Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), που ιδρύθηκε στις 3 Μαΐου 1837, συμπληρώνει σήμερα 185 χρόνια λειτουργίας. Ήταν το μοναδικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, έως τις αρχές του 20ού αιώνα, το οποίο παρείχε στην ελληνική κοινωνία, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, διπλωματούχους επιστήμονες στην ιατρική, στις ανθρωπιστικές και φυσικομαθηματικές επιστήμες, τη νομική και τα οικονομικά, την εκπαίδευση, καθώς και στον κλήρο, αναφέρει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, σε σχετική ανακοίνωση.

«Με το διδακτικό προσωπικό, τους φοιτητές του και τις φοιτήτριές του, συμμετείχε σε όλους τους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες, ενώ καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στη συγκρότηση και την προβολή της ταυτότητας του Ελληνικού Κράτους», εξηγεί ο κ. Δημόπουλος και προσθέτει, ότι «ο μόνιμος και σταθερός προσανατολισμός του, σε όλη την ιστορική διαδρομή του έως σήμερα, είναι η προσφορά στην κοινωνία, ταυτόχρονα με την εξωστρέφεια στο Ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι».

Ξεκίνησε λίγα μόλις χρόνια μετά τη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, «βάδισε, δηλαδή, σχεδόν παράλληλα μαζί του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην οργάνωση και τη λειτουργία του», λέει ο κ. Δημόπουλος.

Οι διεθνείς κατατάξεις αναδεικνύουν τη σημαντική θέση του ΕΚΠΑ ανάμεσα σε χιλιάδες σε όλο τον κόσμο. Οι διακρίσεις αυτές παγκοσμίως είναι εντυπωσιακές, αν ληφθεί υπόψη η δεκαετής υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, τονίζει ο κ. Δημόπουλος. Επίσης, για το μέγεθος της χώρας μας, έχουμε ένα σημαντικό αριθμό “highly cited” επιστημόνων, ενώ γενικότερα η ερευνητική μας παραγωγή έχει καθοριστική συμβολή στην παραγωγή νέας γνώσης.

Επίσης, το πανεπιστήμιο είναι, μαζί με άλλα 9 πανεπιστήμια (το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, το Sapienza της Ρώμης, της Στοκχόλμης, της Γλασκόβης, της Μαδρίτης, της Μασσαλίας, του Tubingen, του Βουκουρεστίου και του Salzburg), ιδρυτικό μέλος από το 2018 του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου CIVIS, μιας Συμμαχίας, η οποία έχει ως στόχο να διαμορφώσει το πανεπιστήμιο του μέλλοντος. Ενός Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου που θα διευκολύνει την κινητικότητα των φοιτητών, των καθηγητών και των ερευνητών, τη δημιουργία κοινών μαθημάτων, τη διεκδίκηση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και στο μέλλον κοινών πτυχίων.

Στα χρόνια που διανύουμε, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών «μεγαλώνει σε υποδομές και ενισχύεται σε εξοπλισμό, σε νέες μονάδες και καινοτόμες λειτουργίες. Ισχυροποιούμε τα ήδη διαμορφωμένα προγράμματα σπουδών και προχωράμε και στην οργάνωση άρτιων ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών», υπογραμμίζει ο κ. Δημόπουλος.

Σήμερα, 3 Μαΐου 2022, το ιστορικό κεντρικό κτήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών φωταγωγείται με ειδικό φωτισμό, αναδεικνύοντας συμβολικά τη σημασία του «φωτός της Παιδείας», ενημερώνει ο πρύτανης.

Παράλληλα, την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022, εγκαινιάζεται στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ψηφιακή έκθεση με τίτλο «Ιωάννης Καποδίστριας – Ιωάννης Δομπόλης. Μια Φιλία που έγινε Ιστορία», προς απόδοση της μέγιστης τιμής στους Ιδρυτές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιο Αθηνών.