Τις κατασκηνώσεις του Δήμου Ζωγράφου, στη Ραφήνα, όπου φιλοξενούνται 30 πρόσφυγες από την Ουκρανία, επισκέφθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Συνοδευόμενος από τους δημάρχους Ζωγράφου, Βασίλη Θώδα και Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελο Μπουρνούς, ο κ. Πέτσας συνομίλησε με τους πρόσφυγες (στο σύνολό τους γυναίκες με 17 παιδιά και ένα ζευγάρι ηλικιωμένων), οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα από τη μαρτυρική Μαριούπολη και το Σαρτανά, μετά από ένα ταξίδι που κράτησε έξι ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αφού ξεναγήθηκε στους χώρους των κατασκηνώσεων, στη συνέχεια προσέφερε πασχαλιάτικα δώρα στα παιδιά και μετέφερε το μήνυμα της αλληλεγγύης των Ελλήνων προς τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό.

«Η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, καταδίκασε απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Είναι πραγματικά αξιέπαινη η προσπάθεια και η στενή συνεργασία ενός δήμου του Κεντρικού Τομέα της Αθήνας, του Δήμου Ζωγράφου, και ενός δήμου της Ανατολικής Αττικής, του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, προκειμένου να θέσουν σε πλήρη λειτουργία τις κατασκηνώσεις και να προσφέρουν μία φιλόξενη στέγη, αγκαλιάζοντας -όπως και όλοι οι Έλληνες- τους ανθρώπους που χτυπήθηκαν από τον πόλεμο», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, απευθυνόμενος στους Ουκρανούς πρόσφυγες, προσθέτοντας: «Είμαστε δίπλα σας. Είστε καλοδεχούμενοι στη χώρα μας. Και, από την πλευρά μας, όλοι μαζί -συβέρνηση, αυτοδιοίκηση και Έλληνες πολίτες- θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να απαλύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον πόνο σας και προκειμένου να ξαναδείτε το χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών σας. Αυτές τις άγιες ημέρες οι προσευχές όλων μας είναι στους δικούς σας ανθρώπους που έχουν μείνει πίσω στη Μαριούπολη. Ευχόμαστε σύντομα η φρίκη του πολέμου να τελειώσει και οι οικογένειές σας να ενωθούν ξανά».

Ο κ. Πέτσας ενημερώθηκε για τις ενέργειες που ήδη έχουν γίνει, προκειμένου οι Ουκρανοί πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις του Δήμου Ζωγράφου, στη Ραφήνα, να έχουν όλα όσα χρειάζονται κατά τη διαμονή τους. Τόνισε, επίσης, ότι η ελληνική πολιτεία θα συνεχίσει να παρέχει κάθε στήριξη προκειμένου οι Ουκρανοί πρόσφυγες να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, εφόσον επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας για περισσότερο χρονικό διάστημα και χαιρέτησε την ειδική μέριμνα που έχει ληφθεί, ώστε τα παιδιά που φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις του Δήμου Ζωγράφου και βρίσκονται σε σχολική ηλικία να ενταχθούν άμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα, έχοντας ήδη ξεκινήσει μαθήματα σε σχολείο της Ραφήνας.

Μετά την επίσκεψή του στους χώρους της κατασκήνωσης, ο κ. Πέτσας επισκέφθηκε και το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, το οποίο δημιουργήθηκε το 2014 και έχει αναπτύξει σπουδαία δραστηριότητα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα για την περιοχή -ιδίως μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, το 2018- βοηθώντας, σήμερα, περισσότερες από 160 οικογένειες.