To κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press που κυκλοφόρησε το Σάββατο
του Ανδρέα Κωνσταντάτου
Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να βγάλει τον ΣΥΡΙΖΑ από το τέλμα των τριών τελευταίων ετών, να δώσει νέα πνοή στο κόμμα του και να το εκσυγχρονίσει ακολουθώντας συνταγές άλλων κομμάτων.
Εκλογή προέδρου και ΚΕ από την οργανωμένη βάση. Αυτή την πρότασή του αναμένεται να εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία, το συνέδριο του κόμματός του, που πραγματοποιείται στο κλειστό Φαλήρου Tae Kwon Do, παρουσία 5.700 συνέδρων.
Η εκδημοκρατικοποίηση του κόμματος, όμως, δεν επαρκεί για τη “Νέα αρχή” που επιδιώκει, πολλώ δε μάλλον που η σχετική ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των 60.100 μελών του κόμματος και υποψήφιος θα είναι ένας και μόνο, ο κος Τσίπρας.
Ένα κόμμα χρειάζεται, πέραν των οργανωτικών αλλαγών, και μια ελκυστική και αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης προς την ελληνική κοινωνία, που θα βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα και τους πολίτες από τα σημερινά προβλήματά τους.
Πρόγραμμα υποσχέσεων
Η πρόταση που κατέθεσε ήταν όντως ελκυστική, αλλά δύσκολα κανείς μπορεί να την χαρακτηρίσει και αξιόπιστη. Καθώς εύκολα ένας πολιτικός αρχηγός δίνει υποσχέσεις και μοιράζει λεφτά, όταν βρίσκεται στριμωγμένος στην αντιπολίτευση, δύσκολα όμως αναφέρει από πού θα τα βρει για να τα δώσει.
Και επειδή ο κος Τσίπρας έχει βεβαρημένο πολιτικό παρελθόν με υποσχέσεις, που όχι μόνο δεν τήρησε αλλά επέβαλε και επιπλέον σκληρά μέτρα και φόρους, η πρόταση που ανακοίνωσε στο Συνέδριο του κόμματος αντιμετωπίζεται με δυσπιστία.
Οι προτάσεις του για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, μείωση 50% των αυξήσεων στο ρεύμα, διαγραφή χρεών πανδημίας, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων -τις οποίες υπερφορολόγησε κατά τη δική του διακυβέρνηση- επιστροφή της «13η σύνταξης», όταν ο ίδιος έκοψε το ΕΚΑΣ και προσλήψεις στο δημόσιο, κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό, δημιουργούν την εντύπωση πως ένα νέο κυβερνητικό πρόγραμμα, που ευελπιστεί να φέρει πολιτική αλλαγή, στηρίζεται σε παλιές συνταγές.
Μοιάζει η υποσχεσιολογία του με εκείνη του παρελθόντος, όταν δανειολήπτες, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι, είχαν πάρει μπλοκάκι και υπολόγιζαν πόσα θα κερδίσουν αν ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.
Μίλησε εύκολα και πολλές φορές για Ελευθερία, Δημοκρατία, Αλληλεγγύη και Κοινωνική πολιτική, αλλά πέραν της κρατικοποίησης της ΔΕΗ, οι αναφορές σε επενδύσεις, εκσυγχρονισμό της κοινωνίας και του δημοσίου τομέα και φυσικά μεταρρυθμίσεις, ήταν απούσες, αν κανείς εξαιρέσει τους νόμους της ΝΔ που ανακοίνωσε πως θα καταργήσει.
Γενικόλογη αυτοκριτική
Ένα τρίτο σημείο που αξίζει σχολιασμού, από την ομιλία του κου Τσίπρα, είναι η προσπάθειά του να κάνει, έστω, μια γενική αυτοκριτική για το 2015.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «σήμερα είμαστε έτοιμοι, πιο ώριμοι, πιο αποφασισμένοι», ενώ τότε η κυβέρνησή του βρέθηκε απέναντι στον «Γολιάθ των δανειστών και των εδώ συνεταίρων τους». Πρόσθεσε, ότι η κυβέρνησή του αναγκάστηκε να αδικήσει κοινωνικές ομάδες υπό την πίεση των δανειστών -υποστηρίζοντας ότι δεν είχε άλλη επιλογή, προκειμένου να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια.
Παραβλέποντας πως το ίδιο επιχείρημα μπορούν να επικαλεστούν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που έλαβαν σκληρά μέτρα και πως αν δεν υπήρχε το 2015, η χώρα θα έβγαινε νωρίτερα από τον κύκλο των μνημονίων, σύμφωνα με όλους τους ευρωπαίους παράγοντες.
Ανοιχτός σε συνεργασίες
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ανοιχτός σε συνεργασίες με βάση ένα κοινό πρόγραμμα, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στην κάλπη, ενώ μίλησε για προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, με το σύστημα της απλής αναλογικής.
‘Όμως, η πολιτική που θα ακολουθήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα είναι διττή, και απέναντι στον Μητσοτάκη και εισχωρώντας στο ΚΙΝΑΛ.
Στο συνέδριο εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση, προσωπικά εναντίον του κου Μητσοτάκη, τον αποκάλεσε «πορφυρογέννητο» και εκπρόσωπο των ολιγαρχών της χώρας και στην πολιτική του απέδωσε την ακρίβεια, αλλά και τις «εκατόμβες των νεκρών» από την πανδημία.
«Η κοινωνική πλειοψηφία ξέρει να τιμωρεί -και αυτό θα κάνει και τώρα. Η ώρα της πολιτικής αλλαγής έχει ήδη φτάσει», ανέφερε.
Από την άλλη πλευρά, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία διεμβόλισης του ΠΑΣΟΚ, στήνοντας γέφυρες προς τον Γιώργο Παπανδρέου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ο κος Τσίπρας, ακόμα και στο συνέδριο του κόμματός του, ανέφερε το παλιό σύνθημα «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» που χρησιμοποιούσε ο Γ. Παπανδρέου στις εκλογές του 2009 και τη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου «Μαζί θα προχωρήσουμε».
Πριν λίγες μέρες, στην Πάτρα, ανέφερε ακόμα ένα σύνθημα του κου Παπανδρεου «αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε» και στις ομιλίες του τελευταία, για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια, επιρρίπτει τις ευθύνες για τη χρεοκοπία της χώρας στον Κώστα Καραμανλή και «αθωώνει» τον Γ. Παπανδρέου, που τον είχε χαρακτηρίσει παλαιότερα «Ολαντρέου», «γερμανοτσολιά» κ.α.
Η πλήρης μεταστροφή του κου Τσίπρα απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και τους παπανδρεϊκούς αποκαλύπτει τις ανησυχίες του, καθώς τα ποσοστά του κόμματος, με τον κ. Ανδρουλάκη επικεφαλής, δεν βυθίζονται, όπως περίμεναν στην Κουμουνδούρου, και ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν φαίνεται εύκολος αντίπαλος. Έτσι, ο κος Τσίπρας βρήκε την «κερκόπορτα» Παπανδρέου για να διεισδύσει τους δικούς του οπαδούς, αδειάζοντας τον κ. Καραμανλή, στον οποίο είχε στηριχθεί και είχε στηρίξει τα προηγούμενα χρόνια.