To κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press που κυκλοφόρησε το Σάββατο
της Ελένης Μπότα
Λόγω ενός μεγαλοοφειλέτη, είχαμε εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Συγκεκριμένα, για τον μήνα Φεβρουάριο, το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος έφτασε τα 1,733 δισ., ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 0,974 δισ. (αύξηση κατά 77,9%). Ωστόσο, τα 0,8 δισ. ευρώ αφορούν σε έναν μόνο οφειλέτη.
Συγκεκριμένα, από 800 εκατ. ευρώ που ήταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα τέλη Ιανουαρίου έφθασαν τα 2,5 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 1,7 δισ. ευρώ σε ένα μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα χρέη κατέγραψαν αύξηση 211% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, καθώς οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους, ύψους 1,733 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό να εκτιναχθεί στα 113,040 δισ. ευρώ.
Ευρώπη
Θυμάστε που κάποτε βγαίναμε στις 11 μ.μ. ή στις 12 μ.μ για να διασκεδάσουμε; Μάλλον αυτό πλέον το ξεχνάμε, γινόμαστε Ευρωπαίοι, προγραμματίζοντας τη βραδινή μας έξοδο μεταξύ 7 μ.μ. και 10 μ.μ. Το επιβεβαιώνει η μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησαν οι εταιρείες MSPS και Alternative για λογαριασμό της Coca-Cola Τρία Εψιλον, από την οποία προκύπτει ότι οι αλλαγές στις συνήθειες της διασκέδασης που επήλθαν την τελευταία διετία λόγω πανδημίας, αποκτούν πλέον μόνιμο χαρακτήρα.
Επίσης, αυτό που τείνει να παγιωθεί είναι ότι όλο και συχνότερα οι Έλληνες βγαίνουν για ποτό μετά τη δουλειά, συνήθεια που προ πανδημίας ήταν πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό. Οι παρέες είναι συνήθως μικρότερες –λόγω και των περιορισμών στα άτομα που κάθονται σε ένα τραπέζι– αλλά οι λογαριασμοί μεγαλύτεροι, ενώ υπάρχει αυξημένη όρεξη για χορό. Όσον αφορά το delivery…. φαίνεται πως μας έχει γίνει πλέον τρόπος ζωής.
ΒΕΚΚΑ
Κοντά 20 χρόνια μετά την κατάρρευση της αλλαντοβιομηχανίας ΒΕΚΚΑ, που τη δεκαετία του ’90 ήταν από τους βασικούς παίκτες του κλάδου, βγαίνουν και πάλι σε εκποίηση ακίνητα της εταιρείας. Η νέα προσπάθεια, για την εκποίηση ενός οικοπέδου 10.545 τ.μ., που βρίσκεται στη ΒΙΠΕΘ Σίνδου στη Θεσσαλονίκη, έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί στις 6 Μαΐου.
Η ΒΕΚΚΑ, στα τέλη του 2003, είχε αιτηθεί να ενταχθεί σε καθεστώς επιτροπείας με στόχο την εξυγίανσή της, η οποία δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί. Το 2003 πραγματοποιούσε τζίρο 12 εκατ. ευρώ, είχε ζημιές 5,3 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις 33 εκατ. ευρώ, από τις οποίες τα 22 εκατ. ήταν ληξιπρόθεσμες προς τις τράπεζες, κυρίως την Αγροτική Τράπεζα.
Η περίπτωση της ΒΕΚΚΑ δεν είναι η μοναδική. Ο κλάδος των αλλαντικών μετρά αρκετά μεγάλα κανόνια. Δύο εξ αυτών είναι των εταιρειών ΒΙΚΗ και Θράκη.
Η Lamborghini
Τελικά βρέθηκε ο οδηγός της μαύρης Lamborghini των 600 ίππων, που κάθε βράδυ έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα στους δρόμους των νοτίων προαστίων, συνοδευόμενος από ένα Audi R8. Πρόκειται για το γιο μεγάλου επιχειρηματία που ασχολείται με την ενέργεια και τον αθλητισμό και ο λόγος που κάθε βράδυ τα ξημερώματα έτρεχε με 270 χλμ, ξυπνώντας τους κατοίκους των νοτίων προαστίων, ήταν για να κάνει κόρτε στην αγαπημένη του…περνώντας κάτω από το σπίτι της.
Ευτυχώς μετά τον εντοπισμό του οδηγού, ο οποίος ανέβαζε του επικίνδυνους ελιγμούς του στο YouTube, πολλές καρδιές πήγαν στη θέση τους γιατί λίγοι άνθρωποι θα μπορούσαν να τα βάλουν με τον ερωτοχτυπημένο ραλίστα.
Airbnb
Διπλό πρέσινγκ για τον κλάδο, τουλάχιστον για τους «πονηρούς». Βαρύς θα είναι ο «πέλεκυς» της εφορίας για τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν τα ακίνητά τους για βραχυχρόνιες μισθώσεις, αλλά προσπαθούν να αποκρύψουν εισοδήματα. Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων εντοπιστούν χωρίς να έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων της ΑΑΔΕ και χωρίς να έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου, (ΑΜΑ), αντιμετωπίζουν επιβολή προστίμου. Για παράδειγμα, στην περίπτωση μη ένταξης στο σχετικό Μητρώο, τα πρόστιμα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και μπορεί να φθάσουν μέχρι και 20.000 ευρώ.
Επιπλέον, στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει δηλώσει το ακίνητό του στη συγκεκριμένη εφαρμογή και η Αirbnb συνεχίζει να τον φιλοξενεί, τότε η ΑΑΔΕ όχι μόνο μπορεί να «κατεβάζει» τα ακίνητα από την πλατφόρμα, αλλά έχει τη δυνατότητα να πράξει το ίδιο και για την ίδια την πλατφόρμα στην Ελλάδα.
Eπιτόκια
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έδωσε την Πέμπτη το σήμα για αύξηση των επιτοκίων. «Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά και θα παραμείνει υψηλός τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω της απότομης ανόδου του κόστους της ενέργειας. Η αύξηση των τιμών είναι πλέον διάχυτη στην οικονομία και οι ανοδικές πιέσεις εντείνονται σε πολλούς τομείς. Η αύξηση των τιμών περιορίζει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ενώ οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλα κόστη παραγωγής. Την ίδια στιγμή, η ανάπτυξη παρέμεινε αδύναμη το α’ τρίμηνο λόγω των περιορισμών για την ανάσχεση της πανδημίας, ενώ για την επόμενη περίοδο αναμένεται η ανάκαμψη να παραμείνει αργή λόγω του πολέμου. Οι καθοδικοί κίνδυνοι στην ανάπτυξη έχουν αυξηθεί σημαντικά, ως αποτέλεσμα του πολέμου, ενώ οι ανοδικοί κίνδυνοι στον πληθωρισμό εντάθηκαν περαιτέρω».
Επιτόκια 2
Η Λαγκάρντ επιβεβαίωσε την ακολουθία που έχει αποφασιστεί για τα επιτόκια, σημειώνοντας ότι πρώτα θα γίνει η ολοκλήρωση των καθαρών αγορών, κάποια στιγμή αργότερα θα ακολουθήσει η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων και στη συνέχεια θα γίνουν οι αυξήσεις.
«Το “κάποια στιγμή αργότερα” μπορεί να σημαίνει από μία εβδομάδα μέχρι μερικούς μήνες», διευκρίνισε. «Το ταξίδι ξεκίνησε».
Επιτόκια 3
Για την Ελλάδα, το γεγονός ότι έχει με διαφορά το υψηλότερο ποσοστό χρέους (αναμένεται να φτάσει στο 195% του ΑΕΠ στο τέλος του χρόνου) και δεν έχει ανακτήσει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα, θα αυξήσει σημαντικά το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου τους επόμενους μήνες. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, οι συνθήκες επιδεινώνονται περαιτέρω. Η κορύφωση του πληθωρισμού θα πλήξει και την ανάπτυξη, άρα και τις προοπτικές αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, κάτι που θα σπεύσουν να προεξοφλήσουν οι αγορές ζητώντας ακόμη μεγαλύτερα επιτόκια. Το «κλειδί» για να περιοριστούν οι πιέσεις από την άνοδο των επιτοκίων είναι οι αγορές να βλέπουν μια Ελλάδα, που παρά την αρνητική συγκυρία, συνεχίζει να αναπτύσσεται και να λύνει τα προβλήματα του παρελθόντος.