To κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press που κυκλοφόρησε το Σάββατο

Του Γιώργου Γκόντζου

5 δήμαρχοι σίγουρα επανεκλέγονται, 3 θα το παλέψουν, 4 θα μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και ένας το μεγάλο ερωτηματικό.

Μπορεί ακόμη μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, να μας χωρίζει σχεδόν ενάμιση χρόνος, παρόλα αυτά ήδη έχουν ξεκινήσει από τώρα οι προετοιμασίες των υποψηφίων, που θέλουν ή το σκέφτονται να διεκδικήσουν τον δημαρχιακό θώκο στους 13 δήμους της Ανατολικής Αττικής.

Θα κάνουμε μια ανάλυση σε όλους τους δήμους με τους μέχρι στιγμής  διεκδικητές, αλλά το διάστημα μέχρι τις εκλογές είναι αρκετά μακρύ ακόμα, γεγονός που σημαίνει πως μπορεί να υπάρξουν αλλαγές, ακόμα και ανατροπές.

Ας δούμε πώς εξελίσσονται, μέχρι στιγμής, τα πράγματα.

 

Οι πέντε δήμαρχοι που δείχνουν ότι είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί:

Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος

Με τα σενάρια που κυκλοφορούν προς ώρας, θέλουν τα πράγματα στον δήμο να κυλάνε χαλαρά για τον νυν δήμαρχο Δημήτρη Μάρκου (ή αλλιώς, ο δήμαρχος των έργων) και αδιαφιλονίκητο φαβορί των επόμενων εκλογών.

Θα επανεκλεγεί διότι εργάζεται. Διαθέτει σημαντική διοικητική ικανότητα να προγραμματίζει και ταυτόχρονα να πράττει, συγκροτώντας την κατάλληλη ομάδα. Πλέον, είναι απόλυτα διακριτή η συνέπεια λόγων και έργων.

Σειρά μελετών και έργων έχει στο βιογραφικό του και κυρίως «επί τάπητος» να επιδείξει ο -για δεύτερη φορά- δήμαρχος Δημήτρης Μάρκου, πράγμα που είναι βέβαιο πως θα τον οδηγήσει και σε τρίτη επανεκλογή στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.

Ξεκινώντας από τα τελευταία έργα και πηγαίνοντας προς την αρχή, αξίζει να αναφερθεί πως επιτέλους, μετά από πολλές δεκαετίες, ξεκινούν οι μελέτες πράξεων εφαρμογής!

Υπογράφηκε ήδη η σύμβαση και ξεκίνησαν οι εργασίες της μελέτης για την Πράξη Εφαρμογής των εγκεκριμένων πολεοδομικών μελετών στην Πολεοδομική Ενότητα 12, και σε τμήματα των Πολεοδομικών Ενοτήτων 1, 2, 6, 8, 9, 10, 11, 13, και 14 της Δ.Ε. Αρτέμιδος (περιοχή Β΄ κατοικίας) του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, σε εκτάσεις συνολικού εμβαδού επιφανείας 3.000 στρεμμάτων περίπου. Η διαδικασία ακύρωσης της παλιάς σύμβασης άρχισε το 2015 και ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2017. Κατάφερε να εξασφαλίσει νέα χρηματοδότηση το 2019 και ο διαγωνισμός με την εξέταση των προσφυγών ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2021. Τον Μάρτιο του 2022, μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την υπογραφή της σύμβασης, η πόλη της Αρτέμιδας κάνει ένα τεράστιο βήμα στο αύριο με την ολοκλήρωση της μελέτης πράξης εφαρμογής σε 30 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, θα υπάρξει η δυνατότητα για την κατασκευή όλων των έργων υποδομών, όπως δρόμοι, πεζοδρόμια, πλατείες, παιδικές χαρές και χώροι πρασίνου.

Εξασφάλισε χρηματοδότηση για την ανέγερση του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αρτέμιδας, καθώς και για την ανέγερση του 3ου Γυμνασίου Αρτέμιδας, έχοντας ταυτόχρονο στόχο την άμεση μεταστέγαση του 2ου Γυμνασίου από τα κοντέινερ.

Ολοκλήρωσε και παρέδωσε ήδη στη μαθητική κοινότητα τον νέο χώρο του 5ου Νηπιαγωγείου Σπάτων.

Περίπου τον Σεπτέμβριο, αναμένεται να ξεκινήσει ένα από τα μεγαλύτερα έργα, αυτό της αντικατάστασης όλου του οδικού φωτισμού με φώτα νέας τεχνολογίας LED.

Εξασφάλισε χρηματοδότηση και επίσης αναμένεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μετά από δημοπράτηση, να ξεκινήσει η κατασκευή και επισκευή 318 δρόμων στην Αρτέμιδα και στα Σπάτα, συνολικού μήκους 66 χιλιομέτρων.

Ένα είναι το βέβαιο λοιπόν… ότι θα επανεκλεγεί για να κάνει ακόμα περισσότερα έργα!

Στον αντίποδα, η αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Άννα Ραφτοπούλου, δείχνει πλέον πολιτικά κουρασμένη, να καταβάλλει προσπάθειες για μια δυνατή αντιπολίτευση, χωρίς ωστόσο να αποκτήσει ακόμα «αέρα νίκης», αλλά αντιθέτως, τα ποσοστά που είχε πάρει το 2019, δείχνουν να συρρικνώνονται.

Οδεύει με μαθηματική ακρίβεια σε μια νέα ήττα, η οποία βέβαια θα είναι πολύ οδυνηρή για αυτήν, αφού η διαφορά με τον δήμαρχο θα είναι πολύ μεγάλη.

Ερωτηματικό είναι οι υπόλοιποι υποψήφιοι εάν θα είναι τελικά παρόντες στις εκλογές 2023, πλην της λαϊκής συσπείρωσης, η οποία σίγουρα θα είναι παρούσα.

 

Δήμος Παιανίας

Τρία χρόνια μετά την εκλογή του ως δήμαρχος Παιανίας, ο Ισίδωρος Μάδης φαίνεται να είναι ο μόνος «παίκτης» στον δήμο που δημιουργήθηκε από την ένωση της Παιανίας και των Γλυκών Νερών.

Ο βασικός του αντίπαλος, η παράταξη του πρώην δημάρχου, διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη: έχει μείνει με τέσσερις δημοτικούς συμβούλους, ενώ πληροφορίες θέλουν μόνο τους τρεις να φτάνουν μέχρι την κάλπη.

Στον αντίποδα, ο Ισίδωρος Μάδης προχώρησε σε συνεργασίες εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία του σώματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχει καταφέρει μέχρι σήμερα ένα αξιοσημείωτο έργο, μολονότι βρίσκεται επί της ουσίας στην αρχή: είναι η πρώτη του εκλογή και στα τρία χρόνια, έχοντας να αντιμετωπίσει αρχικά την πανδημία του κορωνοϊού και σήμερα την ενεργειακή κρίση, εκείνος πέτυχε την πλήρη αναδιοργάνωση του δήμου, εκσυγχρονίζοντας και τις υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα, με μια ομάδα προσεκτικά επιλεγμένων συνεργατών, εξασφάλισε για τον Δήμο Παιανίας έργα πολλών εκατομμυρίων, με αποκορύφωμα ένα νέο σχολείο μετά από δύο δεκαετίες (εντάχθηκε στο πρόγραμμα Τρίτσης) και την επισκευή των ολυμπιακών ακινήτων, υπογράφοντας μνημόνιο συνεργασίας με τον υφυπουργό Αθλητισμού και τον περιφερειάρχη Αττικής.

Επιπλέον, ξεκόλλησε έργα του παρελθόντος, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται η ανακοίνωση και νέων εντάξεων στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, όπου έχουν υποβληθεί προτάσεις συνολικού ύψους 25.000.000 ευρώ.

 

Δήμος Ωρωπού

Μέχρι πριν λίγο καιρό, οι κάτοικοι του Ωρωπού είχαν αποδεχτεί τη μοίρα τους και αποκαλούσαν τον τόπο τους «η πίσω αυλή της Αθήνας».

Μηδενικά έργα, χρέη, ανυποληψία και ανύπαρκτο όραμα για έναν τόπο που θα μπορούσε να ήταν παράδεισος, μόλις μισή ώρα από την Ομόνοια. Η έλευση του  Γιώργου Γιασημάκη στη δημαρχία από τον Σεπτέμβριο του 2019, έχει αλλάξει τα πάντα και μέσα σε χρόνο ρεκόρ έχει κάνει τον Δήμο Ωρωπού πρωταγωνιστή.

Το τεχνικό πρόγραμμα των 45 εκ. ευρώ μόνο για το 2022, το αποδεικνύει.

Δεν υπάρχει πρόταση επιχορήγησης από το «Φιλόδημος» και το «Τρίτσης» που να μην την έχει διεκδικήσει. Οι τεκτονικές αλλαγές στην ύδρευση με τη λειτουργία και εκμετάλλευση των γεωτρήσεων, που είναι ιδιοκτησία του δήμου στη Μαυροσουβάλα, εξοικονομούν περίπου 2,5 εκ. ευρώ τον χρόνο.

Τα έργα που ξεκινούν εντός των ημερών για αλλαγή όλου του δικτύου ύδρευσης με τοποθέτηση σύγχρονων συστημάτων τηλεμετρίας, τα έργα στον οδοφωτισμό των 18.500 δημοτικών φωτιστικών, ο εκσυγχρονισμός στην καθαριότητα και οι επιδόσεις πρωταθλητισμού του δήμου στις μεγάλες κακοκαιρίες «Ελπίδα» και «Διομήδης», όπου στον πλέον ορεινό δήμο της Αττικής (καθαρίστηκαν όλοι οι δρόμοι από τα χιόνια μέσα σε 48 ώρες) είναι απόδειξη πως «Ο Ωρωπός Αλλάζει».

Και δεν είναι μόνον αυτά. Ξεχρεώθηκαν τα 15 εκ. ευρώ, χρέη του Θωμά Ρούσση, ο δήμος για πρώτη φορά απέκτησε αποθεματικό στο ταμείο του, αποκτήθηκαν οι  Παλαιές Φυλακές Ωρωπού και μετατρέπονται σε Κέντρο Δημοκρατίας και Πολιτισμού «Μίκης Θεοδωράκης», ασφαλτοστρώνεται σταδιακά το σύνολο του παλιού οδικού δικτύου που είχε να δει άσφαλτο δεκαετίες, δρομολογήθηκε η Ανάπλαση του Ωρωπού, συντηρούνται και κατασκευάζονται νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, τέσσερα σχολικά συγκροτήματα, δύο νηπιαγωγεία.

Κυρίως, όμως, ο Δήμος Ωρωπού αποκτά και πάλι αξιοπιστία και σταδιακά μετατρέπεται στη βιτρίνα της Αττικής, όπως είναι και το μεγάλο όραμα των περήφανων δημοτών του.

 

Δήμος Μαραθώνος

Τις πλέον θετικές εντυπώσεις των δημοτών του Μαραθώνα, συγκεντρώνει στο πρόσωπό του, ο νυν δήμαρχος Στέργιος Τσίρκας.

Ο νυν δήμαρχος δημιουργεί ένα σκηνικό σχεδόν απόλυτης κυριαρχίας έναντι των διεκδικητών της δημαρχίας στις εκλογές του 2023, στα ποιοτικά στοιχεία, αλλά και την αποτίμηση του συνολικού έργου της δημοτικής αρχής.

Ο έτερος διεκδικητής, Σπύρος Λιβαθηνός, διεκδικεί χωρίς πολλές πιθανότητες τη δημαρχία. Είναι σε μειονεκτική θέση λόγω της μεγάλης φθοράς που έχει υποστεί, καθώς η θητεία του στην αντιπολίτευση θεωρείται μάλλον αποτυχημένη, και είναι πολιτικά αδύναμος να κρατήσει  συσπειρωμένο τον συνδυασμό που είχε στις εκλογές του 2019.

Ο κος Βαγγέλης Κυπαρίσσης αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό εάν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές ή αν θα συσπειρωθεί με τον δήμαρχο.

Οι υπόλοιποι διεκδικητές του 2019, δεν δείχνουν ικανοί να φτάσουν έως τον Οκτώβριο του 2023.

Τα πράγματα στον δήμο είναι σαφώς ευνοϊκά για τον Τσίρκα, κανείς όμως δεν ξέρει αν μέχρι το τέλος προκύψει μια δυνατή υποψηφιότητα, που θα ανακατέψει για τα καλά την «τράπουλα».

 

Δήμος Κρωπίας

Κιούσης εναντίον… Κιούση, τα χαρακτηριστικά στον Δήμο Κρωπίας.
Παρά τη φθορά του, έχει παραμένει σχετικά δημοφιλής ανάμεσα στους δημότες του, αφού το 2014 είχε πάρει 76%, ενώ το 2019 έπεσε λίγο και έφτασε το 71% και όπως δείχνουν τα πράγματα, στις εκλογές του 2023, το ποσοστό του θα κυμανθεί από 62% έως 67%.

Ο Δημήτρης Κιούσης θα συνεχίσει στον Δήμο Κρωπίας, όπως δείχνουν τα πράγματα μέχρι στιγμής, για να κάνει την τέταρτη θητεία του.

Ο αντίπαλός του, κος Κερασιώτης, δείχνει πολύ αδύναμος για να μπορέσει να κάνει κάτι περισσότερο από το 21%, που είχε πάρει στις εκλογές του 2019.

Κάποιες προσπάθειες που γίνονται για τη δημιουργία σοβαρής δημοτικής ομάδας, ικανής να χτυπήσει τον νυν δήμαρχο έτσι ώστε οι εκλογές να γίνουν ντέρμπι, δεν έχουν πάρει ακόμα σάρκα και οστά.

 

Οι δήμαρχοι που οι εκλογές στους δήμους θα είναι ντέρμπι:

 

Δήμος Αχαρνών

Εκεί που τα πράγματα οδηγούν πραγματικά σε ένα εκλογικό «τζόγο», είναι ο Δήμος Αχαρνών.

Οι πολλές υποψηφιότητες που υπάρχουν πάντα, δημιουργούν ένα αρκετά ρευστό πολιτικό τοπίο, που κανείς δεν ξέρει πού θα καταλήξει.

Υποψήφιος ξανά θα είναι ο νυν δήμαρχος, Σπύρος Βρεττός, ο οποίος μέχρι στιγμής δείχνει να κρατάει όλη του τη δημοτική ομάδα, (πολιτικό φαινόμενο βέβαια αυτό για τον Δήμο Αχαρνών, αφού η προϊστορία λέει ότι όλοι οι δήμαρχοι χάνουν συμβούλους μέχρι τις εκλογές).

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κος Πέτρος Βαρελάς, λέει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος, αλλά δυστυχώς για αυτόν, είναι εξαφανισμένος από το πολιτικό τοπίο του δήμου του και δείχνει να έχει απώλειες στη δημοτική του ομάδα. Είναι ικανός όμως, να περάσει στον δεύτερο γύρο και να διεκδικήσει με αξιώσεις δημαρχεία.

Ο κος Ηλιάδης, ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι θα είναι και αυτός παρών στις εκλογές του 2023, δεν δείχνει ικανός να περάσει ούτε στο δεύτερο γύρο, ενώ προσπαθεί να συγκροτήσει μια αξιόπιστη δημοτική ομάδα, αν και τα ικανά και δυναμικά στελέχη του Δήμου Αχαρνών του γυρνούν την πλάτη. Μετά δυσκολίας, το ποσοστό του θα αγγίξει το 10%.

Ο κος Ηλιόπουλος, Στρατηγός εν αποστρατεία και Διοικητής του Κατ, έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να είναι παρών στις εκλογές και προσπαθεί να συγκροτήσει μια δυναμική ομάδα.

Το παιδί του λαού, το οποίο είναι παρών σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις -ή αλλιώς Παναγιώτης Γρηγοριάδης- θα είναι υποψήφιος και αυτός, αλλά το ποσοστό του θα κυμανθεί πάλι μεταξύ 5% και 7%.

Ο κος Θεόφιλος Αφουξενίδης, θα φτάσει και αυτός στις εκλογές, αλλά με ένα ποσοστό περίπου σαν αυτό του κου Γρηγοριάδη.

Και στον Δήμο Αχαρνών ακούγονται φήμες για τη δημιουργία νέας Δημοτικής ομάδας, όμως μέχρι στιγμής δεν δείχνει παρούσα, αλλά τελικά η πολυδιάσπαση θα οδηγήσει στον δεύτερο γύρο τον νυν δήμαρχο, κ. Σπύρο Βρεττό, και έναν εκ των Πέτρο Βαρελά ή την  καινούργια παράταξη, με αποτέλεσμα η δεύτερη Κυριακή των εκλογών του 2023 να είναι ένα ντέρμπι.

 

Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου

Ο νυν δήμαρχος, κος Βαγγέλης Μπουρνούς, δείχνει να έχει ένα  προβάδισμα από τους αντιπάλους του, όχι όμως τόσο ικανό για να του δίνει τη σιγουριά της νίκης.

Μπορεί να έχει κάνει πολλές μεταγραφές από άλλους συνδυασμούς, αλλά τα εσωτερικά προβλήματα που έχει στην παράταξή του είναι τέτοια, τα οποία δεν το επιτρέπουν να μπορεί να βλέπει με μεγάλη αισιοδοξία το μέλλον.

Είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, η Ραφήνα και το Πικέρμι σκάβονται από άκρη σε άκρη και γίνονται έργα, λόγω της Φωτιάς στο Μάτι, που δίνουν μια δυναμική στον δήμαρχο, αλλά ο μεγάλος αντίπαλος του Βαγγέλη Μπουρνούς στις επόμενες εκλογές είναι ο ίδιος του ο εαυτός.

Ο κος Δαμιανός Φαφούτης, μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, κάνει μια προσπάθεια συνένωσης και από ότι φαίνεται μέχρι στιγμής, έχει ενωθεί μαζί του ο έτερος υποψήφιος, Βασίλης Πιστικίδης, ενώ δείχνει να έχει και την υποστήριξη των δύο πρώην δημάρχων, του Γιώργου Χριστοδούλου και του Ανδρέα Κεχαγιόγλου.

Ο Ανδρέας Βασιλόπουλος, φαίνεται να έχει καταλάβει τα λάθη του παρελθόντος και κάνει αυτή τη στιγμή μια πολύ δυναμική εμφάνιση, ενώ είναι ο μοναδικός που κάνει αντιπολίτευση στον δήμαρχο και συγκροτεί ένα δυναμικό και ικανό ψηφοδέλτιο, που θα τον φέρει στον δεύτερο γύρο διεκδικώντας με αξιώσεις τη νίκη, στις εκλογές του 2023.

 

Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Ο νυν δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, θα διεκδικήσει την επανεκλογή του. Πρέπει όμως να δώσει σκληρή «μάχη» με τους ανθυποψηφίους του.

Και αυτό, διότι δημιουργείται ανεξάρτητη αυτοδιοικητική κίνηση συνεργασίας συλλογικοτήτων και προσώπων, που θέλουν να συμβάλουν στο να αλλάξει σελίδα ο δήμος.

Είναι πολλοί αυτοί που έχουν καταλάβει πλέον στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, ότι ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δεν θα πρέπει να βρίσκεται ξανά στα ηνία του δήμου για την επόμενη πενταετία και ο συνδυασμός που θα προκύψει από τη συνεργασία πολλών θα είναι ικανός, έτσι ώστε να οδηγήσει τον νυν δήμαρχο στην ήττα.

Ο κος Δαβάκης Δημήτριος δείχνει να παίρνει ένα ποσοστό λίγο παραπάνω από το 12%, που είχε πάρει στις εκλογές του 2019, ικανό όμως, μαζί με το ποσοστό της νέας Δημοτικής παράταξης, να οδηγήσουν τις εκλογές τη δεύτερη Κυριακή, με αποτέλεσμα ο νυν δήμαρχος να κινδυνεύει να τις χάσει.

Ο κος Ματόπουλος Αθανάσιος, η κα Χόβρη-Σίνα Μαρία και ο κος Δασκαλάκης Εμμανουήλ, δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα τις προθέσεις τους ως προς το αν θα είναι υποψήφιοι ή όχι.

Οι δήμαρχοι που θα χάσουν στις εκλογές του 2023:

 

Δήμος Λαυρεωτικής

Ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς, φαίνεται ότι θα αποτελέσει παρελθόν για τον Δήμο Λαυρεωτικής, το 2023. Κι αυτό, γιατί το διάστημα της θητείας του έχει προκαλέσει αντιδράσεις και πολλές αρνητικές γνώμες.

Έχει δημιουργήσει ένα εγωκεντρικό σύστημα διοίκησης, δεν γίνεται τίποτα στο δήμο εάν δεν το ελέγχει αυτός, πιστεύοντας ότι είναι παντοδύναμος και δεν θα έχει αντίπαλο, ικανό να τον στείλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Ο Κώστας Λεβαντής, ο οποίος κατά την προσωπική μου άποψη θα είναι υποψήφιος, δείχνει ικανός να ξαναεπιστρέψει στον δημαρχιακό θώκο, αφού οι δημότες της Λαυρεωτικής στο πρόσωπο του αναγνωρίζουν τον ηθικό, τον έντιμο και τον δήμαρχο αυτόν, ο οποίος στέκεται δίπλα στα προβλήματά τους.

Η Αρετούσα Μάκρη, δεν δείχνει ικανή να φτάσει έως τον Οκτώβριο του 2023.

Ερωτηματικό αποτελούν ο Σταύρος Κρητικός και ο Σταύρος Ιατρού, εάν τελικά θα είναι υποψήφιοι, με τον πρώτο να δείχνει ίσως πιο δυναμικός.

Εάν τελικά δεν θα είναι υποψήφιος ο Κώστας Λεβαντής, τότε κρατήστε ένα γυναικείο όνομα που προέρχεται από την πόλη του Λαυρίου, η οποία τελικά θα είναι υποψήφια στην περίπτωση αυτή και δείχνει ικανότατη να συντρίψει τον νυν δήμαρχο Δημήτρη Λουκά, ακόμα και από την πρώτη Κυριακή.

Ένα είναι σίγουρο για τον Δήμο Λαυρεωτικής. Ο Δημήτρης Λουκάς στις εκλογές του 2023 θα μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

 

Δήμος Διονύσου

Στον Δήμο Διονύσου, η επανεκλογή Καλαφατέλη σκόρπισε ελπίδες και χαμόγελα σε πολλούς, που περίμεναν πως ο «έμπειρος» Κοινοτάρχης Κρυονερίου, ως επαγγελματίας πολιτικός, θα δώσει λύσεις σε προβλήματα καθημερινότητας και ουσίας, εκεί που οι προηγούμενοι απέτυχαν.

Στην τριετία που ακολούθησε έχει «καταφέρει» τα παρακάτω σπουδαία επιτεύγματα:

Ο Δήμος Διονύσου, να τελεί υπό παρατεταμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε κάθε φυσική καταστροφή (Μήδεια, Ελπίδα, πυρκαγιές Αυγούστου 2021) και να είναι πρωτοσέλιδο ανικανότητας και κακοδιαχείρισης στην Ανατολική Αττική.

Με την εξουσιομανία και την αλαζονεία του, έχει συσπειρώσει το σύνολο της αντιπολίτευσης εναντίον του, γεγονός σπάνιο στα πολιτικά πράγματα της αυτοδιοίκησης, και την παράταξή του να φυλλοροεί, καθώς πρώην στενοί του συνεργάτες είτε ανεξαρτητοποιούνται και ασκούν ανοιχτά αντιπολίτευση είτε  απέχουν από διαδικασίες της διοίκησης.

Οι δημότες του Διονύσου νιώθουν απογοητευμένοι και οργισμένοι με όσα βιώνουν, ενώ συγκεκριμένα πρόσωπα απολαμβάνουν προκλητικά οφέλη από τη σχέση τους με τον απερχόμενο δήμαρχο.

Με  εκπεφρασμένη την άρνηση του πρώην δημάρχου Διονύση Ζαμάνη να διεκδικήσει ξανά τον δημαρχιακό θώκο, ακούγεται έντονα μια γυναικεία υποψηφιότητα, που ενώνει και πείθει θεσμικούς και δημότες για να αναλάβει τα ηνία του Δήμου της επόμενης ημέρας.

Ο πολιτικά έκπτωτος (στη συνείδηση των δημοτών και εντός του Δημοτικού Συμβουλίου) Καλαφατέλης, οδεύει με μαθηματική ακρίβεια σε συντριπτική ήττα στις επερχόμενες εκλογές.

 

Δήμος Μαρκοπούλου

Με τη μεγάλη φθορά των 4 ετών αρνητικού έργου, ο Κώστας Αλλαγιάννης, ζητά την επανεκλογή του, όπως και το 2019, όταν είχε κατέβει και πάλι ανεξάρτητος, αλλά αυτή τη φορά είναι ιδιαίτερα αποδυναμωμένος.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν βασικά του στελέχη να αποχωρούν από τον συνδυασμό του και να προσχωρούν σε άλλους συνδυασμούς, αφού θεωρούν βέβαιη την ήττα του νυν δημάρχου, στις εκλογές του 2023.

Κανένα έργο δεν έχει προχωρήσει στον Δήμο Μαρκόπουλου, για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες δημιουργήθηκε ταμειακό έλλειμμα και δείχνει ο κος  Αλλαγιάννης να θεωρεί τον εαυτό του σαν δημόσιο υπάλληλο και όχι δήμαρχο.

Η κα Μαντάλα, η αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δείχνει και αυτή αποδυναμωμένη και ίσως όχι ικανή να μπορεί να ανταπεξέλθει με επιτυχία στα δημαρχιακά της καθήκοντα, αν εκλεγεί τελικά δήμαρχος.

Ο Γιώργος Πολίτης αποτελεί και αυτός ένα ερωτηματικό εάν θα φτάσει στις εκλογές 2023.

Ο κος Δρίτσας, ο οποίος στις εκλογές του 2019 δεν κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους του Δήμου Μαρκόπουλου, θα είναι παρών και σε αυτή την αναμέτρηση, δημιουργώντας ένα δυναμικό ψηφοδέλτιο.

Η κα Ελένη Μπούρα, η οποία πριν λίγο καιρό ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της, δείχνει να συσπειρώνει γύρω της ικανότατα στελέχη, να έχει όρεξη για δουλειά και ξεκίνησε πολύ δυναμικά.

Στον Δήμο Μαρκόπουλου η κατάσταση είναι πολύ ρευστή, αλλά ένα είναι σίγουρο: ότι ο Αλλαγιάννης δεν θα ξανά είναι δήμαρχος, αφού οι δημότες θα αποφασίσουν σίγουρα να εκλέξουν κάποιον από τους υπόλοιπους.

 

Δήμος Παλλήνης

Ο νυν δήμαρχος Αθανάσιος Ζούτσος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ,  δείχνει για πρώτη φορά αποδυναμωμένος και σίγουρα θα ηττηθεί στις  επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Η πολυδιάσπαση στον Δήμο Παλλήνης, που μέχρι στιγμής ήταν αυτή η οποία έδινε τον αέρα της νίκης στον δήμαρχο, φαίνεται να ανήκει πλέον στο παρελθόν, αφού από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας γίνεται μια κίνηση, ώστε να συσπειρωθούν όλες οι δυνάμεις γύρω από ένα πρόσωπο.

Ο νυν δήμαρχος, ενδιαφερόμενος μόνο για την πόλη του Γέρακα και αδιαφορώντας ουσιαστικά για τις άλλες δύο πόλεις, την Παλλήνη και την Ανθούσα, δείχνει να έχει καταλάβει την επερχόμενη ήττα.

Ο κος Παναγιώτης Μερτύρης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν θα είναι ξανά υποψήφιος και θα συσπειρωθεί μαζί με αυτόν ή αυτήν, που θα δείχνουν ικανοί να χτυπήσουν τον δήμαρχο.

Ενδιαφέρον για να είναι υποψήφιος δήμαρχος, έχει εκδηλώσει και ο κος Γιώργος Καρατζάς, πρώην δημοτικός σύμβουλος, προσπαθώντας να συγκροτήσει και αυτός ένα ικανό ψηφοδέλτιο.

Όμως, η μεγάλη ελπίδα για την ανατροπή του νυν δημάρχου ακούει σε γυναικείο όνομα, το οποίο προέρχεται από την πόλη του Γέρακα και η οποία θα εκτεθεί στα κοινά για πρώτη φορά.

Με το άκουσμα αυτής της είδησης, πολλοί ήταν αυτοί οι οποίοι δέχονται να συσπειρωθούν γύρω από την εν λόγω κυρία, δείχνοντας για πρώτη φορά ότι η ανατροπή του Ζούτσου είναι πολύ εύκολη, εάν τελικά υπάρξει ενωτικό ψηφοδέλτιο.

 

Στον Δήμο Σαρωνικού, ερωτηματικό ο επόμενος δήμαρχος

Μετά την απόφαση του νυν δημάρχου, κου Πέτρου Φιλίππου, να είναι υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα μπλέκονται ως προς το πρόσωπο που θα είναι στα ηνία του δήμου, τη δημοτική περίοδο 2024-2028.

Οι διεκδικητές της θέσης του δημαρχιακού θώκου είναι πέντε, από ότι φαίνεται μέχρι στιγμής από το ψηφοδέλτιο του νυν δημάρχου, οι οποίοι αποφάσισαν να κάνουν δημοσκόπηση και όποιος είναι πρώτος σε αυτή, να είναι και ο επόμενος δήμαρχος που θα αντικαταστήσει τον κ. Φιλίππου, όταν γίνουν οι βουλευτικές εκλογές και να συνεχίσει να είναι υποψήφιος δήμαρχος, τον Οκτώβριο του 2023.

Ο κος Γιώργος Σωφρόνης δείχνει αποδυναμωμένος, με πολλά στελέχη του να έχουν μεταπηδήσει στον υποψήφιο που θα βγει από το ψηφοδέλτιο του κου Φιλίππου.

Η πολιτική αλαζονεία και τα λάθη του κου Σοφρώνη, τον οδηγούν σε συντριπτική ήττα στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Ο κος Τσιγαρίδας θα είναι και αυτός υποψήφιος, αφού έχει έτοιμο σχεδόν το ψηφοδέλτιό του από τις προηγούμενες εκλογές, δείχνοντας ότι μπορεί να πάρει ένα μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό του 2019.

Ένα είναι σίγουρο πλέον και εδώ, ότι ο επόμενος δήμαρχος θα είναι από το ψηφοδέλτιο του κου Πέτρου Φιλίππου.

Έτσι διαμορφώνεται η κατάσταση στην Ανατολική Αττική, ενάμιση χρόνο περίπου πριν τις δημοτικές εκλογές, και ήδη ο προεκλογικός αγώνας σε πολλούς δήμους έχει ξεκινήσει με τους υποψηφίους να είναι πλέον στις επάλξεις.

Εμείς είμαστε εδώ και θα σας ενημερώνουμε για τις όποιες εξελίξεις.