Σημαντική αποκλιμάκωση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων καταγράφεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες όσον αφορά την πανδημία Covid στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θ. Ζαούτης, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας.

Η αποκλιμάκωση στα κρούσματα, όπως είπε, συνδυάζεται αντίστοιχα με σημαντική μείωση στον συνολικό αριθμό απλών νοσηλειών, στον αριθμό διασωληνωμένων ασθενών, καθώς και στον αριθμό θανάτων.

Λόγω όλων αυτών, πρόσθεσε, καθώς και της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης, απουσία της νέας παραλλαγής, και λόγω των κλιματολογικών συνθηκών της θερινής περιόδου που δεν ευνοούν τη διασπορά του κορονοϊού, έχει αποφασιστεί η μερική αποκλιμάκωση των μέτρων.

Όσον αφορά την κατάσταση στα σχολεία, καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση στα παιδιά και εφήβους ηλικιών 4-11 και 12-18 όταν ακόμα διενεργούνταν δύο self-tests την εβδομάδα. Η αποκλιμάκωση στα παιδιά παρατηρήθηκε προγενέστερα από τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στην κοινότητα, ανέφερε ο κ. Ζαούτης σημειώνοντας πως τα self-tests μειώθηκαν σταδιακά σε ένα την εβδομάδα και η αποκλιμάκωση συνεχίστηκε με συστηματικό ρυθμό.

Μιλώντας για την υπερβάλλουσα θνητότητα, στην οποία είχε αναφερθεί νωρίτερα και ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, τόνισε ότι αποτελεί έναν αξιόπιστο δείκτη της επίδρασης της πανδημίας στον συνολικό αριθμό θανάτων. Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα (Excess Mortality, EM) ορίζεται- όπως εξήγησε- η διαφορά μεταξύ του αριθμού των θανάτων από κάθε αιτία σε μία χρονική περίοδο (π.χ. πανδημία) και του αναμενόμενου αριθμού θανάτων στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

O αριθμός των θανάτων από COVID-19 δεν αποτελεί αντικειμενικό δείκτη για συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών χωρών διότι, όπως είπε, ο τρόπος καταγραφής των θανάτων δεν είναι ενιαίος και ο αριθμός των θανάτων εξαρτάται από το στάδιο της πανδημίας (αριθμός κρουσμάτων ανά μονάδα πληθυσμού) σε κάθε χρονική περίοδο. Επίσης, γιατί οι προγνωστικοί παράγοντες για COVID-19 θανάτους, όπως η ηλικία, οι συννοσηρότητες, η εμβολιαστική κάλυψη και οι δυνατότητες του συστήματος υγείας διαφέρουν σημαντικά ανά γεωγραφική περιοχή.

Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα για την Ελλάδα στην περίοδο 2020-2021 ήταν 127,1 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αντίστοιχος δείκτης για όλη τη Δυτική Ευρώπη ήταν 140 θάνατοι ανά 100.000 και για την Κεντρική Ευρώπη ήταν 315,7 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού.

Ενδεικτικά, ο ίδιος δείκτης ήταν για την Ιταλία 227,4, την Ισπανία 186,7, την Πορτογαλία 202,2, τη Γαλλία 124,2, τη Γερμανία 120,5 και το Ηνωμένο Βασίλειο 126,8 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού.

Εκτιμήθηκε ο λόγος της υπερβάλλουσας θνησιμότητας προς τον δηλούμενο αριθμό θανάτων από COVID-19, όπως επεσήμανε ο κ. Ζαούτης, και αυτός ο δείκτης αποτυπώνει έμμεσα αν οι θάνατοι από COVID-19 υποδηλώνονται (όσο υψηλότερος δείκτης τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα υποδήλωσης).

Για την Ελλάδα ο λόγος ήταν 1,22, για τη Δυτική Ευρώπη ήταν 1,48 και για την Κεντρική Ευρώπη ήταν 2,0.

Υπάρχει τεκμηρίωση για υποκαταγραφή θανάτων στην υπόλοιπη Ευρώπη σε σχέση με την Ελλάδα ή η Ελλάδα δηλώνει αυξημένα ποσοστά COVID-19 θανάτους σε σχέση με άλλες χώρες, κατέληξε ο κ. Ζαούτης, παρουσιάζοντας στοιχεία για τον ίδιο δείκτη σε άλλες χώρες: Στην Ιταλία 1,89, στην Ισπανία 1,64, στην Πορτογαλία 2,13, στη Γαλλία 1,28, στη Γερμανία 1,82 και στο Ηνωμενο Βασίλειο 0,97.