήψεων. “Έτσι το χθεσινό σχήμα «αριστερά-δεξιά» μεταφέρεται στο δίλημμα «καθήλωση-εξέλιξη», «πρόοδος-οπισθοδρόμηση» και στα αντίθετα ρήματα «γκρεμίζω-χτίζω», «υπόσχομαι-πράττω». Γιατί οι συνθήκες έχουν αλλάξει και αυτό που διεκδικεί πλέον ο σύγχρονος πολίτης είναι το χειροπιαστό αποτέλεσμα στη ζωή του, όχι το ανέξοδο, το εύκολο σύνθημα στο αυτί του. Προϋπόθεση γι΄ αυτό το αποτέλεσμα είναι η ριζοσπαστική και ανανεωτική σκέψη και δεν χρησιμοποιώ τυχαία αυτόν τον όρο. Θέλω να θυμίσω ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «Ριζοσπαστική» ονόμασε την «Εθνική Ένωση» που ίδρυσε το 1956 και «Νέα Δημοκρατία» την παράταξη του 1974”, είπε.

Και συμπλήρωσε : “Η τόλμη και οι ανοιχτές απόψεις βρίσκονται, κατά συνέπεια, στο DNA του κόμματός μας. Και είναι κι αυτή μια θεμελιώδης διαφορά από τους αντιπάλους μας, που δεν αναζητούν λύσεις αλλά μένουν προσκολλημένοι σε δόγματα, με οπαδούς που ψελλίζουν μόνο έτοιμες απαντήσεις”.

Ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του και μιλώντας για το νήμα μεταξύ παράδοσης και εξέλιξης είπε πως είναι αυτό ξεχωρίζει τον πατριωτισμό της ευθύνης και του ρεαλισμού από τον εθνικισμό.

“Είναι η αγάπη για το έθνος που μας κινητοποιεί και για τη στρατηγική αυτονομία της ηπείρου μας. Μας εμπνέει για τη διαμόρφωση μιας δημιουργικής νέας ευρωπαϊκής ταυτότητας που συνυπάρχει αρμονικά με την εθνική μας ταυτότητα. Ενώ είναι η πίστη στην κοινωνική δικαιοσύνη που διαμορφώνει τελικά την πολιτική της ανάπτυξης για όλους, κάτι που αποτέλεσε το κεντρικό μας προεκλογικό σύνθημα και το οποίο υπηρετούμε με συνέπεια για μια Ελλάδα, όπου η συλλογική ανάπτυξη και οι επενδύσεις αυξάνουν τον δημόσιο πλούτο από τον οποίο θα έχουν μέρισμα μετά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας”, σημείωσε.

“Μαζί, λοιπόν, με τα συγχαρητήριά μου θέλω να σας στείλω και το μήνυμα για ένταση της προσπάθειας. Το έχω πει πολλές φορές, το επαναλαμβάνω και εδώ σήμερα, δεν υπάρχει κυβέρνηση χωρίς κόμμα, ούτε κόμμα μακριά από την κοινωνία.

Όπως, λοιπόν, εσείς βρίσκεστε στην καρδιά μου, έτσι και οι θέσεις μας πρέπει μέσα από τη δράση μας να βρεθούν στην καρδιά των πολιτών. Σας θεωρώ πρεσβευτές μου σε κάθε ελληνική γωνιά. Προσοχή, όμως, το βάρος της ευθύνης που συνεπάγεται η ιδιότητα του κομματικού στελέχους της Νέας Δημοκρατίας είναι μεγάλο. Η προσωπική μας στάση και συμπεριφορά αντανακλούν στην επιρροή της παράταξης γύρω μας. Εχθρός μας είναι ο κυβερνητισμός, η έπαρση και ο παραγοντισμός”, είπε επίσης ενώ υπογράμμισε πως όπως και τα συνθήματα των προηγούμενων συνεδρίων και το σύνθημα του 14ου συνεδρίου “Δίπλα στον κάθε πολίτη”, λέει και πάλι την αλήθεια

“Αν, λοιπόν, τέσσερις λέξεις αποτυπώνουν το ως τώρα έργο μας: «Το είπαμε. Το κάναμε», τέσσερις λέξεις περιγράφουν και τη δράση μας τους επόμενους 12 μήνες: «Δίπλα στον κάθε Πολίτη», ανεξαρτήτως τι ψήφισε. Υπηρετούμε όλους τους Έλληνες, χωρίς διαχωριστικές γραμμές. Αυτή είναι η παρακαταθήκη της παράταξής μας”, ανέφερε.

Επίσης είπε ότι είναι εφικτός ο στόχος η ενταχθούμε στην επενδυτική βαθμίδα και έτσι “θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν οι κοινωνικές πολιτικές που θεμελιώσαμε αυτούς τους 33 μήνες”.

“Η Νέα Δημοκρατία έχει σχέδιο τετραετίας, έχει πρόγραμμα οκταετίας, αλλά έχει όραμα δεκαετίας για την πατρίδα μας. Με ακούτε συχνά να περιγράφω την Ελλάδα του 2030. Είναι η Ελλάδα που χτίζουμε λιθαράκι – λιθαράκι. Τη χτίζουμε με τολμηρές τομές που δημιουργούν θετικά κεκτημένα για τον πολίτη. Αυτά ενσωματώνονται στην καθημερινότητά του”, είπε τονίζοντας πως οι κατακτήσεις αυτών των 33 μηνών δεν ήταν καθόλου αυτονόητες. “Και επειδή δεν ήταν αυτονόητες δεν θέλω να τις θεωρούμε και δεδομένες. Γιατί αυτό, άλλωστε, θα είναι και το καταλυτικό δίλημμα των επόμενων εκλογών. Τότε οι πολίτες θα έχουν μπροστά τους την αλήθεια μιας Ελλάδας που παρά τις δυσκολίες αλλάζει και γίνεται πιο δυνατή. Που οι αντοχές της είναι ισχυρές ώστε να συνεχίζει την πορεία της ακόμα και μέσα σε αλλεπάλληλους διεθνείς σεισμούς. Και έχοντας νωπή στη μνήμη τους το τι έζησαν από το 2015 μέχρι το καλοκαίρι του 2019 θα μπορούν να συγκρίνουν βλέποντας τι έγινε πριν και τι έγινε μετά. Και βάζοντας με το μυαλό τους τους παλιούς πρωταγωνιστές που όλοι γνωρίσαμε στη θέση των νέων προκλήσεων που ζήσαμε. Αλλά και στη θέση εκείνων που μπορεί να ζήσουμε στο μέλλον. Παράλληλα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ποια δύναμη εξελίσσεται και ποια μένει δέσμια του παρελθόντος. Να ζυγίσουν αν αυτή η αναγέννηση αξίζει να συνεχιστεί ή αν ο τόπος θα ξανακυλήσει στο βάλτο τον οποίο όλοι γνωρίσαμε. Και να αξιολογήσουν, τέλος, ποιο κόμμα μπορεί να εκλέγεται για να κυβερνά μόνο του αλλά ξέρει να διοικεί ενωτικά και να απευθύνεται χωρίς παρωπίδες σε όλους.Η σκέψη, λοιπόν, αρχίζει από «Σ». Και από «Σ» αρχίζουν τρεις λέξεις που θα σκεφτούν όλοι οι Έλληνες στην κάλπη. Σταθερότητα, Συνέχεια, Συνέπεια. Και σίγουρα θα αποφασίσουν σωστά με το μυαλό και με την καρδιά.Μέχρι σήμερα πήγαμε τη χώρα πιο μπροστά και πιο ψηλά. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πισωγυρίσει στην υπανάπτυξη, στο διχασμό, στη μίζερη εθνική περιθωριοποίηση. Γι΄ αυτό και η συνέχεια της εθνικής προόδου ταυτίζεται τελικά με τη σταθερότητα του πολιτικού σκηνικού. Και με τη σειρά της με μία σταθερή και ισχυρή Κυβέρνηση. Αυτή συνεπάγεται και ένα ισχυρό κράτος. Να γιατί δυνατή Νέα Δημοκρατία σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα. Και να γιατί με περιχαρακωμένα τα άλλα κόμματα η νέα αυτοδύναμη Κυβέρνηση παύει να γίνεται παραταξιακός στόχος, προκύπτει πλέον ως αντικειμενική αναγκαιότητα”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.