της Μάρθας Λεκκάκου

«Να το πάμε στα 3,30 με 3,50 ευρώ». Αυτός ήταν ο λόγος που μαζεύτηκαν σε μια γειτονιά της Αττικής, οι ιδιοκτήτες σουβλατζίδικων. Πόσο να ακριβύνουν το τυλιχτό. Με αφορμή τις αυξήσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες οι σουβλατζήδες, επιχείρησαν να συστήσουν μόνοι τους ένα …καρτέλ, να πουλάνε δηλαδή όλοι πάνω – κάτω την ίδια τιμή, ώστε να μη φαντάζει κανείς ακριβός.

Ώσπου, ένας από τους σουβλατζήδες τους ξεκαθάρισε ότι αυτός θα συνεχίσει να πουλάει όσο πουλούσε, διότι θεωρεί ότι αν ακριβύνει το τυλιχτό τόσο πολύ, στο τέλος θα πέσει σημαντικά η δουλειά και το όφελος θα είναι ανύπαρκτο. Επίσης, τούς είπε με περισσό θράσος «κάντε ό,τι θέλετε και κακό του κεφαλιού σας, εγώ θα κρατήσω τις τιμές μου και όσο αντέξω»

Αυτός τελικά κράτησε στην τιμή που είχε το τυλιχτό από πριν, στα 2,70 ευρώ. Οι υπόλοιποι σουβλατζήδες το ανέβασαν, δηλώνοντάς του ότι είναι απαράδεκτος, ότι χαλάει την πιάτσα και τα συναφή…

Οι 6 από τους 7 το μετάνιωσαν που αύξησαν την τιμή του τυλιχτού και αναπροσάρμοσαν κατά το ήμισυ τις τιμές τους ξανά, διότι όσοι είχαν μαγαζιά με πολλά τραπέζια  «χτυπούσαν μύγες» με τις υψηλές τιμές, με αποτέλεσμα να τις ξαναρίξουν  από τα 3,50 στα 3 ευρώ. Όχι όσο πριν, αλλά κάπου λογικεύτηκαν.

Συμπέρασμα πρώτο: Ακόμη και οι σουβλατζήδες κάνουν καρτέλ! Και για να θυμηθούμε τί σημαίνει ακριβώς καρτέλ;

«Καρτέλ ονομάζεται η ρητή συμφωνία επιχειρήσεων εταιρικής μορφής δραστηριοποιούμενων στον ίδιο κλάδο, δηλαδή ανταγωνιστικών, με σκοπό την αποφυγή του μεταξύ τους ανταγωνισμού δια κοινής διαμόρφωσης ενιαίας τιμής των προσφερομένων υπηρεσιών ή των προϊόντων τους, ή και με πολύ ελάχιστες μεταξύ τους διαφορές τιμών. Τα καρτέλ αποτελούν τη χειρότερη μορφή αγοράς πιο επιβλαβή ακόμα και από το μονοπώλιο, αφού δε δημιουργούνται οικονομίες μεγέθους όπως όταν υπάρχει μία μόνον επιχείρηση».

Αν ρωτήσετε γνωστούς σας που δουλεύουν σε σουβλατζίδικα, αν παίρνουν δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων, επίδομα καλοκαιρινής άδειας όπως και το διπλό τους μεροκάματο τις Κυριακές και τις αργίες, να τιμήσετε τους εργοδότες τους με το να τρώτε πάντα από αυτούς! Διότι ακόμη και τα αυτονόητα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις, καταστρατηγούνται αμείλικτα.

Και μην ξεκινήσετε τα δακρύβρεχτα περί αύξησης του κόστους στο ηλιέλαιο και στο ρεύμα. Όλα αυτά έχουν ακριβύνει και για τους καταναλωτές. Από τη μία η ακρίβεια παντού και από την άλλη τα καρτέλ, ακόμη και στα σουβλάκια!

Καρτελο-γύρος με απ’ όλα δηλαδή!