Στη βιώσιμη κινητικότητα επενδύει ο Δήμος Πετρούπολης, προκειμένου να βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην πόλη κι έτσι θα αποκτήσει ηλεκτρικά ποδήλατα για κοινή χρήση, αλλά και σταθμούς στάθμευσης και φόρτισης. Όπως ανακοίνωσε η δημοτική Αρχή, το σχετικό πρόγραμμα εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και πιο συγκεκριμένα στην Πράξη «Βιώσιμη μικρο-κινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων σε δήμους της χώρας».

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 379.936,76 ευρώ και αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων, τα οποία θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία της πόλης, με αντίστοιχους σταθμούς στάθμευσης και αυτόματης φόρτισης και θα είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο αντικλεπτικό σύστημα GPS. Παράλληλα, μέσω ειδικής εφαρμογής, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Δήμου θα μπορούν να μισθώνουν τα ποδήλατα πολύ εύκολα μέσω του κινητού τηλεφώνου, για όσο χρόνο επιθυμούν και να τα επιστρέφουν σε κάποιο από τα σημεία στάθμευσης.

«Στην εποχή όπου η πράσινη ανάπτυξη, η αειφορία και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν το μεγάλο ζητούμενο, ο Δήμος Πετρούπολης δεν θα μπορούσε να είναι απών», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Στέφανος Γαβριήλ Βλάχος και πρόσθεσε: «Με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών με οικολογικό πρόσημο, η μετακίνηση με ηλεκτρικά κοινόχρηστα ποδήλατα στον δήμο μας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη αστική κινητικότητα, αναβαθμίζοντας με τον τρόπο αυτό το επίπεδο και την ποιότητα ζωής του τόπου μας».

Από τη δική του μεριά, ο αντιδήμαρχος Διοίκησης, Προγραμματισμού & Οικονομικών Θοδωρής Λάππας, ανέφερε: «Ένας από τους στόχους της δημοτικής Αρχής είναι να κάνει την Πετρούπολη έναν Δήμο πράσινο με ισχυρό οικολογικό αποτύπωμα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η νέα πρωτοβουλία μας για ήπια μέσα κυκλοφορίας, όπως είναι τα ηλεκτρικά κοινόχρηστα ποδήλατα. Όλοι θέλουμε καλύτερες και βιώσιμες μετακινήσεις στην πόλη μας, λιγότερη κίνηση και ρύπους και αυτό θα το πετύχουμε με σχέδιο, δουλειά, υπομονή και χρηματοδοτήσεις δράσεων, όπως αυτή που εξασφαλίσαμε».