To κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press που κυκλοφόρησε το Σάββατο

της Δήμητρας Κούτρα

Σπύρος Βρεττός: «Ξεκινήσαµε από το µηδέν και καταφέραµε µεθοδικά να λύσουµε πολλά προβλήµατα που ταλάνιζαν τον δήµο µας»

Από τον κορωνοϊό στις φωτιές, και τώρα η ενεργειακή κρίση, ό,τι χειρότερο για ένα –κατά γενική ομολογία πετυχημένο– δήμαρχο. Δεν είναι και λίγο πράγμα να έχεις να αντιμετωπίσεις απανωτές κρίσεις και να πρέπει και να προστατεύεις και να φροντίζεις τους δημότες σου, αλλά και να προσπαθήσεις να τους εξηγήσεις ότι κάνεις τα πάντα γι’ αυτούς.

Και ένας από αυτούς του δημάρχους, είναι ο δήμαρχος Αχαρνών, κ. Σπύρος Βρεττός, που μιλάει στο «ΤP» για τα έργα που «τρέχουν» στο δήμο, τη σύμπραξη των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων, αλλά και σε άλλες δράσεις του δήμου.

Ο ίδιος δίνει μεγάλη σημασία στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών και σε έργα που έφεραν, τελικά, στον Δήμο Αχαρνών το «Best City Awards 2022», για την Ανάπλαση της πλατείας στις εργατικές πολυκατοικίες του Προφήτη Ηλία.

Όλη η συνέντευξη του δημάρχου, κου Σπύρου Βρεττού:

Τι έχει αλλάξει στον Δήμο Αχαρνών με την εκλογή σας ως δήμαρχος; Ποιος είναι ο στόχος σας γι’ αυτόν τον δήμο;

Η αλήθεια είναι ότι μετά την εκλογή μου στη θέση του δημάρχου είχα να αντιμετωπίσω μια σειρά έκτακτων γεγονότων, όπως τον κορωνοϊό, τις φωτιές και τώρα την ενεργειακή κρίση, τα οποία, όπως αντιλαμβάνεστε, επηρέασαν τα σχέδιά μας και άλλαξαν τις προτεραιότητες. Η θέση μας ήταν πιο δυσχερής από άλλους δήμους, καθώς ως νέα δημοτική αρχή κληθήκαμε να ξεκινήσουμε σχεδόν από το μηδέν. Παρά ταύτα, καταφέραμε μεθοδικά να προχωρήσουμε σε κινήσεις άμεσης βελτίωσης της καθημερινότητας. Αρχικά, δώσαμε έμφαση στην καθαριότητα, την οποία παραλάβαμε σχεδόν διαλυμένη. Τοποθετήθηκαν νέοι κάδοι και απομακρύνθηκαν οι κατεστραμμένοι που αποτελούσαν πηγές μόλυνσης. Επεκτείναμε το πρόγραμμα ανακύκλωσης και συμμετείχαμε στο πρόγραμμα χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, ενώ αναμένουμε νέα απορριμματοφόρα και μηχανήματα για να ανανεώσουμε τον στόλο μας. Επιπλέον, προχωρήσαμε στην κατασκευή 16 νέων, πιστοποιημένων παιδικών χαρών, ξεκίνησαν τα αντιπλημμυρικά έργα στα ρέματα της Εσχατιάς και της Καναπίτσας, διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις άνω των 30 εκατ. μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και σύντομα θα πάρουν «σάρκα και οστά» εμβληματικά έργα, όπως το Μητροπολιτικό Πάρκο της Λαθέας και οι αναπλάσεις των εισόδων της πόλης μας.

Οι στόχοι μας είναι συγκεκριμένοι και γι’ αυτούς εργαζόμαστε καθημερινά. Στρέφουμε την προσοχή μας στις βασικές υποδομές που στερείται η πόλη μας και προσπαθούμε να λύνουμε προβλήματα που λίμναζαν και επιδεινώνονταν για χρόνια.

Ο Δήμος Αχαρνών ήταν από τους δήμους που είχε μεγάλη επιτυχία όσον αφορά την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας τους προηγούμενους μήνες. Πού οφείλεται αυτή η επιτυχία;

Ο Δήμος Αχαρνών αντιμετώπισε αποτελεσματικά τις κακοκαιρίες που έπληξαν με σφοδρά φαινόμενα την Αττική. Με συντονισμό και επικοινωνία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, της Δημοτικής Αρχής και της Πολιτικής Προστασίας, καταφέραμε να κρατήσουμε ανοιχτό το οδικό δίκτυο, ακόμα και στις πιο δύσβατες περιοχές του δήμου, σε Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες. Σε κάθε μονάδα αντιμετώπισης των προβλημάτων υπήρχε ένας συντονιστής, ο οποίος βρισκόταν σε διαρκή επαφή με το επιχειρησιακό κέντρο που είχε στηθεί στον δήμο, ώστε να δίνεται η δυνατότητα για άμεσες παρεμβάσεις, όπου αυτό ήταν αναγκαίο. Επρόκειτο για μια οργανωμένη επιχείρηση, κατά την οποία είχαν προβλεφθεί διάφοροι παράγοντες και γι’ αυτό υπήρχαν εφεδρικά σχέδια. Όμως, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η υπεράνθρωπη προσπάθεια των εργαζομένων του δήμου και των αυτοδιοικητικών, συνεργατών μου, οι οποίοι με τη στάση τους απέδειξαν ότι η ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας είναι μια υπόθεση διαρκούς αντιμετώπισης, τόσο των καθημερινών όσο και των έκτακτων προβλημάτων που παρουσιάζονται.

Τι έργα έχουν γίνει στον δήμο από την εκλογή σας μέχρι σήμερα και τι έργα έχετε στο μυαλό σας για το μέλλον;

Όπως προανέφερα, με την ανάληψη των καθηκόντων μας δώσαμε έμφαση στον τομέα της καθημερινότητας. Έτσι, ξεκινήσαμε με ιδίους πόρους τη συντήρηση του οδοστρώματος στο οδικό δίκτυο της πόλης. Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν εργασίες σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, ενώ το τρέχον έτος έχουμε προγραμματίσει εργασίες οδοποιίας σε ένα μεγάλο τμήμα του δήμου, σε εντός και εκτός σχεδίου δρόμους. Παράλληλα, η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης μας αποτελεί βασική προτεραιότητα και σκοπεύουμε να εξαντλήσουμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, ώστε να γίνει πράξη.

Σύντομα, θα ξεκινήσει το έργο της Αστικής Αναζωογόνησης, μιας πρότασης που περιλαμβάνει το Μητροπολιτικό Πάρκο της Λαθέας, έκτασης 32 στρεμμάτων, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει όαση πρασίνου και αναψυχής μέσα στον αστικό ιστό και θα συγκεντρώνει ποικίλες δραστηριότητες άθλησης και πολιτισμού για τους δημότες, καθώς και την ανάπλαση δύο εισόδων της πόλης, των Λεωφόρων Δημοκρατίας και Φιλαδελφείας. Παράλληλα, δρομολογείται η ένταξη μιας σειράς έργων, όπως ανακύκλωση, συλλογή βιοαποβλήτων, οδοποιία, ηλεκτροκίνηση, smart cities κ.α., που έχουν προταθεί από τον δήμο και συνοδεύονται από ώριμες μελέτες.

Αργυρό βραβείο για τον Δήμο Αχαρνών στα «Best City Awards 2022». Πείτε μου περισσότερα γι’ αυτό δήμαρχε.

Το αργυρό βραβείο «Best City Awards» για την Ανάπλαση της πλατείας στις εργατικές πολυκατοικίες του Προφήτη Ηλία με ανάδειξη νέας χρήσης,  καταδεικνύει τη συστηματική δουλειά που γίνεται από τους αντιδημάρχους και τους υπαλλήλους για τη βελτίωση και ανάπλαση των υποδομών της πόλης. Με αφορμή τη λειτουργία των κοινωνικών μας δομών στην περιοχή, προχωρήσαμε στην ανάπλαση της πλατείας και ταυτόχρονα στον εξωραϊσμό του άλσους που άπτεται των κτιρίων. Στόχος ήταν να αναδειχθεί ο χώρος ως κέντρο κοινωνικής προσφοράς, όπου αναμένεται να αναπτυχθούν κι άλλες δομές αλληλεγγύης του δήμου. Τα βραβεία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά έρχονται να επιβραβεύσουν την προσπάθεια που κάνουμε καθημερινά, για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας.