Ευρείας αποδοχής από ομάδες ερευνητών και εθελοντών, που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ομάδα Εργασίας του Ευρωπαϊκού Έργου «Smart Bear», έτυχε η πρόσκληση του Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλου, στον Πολυχώρο του Δημαρχείου, για μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων γύρω από το έργο.

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου καλωσόρισε τους (κατά βάση προερχόμενους από τον ιατρικό κλάδο και τα επαγγέλματα υγείας) φοιτητές και εθελοντές και τους ευχαρίστησε για τη βοήθειά τους στην υλοποίηση του προγράμματος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«Η συγκεκριμένη δράση εστιάζει σε μία υγιή και ανεξάρτητη διαβίωση στο σπίτι, 700 ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών, μέσω αισθητήρων και συσκευών τελευταίας τεχνολογίας, με σκοπό να ενισχύσουν την ανεξάρτητη διαβίωση των γονιών μας, των παππούδων και των γιαγιάδων μας» .

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους φοιτητές και τους συμμετέχοντες σε ιδιαίτερα παραγωγικό κλίμα, με διαφώτιση και λεπτομερειακή πληροφόρηση γύρω από το ρόλο των Ομάδων Εργασίας στο πρόγραμμα «Smart Bear».

Δήμος ΠΦαλήρου, Smart Bear και Horizon

Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου είναι εταίρος της κοινοπραξίας που υλοποιεί στην Ελλάδα την πιλοτική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Έργου «Smart Bear», στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZON για την Έρευνα και την Καινοτομία.

Πρόκειται για ένα ανθρωποκεντρικό ερευνητικό έργο, στο οποίο θα ενταχθούν 5.100 πολίτες, ηλικίας 65 ετών και άνω, από 6 ευρωπαϊκές χώρες: Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ιταλία και Ελλάδα.

Η χώρα μας συμμετέχει με 700 κατοίκους του Δήμου Παλαιού Φαλήρου και 300 της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Σκοπός του έργου είναι η συνεχής συλλογή δεδομένων υγείας από τη ζωή ανθρώπων αυτής της ηλικίας, τα οποία θα συγκεντρώνονται, θα αναλύονται και θα οδηγούν σε προσωποποιημένες παρεμβάσεις που προάγουν την υγιή γήρανση .

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν κάτοικοι της πόλης μας που επιθυμούν μία πιο ανεξάρτητη και ποιοτική καθημερινότητα, είναι άνω των 65 ετών και πάσχουν από δύο τουλάχιστον από τα ακόλουθα νοσήματα:

  • Καρδιαγγειακά νοσήματα (υπέρταση, αρρυθμίες κτλ)
  • Βαρηκοΐα
  • Διαταραχές ισορροπίας και αστάθεια
  • Ψυχικές διαταραχές (ήπια κατάθλιψη κτλ)
  • Γνωστικές διαταραχές
  • Το Σύνδρομο της Ευθραυστότητας

Εφόσον κριθεί ότι  μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, τότε ανάλογα με τη συνοσηρότητα, θα εφοδιαστούν με έξυπνες ιατρικές συσκευές (έξυπνο πιεσόμετρο , έξυπνο κινητό , έξυπνο οξύμετρο , έξυπνη ζυγαριά , ψηφιακό θερμόμετρο , έξυπνα ακουστικά βαρηκοΐας) καθώς και smart εξοπλισμό σπιτιού .

Στο έξυπνο κινητό που θα δοθεί από τους επαγγελματίες του Δήμου, οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν ιατρικά τεκμηριωμένες ειδοποιήσεις για το πώς θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους.

Η συμμετοχή είναι εντελώς δωρεάν και μπορεί όποιος θέλει να αποχωρήσει οποιαδήποτε στιγμή από το πρόγραμμα .

  • Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στα τηλέφωνα των ΚΑΠΗ του Δήμου(210 9852089, 210 9837270, 210 9880148).
  • Ενημερωτικά φυλλάδια μπορείτε να προμηθευτείτε από το Δημαρχείο (ισόγειο), τα ΚΑΠΗ (Πανδρόσου47, Αγίας Βαρβάρας 74 και Σειρήνων 1-3 & Άτλαντος) , τα Δημοτικά Ιατρεία και από τα ΚΕΠ του Δήμου μας.

Κλινικός υπεύθυνος του προγράμματος «Smart Bear» για το Παλαιό Φάληρο, είναι ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αρωγής και Υγείας Γιάννης Αρκουμάνης.