Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, μίλησε τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά καθώς και για την πορεία της πανδημίας.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου για την οξεία ηπατίτιδα, ο Ηλίας Μόσιαλος επανέλαβε ότι «αν και δεν έχουμε κάτι σίγουρο, έχουμε πιο ασφαλείς υποθέσεις», εξηγώντας ότι «είναι πολύ πιθανότερο να προκαλείται από τον αδενοϊό, αλλά πιθανότερο να προκαλείται από συνδυασμό».

Επίσης, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο η οξεία ηπατίτιδα να προκαλείται από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ο Ηλίας Μόσιαλος το απέκλεισε, καθώς όπως είπε, «η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών που πάσχουν, δεν έχουν εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό», τονίζοντας: «Το βέβαιο είναι ότι δεν προέρχεται από τους γνωστούς ιούς της ηπατίτιδας και δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια για την ηπατίτιδα».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι συμπτώματα, όπως οι γαστρεντερικές διαταραχές και η αλλαγή στα ούρα και τα κόπρανα, είναι «συναγερμός» για τους γονείς, διευκρινίζοντας σχετικά με τη δυνατότητα μεταμόσχευσης ήπατος, την οποία δεν έχει η Ελλάδα ότι, «η χώρα μας έχει διασύνδεση με την Ιταλία. Αν χρειαστεί μόσχευμα, δεν θα υπάρχει πρόβλημα».

Πιο μεταδοτικές οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο

«Πάντα υπάρχει περίπτωση να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων η χαλάρωση», είπε ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων μετά τη χαλάρωση του Πάσχα ενώ εξήγησε πως, η μετάλλαξη Ο2 και οι παραλλαγές της είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

«Θα μάθουμε να ζούμε με αυτήν, έχουμε τα αντιικά, πρέπει να πάρουμε και τα μονοκλωνικά και κυρίως να εμβολιαστούν οι άνω των 60, αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας μας», συμπλήρωσε, εξηγώντας συνάμα, πως οι νέες μεταλλάξεις της Ο, αλλά και οι δύο νέες Β4 και Β5 που ήδη εμφανίστηκαν στη Μεγάλη Βρετανία και σε άλλες χώρες, δεν είναι πιο επιβαρυντικές, αλλά περισσότερο μεταδοτικές.