Οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά συνθέτουν ένα επικίνδυνο περιβάλλον. Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, από το ακριτικό νησί των Οινουσσών, με αφορμή την έντονη προκλητική ρητορική και τις παράνομες ενέργειες που συνιστούν παράγοντα αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή.

«Όσοι προσχηματικά επικαλούνται την ειρήνη, τη φιλία, τη συνεργασία αλλά στην πράξη λειτουργούν ως τρομοκράτες στην ευρύτερη περιοχή, θα πρέπει να ξέρουν δύο πράγματα ξεκάθαρα» ανέφερε ο Ν. Χαρδαλιάς. «Στην Ελλάδα εργαζόμαστε για την ειρήνη, για τη φιλία των λαών, πιστοί στο δίκαιο, αλλά πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο, προετοιμαζόμαστε μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, όποτε και αν χρειαστεί, να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Από εδώ από τις Οινούσσες, από την Παναγιά, από τα ακριτικά φυλάκιά μας, χρόνια πολλά σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων» υπογράμμισε.

Επισκέψεις σε Λέσβο, Παναγιά και Οινούσσες

Ο υφυπουργός επισκέφθηκε, σήμερα, επιτηρητικά φυλάκια του Στρατού Ξηράς σε Λέσβο, Παναγιά και Οινούσσες. Ενημερώθηκε για την αποστολή των φυλακίων και αντάλλαξε ευχές με τα στελέχη και τους οπλίτες θητείας, με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα. Παρακολούθησε την ακολουθία που τελέστηκε στον ιερό ναό Ζωοδόχου Πηγής στην Παναγιά, χωροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκου. Επίσης επιθεώρησε το έργο του δικτύου ηλεκτρικής διασύνδεσης μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, του επιτηρητικού φυλακίου «Παναγιάς» και του ιερού ναού Ζωοδόχου Πηγής επί της μικρονησίδας Παναγιάς, με το ηλεκτρικό δίκτυο του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) στη νήσο Οινούσσες.

Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο έργο, πριν 6 μήνες δεσμεύθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, και το έργο ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες σε συνεννόηση και συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ. Για το έργο συνεργάστηκαν αποτελεσματικά, συνεργεία και μέσα του ΔΕΔΔΗΕ, των δήμων Χίου και Οινουσσών και κλιμάκια Μηχανικού του Στρατού Ξηράς. Παρόντες ήταν επίσης, οι δήμαρχοι Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και Οινουσσών Γεώργιος Δανιήλ και ο διευθυντής ΔΕΔΔΗΕ περιοχής Χίου Γεώργιος Καλαμάκης. Παράλληλα, ο υφυπουργός συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με στελέχη του κλιμακίου Μηχανικού, τα οποία συμμετείχαν στις εργασίες συντήρησης του δικτύου.

Επίτιμος δημότης Οινουσσών

Στο περιθώριο της επίσκεψης του Ν. Χαρδαλιά στις Οινούσσες, ο δήμαρχος κ. Δανιήλ ανακήρυξε τον υφυπουργό Εθνικής ‘Αμυνας επίτιμο δημότη Οινουσσών, μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αναγνωρίζοντας την άμεση, αποτελεσματική και επιτυχή συμβολή του στην αμυντική ενίσχυση και θωράκιση της μικρονήσου Παναγιάς.

Ο δήμαρχος Οινουσσών, κατά την επίδοση του ψηφίσματος ανέφερε ότι «ο δήμος Οινουσσών αισθάνεται καθήκον να εκφράσει τις θερμές κι ειλικρινείς ευχαριστίες και την βαθιά του ευγνωμοσύνη προς τον υφυπουργό Εθνικής ‘Αμυνας κ. Νικόλαο Χαρδαλιά για την αποφασιστική συμβολή του και την καίρια συνδρομή του στην υλοποίηση ενός μεγάλου έργου στη νήσο Παναγιά, του αιτήματος για την ηλεκτροδότηση, που αποτελούσε όνειρο δεκαετιών για την τοπική κοινωνία. Ένα έργο υψηλού πατριωτικού συμβολισμού και μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης για μας τους Αιγνουσιώτες, το οποίο ο υφυπουργός υποσχέθηκε πριν από έξι μήνες και σήμερα το είδαμε να γίνεται πραγματικότητα».

Υπογράμμισε δε, ότι η δημοτική αρχή είναι «ιδιαίτερα φειδωλή σε τιμητικές διακρίσεις εθιμοτυπικού χαρακτήρα» αλλά «θεώρησε επιβεβλημένο καθήκον να σας τιμήσει, ανακηρύσσοντάς σας Επίτιμο Ακρίτα Δημότη του Ναυτικού Δήμου Οινουσσών, θεωρώντας ότι με την επιμονή, τον αγώνα και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών σας επιτεύχθηκε ένα εξαιρετικά δύσκολο και ταυτόχρονα δαπανηρό έργο εθνικής σημασίας για τον τόπο μας».

«Πολλοί μας υποσχέθηκαν να το κάνουν, όμως ένας το υλοποίησε, πολλοί μας το έταξαν επί δεκαετίες, ένας όμως το έκανε πραγματικότητα» ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Οινουσσών.

Τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευσε ο διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, ενώ κατά περίπτωση παρόντες ήταν οι διοικητές της 98 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ) υποστράτηγος Γρηγόριος Μπουντλιάκης και 96 ΑΔΤΕ ταξίαρχος Εμμανουήλ Χατζής.