Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε τη Ρωσία πως προσπαθεί να «εκβιάσει» την Ευρώπη, μετά την διακοπή παροχής φυσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία.

Όπως δήλωσε η ίδια: «Η ανακοίνωση της Gazprom ότι διακόπτει μονομερώς την παράδοση φυσικού αερίου σε πελάτες στην Ευρώπη αποτελεί άλλη μια προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού. Αυτό είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Και δείχνει για άλλη μια φορά την αναξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή φυσικού αερίου».

Και συνέχισε: «Είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό το σενάριο. Είμαστε σε στενή επαφή με όλα τα κράτη μέλη. Εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές παραδόσεις και τα καλύτερα δυνατά επίπεδα αποθήκευσης σε ολόκληρη την ΕΕ».

«Έχουμε καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο»

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ έχει καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για μια τέτοια κατάσταση και πως διεξάγονται συνομιλίες για την κρίση στις Βρυξέλλες. «Τα κράτη μέλη έχουν καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα τέτοιο σενάριο και συνεργαστήκαμε μαζί τους σε συντονισμό και αλληλεγγύη. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνεδρίαση της ομάδας συντονισμού για το φυσικό αέριο. Χαρτογραφούμε τη συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ. Θα συνεχίσουμε επίσης να εργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους για να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές ροές. Και θα συνεχίσω να εργάζομαι με τους Ευρωπαίους και παγκόσμιους ηγέτες για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να εμπιστεύονται ότι είμαστε ενωμένοι και πλήρως αλληλέγγυοι με τα κράτη μέλη που επηρεάζονται μπροστά σε αυτή τη νέα πρόκληση. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να υπολογίζουν στην πλήρη υποστήριξή μας».